Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Egzaminy zdane. 

Panowie jakie dokumenty dokładnie składaliście żeby nie jeździć do starostwa po kilka razy:

- świadectwo technikum

- zaświadczenie o ukończonym kursie

- zaświadczenie o zdanym egzaminie

- u mnie wymagania to 2 lata doświadczenia (pk4 art. z wymagań) od 16 lat prowadzę warsztat i osobiscie zajmuje sie naprawami mam w pkd odpowiedni kod, co dostarczyć oświadczenie + wyciag z pkd?

Dziękuje

Napisano
Godzinę temu, gruberek11 napisał:

dostarczyć oświadczenie + wyciag z pkd?

Niestety  urząd urzędowi nie równy, dlatego pytaj w Swoim WK co w takim przypadku będą potrzebować. 
Możesz też złożyć komplet dokumentów  i jeśli coś będzie nie tak to będziesz miał nie mniej niż 7 dni na uzupełnienie  braków. 

• Lubię 1
  • 1 year later...
Napisano

Witam, 

Egzamin zdany, kurs ukończony, problem pojawił się na etapie wydania uprawnień, WK ma wątpliwości do co mojego wykształcenia i praktyki.

Mam skończone studia na politechnice gdańskiej, wydział mechanika i budowa maszyn (inż i mgr), specjalizacja pojazdy, maszyny robocze i układy napędowe - według pani z WK to nie są studia w kierunku samochodowym.

Przez ponad 4 lata prowadziłem warsztat z PKD 45.20.Z Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli - według pani z WK to nie można tego zaliczyć w ramach praktyki zawodowej.

Nie specjalnie mam ochotę teraz szukać miejsca do zrobienia praktyk, po za tym nie uważam że muszę to robić.
Czy miał ktoś podobny problem? Albo podpowiedź jak sobie poradzić z WK?

Napisano
57 minut temu, piotr8705 napisał:

według pani z WK to nie są studia w kierunku samochodowym

A od kiedy trzeba mieć wykształcenie samochodowe?

Za PoRD: "...Art. 84. 1. Badanie techniczne pojazdów wykonuje zatrudniony w stacji kontroli pojazdów uprawniony diagnosta.

2. Starosta wydaje uprawnienie do wykonywania badań technicznych, jeżeli osoba ubiegająca się o jego wydanie posiada wymagane wykształcenie techniczne i praktykę, odbyła wymagane szkolenie oraz zdała egzamin kwalifikacyjny.
...

3) wyższe wykształcenie w obszarze nauk technicznych o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowany rok praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub na prawy pojazdów, albo..."

58 minut temu, piotr8705 napisał:

Przez ponad 4 lata prowadziłem warsztat z PKD 45.20.Z

Co nie oznacza automatycznie nabywanie doświadczenia mechanicznego. Mogłeś mieć od tego ludzi, a Ty zajmowałeś się tylko prowadzeniem działalności.

Godzinę temu, piotr8705 napisał:

Czy miał ktoś podobny problem?

Nie Ty pierwszy i nie ostatni, który zaczyna "od d...y strony". Przy tego typu zagadnieniach najpierw idzie się do WK z "kwitami", ustala się zagadnienie a później idzie na kurs i egzamin.

Godzinę temu, piotr8705 napisał:

podpowiedź jak sobie poradzić z WK?

Pokazać zapisy w ustawie, posiadać kwit o niezbędnej praktyce.

Napisano

Zmienić na chwilę zameldowanie i inny WK wyda uprawnienia bez problemu,znane z problemu kolegi.

Napisano
3 godziny temu, piotr8705 napisał:

Albo podpowiedź jak sobie poradzić z WK?

Odwołać się od decyzji odmownej do SKO. Albo zamieszkać na terenie WK, który wyda uprawnienia.

Napisano
4 godziny temu, piotr8705 napisał:

Mam skończone studia na politechnice gdańskiej, wydział mechanika i budowa maszyn (inż i mgr), specjalizacja pojazdy, maszyny robocze i układy napędowe

albo wykorzystać to wykształcenie w życiu lepiej niż w zawodzie diagnosty

• Lubię 1
Napisano
W dniu 11.07.2025 o 14:56, adam1501 napisał:

A od kiedy trzeba mieć wykształcenie samochodowe?

