Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie odnośnie motocykla WSK. Rok produkcji 1985, natomiast data pierwszej rejestracji 01.01.2000r. Jaka może być przyczyna?? Czy ktoś miał podobną sytuację?

I jak to się ma np. do kierunkowskazów?? Wiadomo że są wymagane dla motocykla jednośladowego zarerstrowanego od 1 stycznia 1986, a taka WSK ich nie posiada. Czy można to jakoś odkręcić, wyprostować na 1 tyczeń roku produkcji, wtedy było by zgodnie z przepisami, np. odnośnie kierunkowskazów.

Napisano

Obstawiam pomyłkę, ale to tylko WK może zweryfikować. Co do kierunków to znasz odpowiedź, obowiązkowe przy takiej dacie 1 rej.

Napisano
Godzinę temu, Bartek24 napisał:

data pierwszej rejestracji 01.01.2000r

Powinien spełniać warunki na ten dzień.

Godzinę temu, wojteczek napisał:

Obstawiam pomyłkę

Wczoraj miałem Megane z 2009r z ciekawą pomyłką, data I rej. w PL 10.2021, data I rej........ 09.2021 Termin badania przez chwilę mnie zagiął. W historii poprzednio miał na rok. Nie drążyłem który WK się pomylił.

Napisano
27 minut temu, Logen napisał:

że to składak

Nie ma nic takiego. Pytam, bo jest okazja kupić, tylko zastanawia mnie ta data, czy warto się w to pchać.

Napisano
1 godzinę temu, Bartek24 napisał:

Jaka może być przyczyna??

Taką informację uzyskasz jedynie w urzędzie, w którym jest pojazd zarejestrowany (albo we wcześniejszych urzędach, w których był zarejestrowany).

• Piwo 1
Napisano
24 minuty temu, michal_k napisał:

Taką informację

A jakie możlwiwości wchodzą w grę, jeżeli mógłbyś obstawić? I czy z doświadczenia coś poradzisz, czy takie rzyczy da się wyprostować??

Napisano
39 minut temu, Bartek24 napisał:

jeżeli mógłbyś obstawić?

Obstawiam pomyłkę.

Napisano
1 godzinę temu, michal_k napisał:

Obstawiam pomyłkę.

Dzięki, muszę podrazyc temat. 

Napisano
3 godziny temu, Bartek24 napisał:

Pytam, bo jest okazja kupić, 

Nie będąc właścicielem w wk raczej niewiele uzyskasz. 

Napisano (edytowane)
14 minut temu, Jacdiag napisał:

niewiele uzyskasz. 

A skąd tak pewność?? Może coś uda się dowiedzieć albo jak już będę właścicielem.

3 godziny temu, michal_k napisał:

Obstawiam pomyłkę

Przepraszam ale jeszcze dopytam. Jest to łatwe do wyprostowania zakładając, że to pomyłka, czy to oznacza jakieś skomplikowane procedury? 

Edytowane przez Bartek24
Napisano
Godzinę temu, Bartek24 napisał:

czy to oznacza jakieś skomplikowane procedury?

Nie da się odpowiedzieć nie znając dokładnie sprawy - kto i kiedy i dlaczego tak wpisał.

• Lubię 1
Napisano
W dniu 7.10.2023 o 12:24, Jacdiag napisał:

Nie będąc właścicielem w wk raczej niewiele uzyskasz

Dane pojazdu to nie dane osobowe i nawet telefonicznie sporo rzeczy da się tu ustalić.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 7.10.2023 o 13:58, michal_k napisał:

kiedy i dlaczego tak wpisał

Byłem w WK i okazało się, że omyłkowo wpisali ta datę pierwszej rejestracji 01.01. 2000 i bez problemu poprawia po wglądzie do archiwum. Dzięki za podpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie z innej. Dziadek kupił z 30 lat temu przyczepę od gminy. Nie przerejestrował jej. Ma dowód i tablice ale nie ma faktury z gminy. Da się to jakoś zarejestrować? 

Napisano
1 minutę temu, Bartek24 napisał:

Da się to jakoś zarejestrować? 

Należy uzyskać duplikat faktury, a jeśli to niemożliwe to ustalić prawo własności w sądzie.

Napisano
1 godzinę temu, michal_k napisał:

w sądzie

Duplikatu nie da rady, bo już w gminie nie mają takich dokumentów. Co do prawa własności w sądzie, to napisz proszę, jeżeli możesz, jak się do tego zabrać, od czego zacząć?

Napisano
5 minut temu, Bartek24 napisał:

jak się do tego zabrać, od czego zacząć?

Iść do adwokata albo radcy prawnego - doradzą jaki złożyć wniosek itd.

• Piwo 1
  • 7 months later...
Napisano
W dniu 7.10.2023 o 08:35, Logen napisał:

składak

Troche późno na składaka