Chyba się ostatnio zmieniło:

Art.  84.  [Diagnosta]
1.  Badanie techniczne pojazdów wykonuje zatrudniony w stacji kontroli pojazdów uprawniony diagnosta.
2.  Starosta wydaje uprawnienie do wykonywania badań technicznych, jeżeli osoba ubiegająca się o jego wydanie posiada wymagane wykształcenie techniczne i praktykę, odbyła wymagane szkolenie oraz zdała egzamin kwalifikacyjny.
2a.  Egzamin, o którym mowa w ust. 2, przeprowadza za opłatą komisja powołana przez Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego.
2b.  Przez wymagane wykształcenie techniczne i praktykę, o których mowa w ust. 2, rozumie się:
1) wyższe wykształcenie w obszarze nauk technicznych o specjalności samochodowej i udokumentowane 6 miesięcy praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów albo

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-84

W dniu 11.07.2025 o 14:56, adam1501 napisał:

Co nie oznacza automatycznie nabywanie doświadczenia mechanicznego. Mogłeś mieć od tego ludzi, a Ty zajmowałeś się tylko prowadzeniem działalności.

Pracowałem sam, nikogo nie zatrudniałem i w zasadzie też to można udowodnić.

W dniu 11.07.2025 o 18:40, nesiasps napisał:

albo wykorzystać to wykształcenie w życiu lepiej niż w zawodzie diagnosty

Bardzo mi się nie podoba, że pani z WK podważa moje wykształcenie i tym bardziej nie podoba mi się, że przez WK miałbym zmienić decyzje odnośnie pracy.

Napisano

@piotr8705Nie masz wymaganej praktyki w zakresie naprawy motocykli i nawet gdy Twoje wykształcenie potraktują jako samochodowe to SKO może zakwestionować doświadczenie zawodowe - był już taki wyrok SKO...

Napisano

A gdzie w ustawie jest napisane że ma mieć doświadczenie w naprawie wszystkich pojazdów, gdyby literalnie do tego sie stosować to 80 % diagnostów nie spełnia tego wymogu. Najlepie w tym przypadku porozmawiać z kierownictwem WK ponieważ poziom wiedzy merytorycvznej niektórych urzędników jest jaki jest. Jeżeli to nie pomoże zostaja dwa wyjścia: jedno czasochłonne czyli decyzja na piśnie o odmowie wydania uprawnień i procedura odwoławcza, albo prostsze rozwiazanie podpowiadane przez kolegów czyli meldunek w miejscu gdzie WK nie wymyśla takich głupot.

Napisano
2 godziny temu, Tomcar napisał:

decyzja na piśnie o odmowie wydania uprawnień i procedura odwoławcza,

na co już padła odpowiedź ciut wyżej 

20 godzin temu, danielg539 napisał:

to SKO może zakwestionować doświadczenie zawodowe - był już taki wyrok SKO...

Napisano
W dniu 12.07.2025 o 20:35, piotr8705 napisał:

Chyba się ostatnio zmieniło:

Z Twojego linku:

Art.  84.  [Diagnosta]
1.  Badanie techniczne pojazdów wykonuje zatrudniony w stacji kontroli pojazdów uprawniony diagnosta.
2.  Starosta wydaje uprawnienie do wykonywania badań technicznych, jeżeli osoba ubiegająca się o jego wydanie posiada wymagane wykształcenie techniczne i praktykę, odbyła wymagane szkolenie oraz zdała egzamin kwalifikacyjny.
2a.  Egzamin, o którym mowa w ust. 2, przeprowadza za opłatą komisja powołana przez Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego.
2b.  Przez wymagane wykształcenie techniczne i praktykę, o których mowa w ust. 2, rozumie się:
1) wyższe wykształcenie w obszarze nauk technicznych o specjalności samochodowej i udokumentowane 6 miesięcy praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów albo
2) średnie wykształcenie techniczne lub wykształcenie średnie branżowe, o specjalności samochodowej i udokumentowany rok praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów, albo
3) wyższe wykształcenie w obszarze nauk technicznych o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowany rok praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów, albo
4) średnie wykształcenie techniczne lub wykształcenie średnie branżowe, o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowane 2 lata praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-84

Skoro urzędnik neguje Twoje wykształcenie samochodowe, to możesz skorzystać z wytłuszczenia. Weź od kolegi "kwit", że praktykowałeś u niego w warsztacie i po problemie.

Napisano (edytowane)

Znalazłem :) w dokumentach takie zaświadczenie, zaniosłem do WK i kolejny raz Pani zakwestionowała moje doświadczenie. 

Pani z WK twierdzi, że ten dokument byłby ważny gdybym był zatrudniony na SKP w trakcie praktyki. W jaki sposób mógłbym pracować na stacji nie posiadając uprawnień diagnosty??

51ec3462-c862-44a1-ae25-79341135b6ac.jpg

Edytowane przez piotr8705
Napisano

Złóż formalnie na dziennik te dokumenty i czekaj na odpowiedź na piśmie z podstawą prawną.

• Lubię 1
Napisano

Właśnie tak zrobiłem. Poprosiłem o uzasadnienie negatywnego rozpatrzenia wniosku.

• Lubię 1
Napisano

Otrzymałem dziś takie pismo:

Macie może pomysł w jaki sposób odpowiedzieć żeby dostali komplet informacji i zakończyć już ten temat?

D475F591-A64F-45C6-878A-1D1925FAB848.jpeg

Pół roku praktyki na SKP to ile godzin?
Gdzie mogę sprawić ile minimalnie trzeba odbyć godzin praktyki zawodowej? 

Program praktyk i powierzone zadania to wszystko zgodnie z rozporządzeniem - Zakres i sposób przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzory dokumentów przy tym stosowanych.

Napisano
16 godzin temu, piotr8705 napisał:

Gdzie mogę sprawić ile minimalnie trzeba odbyć godzin praktyki zawodowej? 

Nie ma takich wymagań, które mówiłyby o zakresie godzin. 

Generalnie to pismo zawiera wymagania, które nie są określone przepisami, poza zajmowanym stanowiskiem. Jeśli w przedłożonych dokumentach była zawarta informacja o stanowisku na jakim odbywała się praktyka, to mogą sobie resztę w buty wcisnąć. Z treści wynika, że będą dążyć do niezaliczenia praktyki ze względu na wymiar czasu, ale to jest do uwalenia w sądzie.

Jeśli nie chcesz kopać się z bydłem, to poproś w obu miejscach o wpisanie w zaświadczenie tych danych. Np. pomocnik diagnosty, wymiar 10 godzin tygodniowo, zakres wykonywanie czynności związanych ze sprawdzeniem stanu technicznego pojazdu w asyście uprawnionego diagnosty samochodowego. 

• Polub 1
Napisano

Jedyne wyjscie poza droga sadową gdzie jak koledzy pisali sprawa jest wygrana, to meldunek w innym powiecie gdzie w WK nie pracuja kretyni. ciekawe czy w przypadku wygrania w sadzie można  by było cywilnie przeczołgać takiego pajaca i zażadac zadośćuczynienia.

• Polub 1
Napisano
59 minut temu, Tomcar napisał:

ciekawe czy w przypadku wygrania w sadzie można  by było cywilnie przeczołgać takiego pajaca i zażadac zadośćuczynienia.

Przecież nie wydał decyzji odmownej, postąpił zgodnie z Art 79a KPA. Zaświadczenie które przedstawił zainteresowany jest ubogie w informacje. Mamy klientów którzy podstawiają kilkadziesiąt pojazdów rocznie wiec mogą oczekiwać takiego zaświadczenia od SKP. Takich: przynieś, podaj, pozamiataj, wysłali na badanie to przyjechał i był obecny przy weryfikacji dokumentów i stanu technicznego. Tak jak wyżej kolega napisał

6 godzin temu, aboz napisał:

Jeśli nie chcesz kopać się z bydłem, to poproś w obu miejscach o wpisanie w zaświadczenie tych danych. Np. pomocnik diagnosty, wymiar 10 godzin tygodniowo, zakres wykonywanie czynności związanych ze sprawdzeniem stanu technicznego pojazdu w asyście uprawnionego diagnosty samochodowego. 

Myślę że to by pomogło, a obserwowanie jak to zostało ujęte w zaświadczeniu mało mówi co ten wnioskujący tam robił,  urzędnik może pomyśleć że zainteresowany remont łazienki robił na tej SKP i widział jak przeprowadzają badania.

Ja z tego zaświadczenia wywnioskowałem że kurs diagnosty był robiony w tym CKU a że mają swoją stację  to właśnie w tej stacji odbyła się praktyka.

Napisano

Żuromin to małe miasteczko i tam każdy z WK zna specyfikę stacji kontroli przy zespole szkół - doskonale zdają sobie sprawę, że jeśli był Pan słuchaczem, kursantem czy uczniem tej szkoły to odbywał Pan praktyki na tych warsztatach przyszkolnych w ograniczonej liczbie godzin / możliwe, że część z tych godzin odbywało się na stacji kontroli pojazdów / dawniej tam nie było takiej możliwości, a jedynie na stanowisku napraw pojazdów i to dwa dni w tygodniu max/ pewno takiej formy zajęć praktycznych w ramach szkolenia/ kursu nie można zaliczyć do praktyk zawodowych. 

Napisano
3 godziny temu, wojteczek napisał:

Ja z tego zaświadczenia wywnioskowałem że kurs diagnosty był robiony w tym CKU a że mają swoją stację  to właśnie w tej stacji odbyła się praktyka.

Kurs diagnosty akurat robiłem w WORD Olsztyn, ale z drugiej strony jakie to ma znaczenie gdzie byłem na kursie? Moim zdaniem najbardziej istotne jest zdanie egzaminu i kwity z TDT.

1 godzinę temu, nesiasps napisał:

Żuromin to małe miasteczko i tam każdy z WK zna specyfikę stacji kontroli przy zespole szkół - doskonale zdają sobie sprawę, że jeśli był Pan słuchaczem, kursantem czy uczniem tej szkoły to odbywał Pan praktyki na tych warsztatach przyszkolnych w ograniczonej liczbie godzin / możliwe, że część z tych godzin odbywało się na stacji kontroli pojazdów / dawniej tam nie było takiej możliwości, a jedynie na stanowisku napraw pojazdów i to dwa dni w tygodniu max/ pewno takiej formy zajęć praktycznych w ramach szkolenia/ kursu nie można zaliczyć do praktyk zawodowych. 

Ani nie byłem słuchaczem, ani nie byłem uczniem więc z mojego punktu widzenia to stacja jak każda inna.

3 godziny temu, wojteczek napisał:

urzędnik może pomyśleć że zainteresowany remont łazienki robił na tej SKP i widział jak przeprowadzają badania.

image.png.c0e055c410741f112a8be9eb51786d79.png

Napisano
14 minut temu, piotr8705 napisał:

mojego punktu widzenia to stacja jak każda inna

Możliwe, ale jest to stacja w infrastrukturze szkoły i opłacana przez starostwo powiatowe - to Oni doskonale znają specyfikę i możliwości tych warsztatów szkolnych i obiektu stacji wchodzących w skład tej uczelni - możliwe że stacja nie ma możliwości organizacji prywatnych praktyk - nie wiem - ale ze Starostwem w Żurominie lepiej się dogadać bo dookoła potrafią narobić szumu i w okolicy 50 km nici z robotą 

chyba że w ramach studiów była ustalona z tą stacją praktyka
2e.  Do okresu praktyki, o którym mowa w ust. 2b pkt 1 i 3, wlicza się praktykę objętą programem studiów, pod warunkiem że praktyka jest odbywana na podstawie umowy zawartej między uczelnią a stacją kontroli pojazdów lub podmiotem, o którym mowa w art. 86 ust. 1

Bo jeśli nie to wymagane 

„6 miesięcy praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów”

będzie ciężko w tym przypadku obronić skoro to szkoła i starostwo ma na tej instytucji pieczę 

33 minuty temu, piotr8705 napisał:

Ani nie byłem słuchaczem, ani nie byłem uczniem

A to już nie wiem w jaki sposób nawiązana była umowa tych praktyk - raczej bez dyrektora szkoły to niemożliwe

Napisano
2 godziny temu, nesiasps napisał:

A to już nie wiem w jaki sposób nawiązana była umowa tych praktyk - raczej bez dyrektora szkoły to niemożliwe

Złożyłem do Dyrektora centrum podanie o możliwości odbycia praktyk, odpowiedz była pozytywna, praktyki się odbyły, otrzymałem zaświadczenie które wyżej umieściłem.

Skąd znasz Żuromin? :)

Napisano

Dawno temu kończyłem tam technikum samochodowe… ale znajomy diagnosta z lokalnego żuromińskiego rynku stacji co nieco opowiadał o układach w tamtych okolicach - nie mógł znaleźć pracy od Sierpca po Działdowo Lidzbark Mławę - nawet jak dadzą Ci te uprawnienia to pracodawca nie będzie ryzykował „wzmożonym” nadzorem dla cenzurowanego diagnosty - lepiej załatw to po dobroci - póki co starczy że odpiszesz na ich wątpliwości podpierając się faktami