radekd2 Napisano 31 Październik 2023 Share Napisano 31 Październik 2023 (edytowane) https://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/projekty/735_p.htm Przypominam, iż Bruksela nie mówi ile podatek ma wynosić tylko, że ma jakiś być. Projekt przejrzałem na szybko i pierwsze uwagi (jeżeli nic nie pomieszałem): W przypadku normy EURO 4 lub wyższej samochody wcześniej zarejestrowane poza granicami kraju mają podatek pomniejszony. Opłaca się wtedy kupić auto używane z np. Niemiec niż takie same kupione wcześniej w polskim salonie. Kwota bazowa podatku - 500 zł. jest co roku indeksowana o inflację. Przykładowy podatek za 2 litrową benzynę z EURO 4, kupioną w polskim salonie to 1000 zł. Projekt poleci zapewne do kosza ale warto go sobie wydrukować i porównać z tym co uchwali nowy sejm. Edytowane 31 Październik 2023 przez radekd2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 31 Październik 2023 Share Napisano 31 Październik 2023 To jest projekt z 2006 roku, który w 2007 został w całości odrzucony. Widać to chociażby po wymienionych normach Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 31 Październik 2023 Share Napisano 31 Październik 2023 Zgadza się że to jest stary projekt. Aczkolwiek zamysł powrócił i prawdopodobnie na nim nowy będzie bazował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano 31 Październik 2023 Autor Share Napisano 31 Październik 2023 Rzeczywiście, jest to bardzo stary projekt. Ciekawe jakie teraz będą stawki w nowo planowanym podatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sm Napisano 2 Listopad 2023 Share Napisano 2 Listopad 2023 Znalazłem też to: motokalkulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 2 Listopad 2023 Share Napisano 2 Listopad 2023 po co to odgrzebywać ? bardzo chcecie płacić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 2 Listopad 2023 Share Napisano 2 Listopad 2023 2 godziny temu, rurek777 napisał: bardzo chcecie płacić ? Zarabiają kokosy, nie mają już na co wydawać, to co się dziwić. 😁 Osobiście, to wolałbym (jakbym miał taki nadmiar pieniądza), oddać na jakąś organizację "pożytku publicznego", czy coś podobnego, a nie państwu, które i tak mnie okrada na każdym kroku. 3 godziny temu, sm napisał: Znalazłem też to: A ja znalazłem to : na pewno ciekawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 3 Listopad 2023 Share Napisano 3 Listopad 2023 22 godziny temu, rurek777 napisał: po co to odgrzebywać ? bardzo chcecie płacić ? - wcale, ale...: https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-nowy-podatek-od-aut-spalinowych-w-2024-roku-kto-go-zaplaci,nId,7124457 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 3 Listopad 2023 Share Napisano 3 Listopad 2023 Niektórzy dalej myślą że pieniążki od Niemców będą za darmo dawane. Niestety tak się kupuje poszczególne państwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpkloy Napisano 3 Listopad 2023 Share Napisano 3 Listopad 2023 Jeśli to wejdzie to miałbym płacić ponad 2200 złotych za moje A6 c4 z silnikiem 2,6 z LPG. Myślę że to auto jest o wiele mniej toksyczne od wielu zdezelowanych kałowozów przemieszczających się po Polsce. Sprawne wszystko, katalizatory są, filtry świece wszystko na bieżąco serwisowane i analiza spalin wychodzi super. Już teraz koszty comiesięczne przytłaczają a co dopiero jak nowe podatki wprowadza, poza tym nie spodziewam się że rudy ze świtą będą rozdawać, raczej pozabierają to co jest teraz dowala nowe podatki, i piniędzy ni ma i nie bedzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano 3 Listopad 2023 Autor Share Napisano 3 Listopad 2023 11 minut temu, mpkloy napisał: Myślę że to auto jest o wiele mniej toksyczne Ale tu nie chodzi o ekologię. To tylko tak się nazywa aby uzasadnić nowy podatek. Tylko chodzi o pieniądze. https://www.pit.pl/aktualnosci/kto-zaplaci-podatek-od-balkonu-kolejne-miasto-w-polsce-wprowadza-nowy-podatek-1008928 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 3 Listopad 2023 Share Napisano 3 Listopad 2023 Tego podatku od balkonu to ne rozumiem zupełnie. Coś piszą o zajęciu pasa drogowego ale to znaczy że budynek wykracza poza granice działki, ja jak chciałem budować w granicy to sąsiad musiał wyrazić zgodę i z tej strony budynku żadnych okien czy drzwi. 3 godziny temu, mpkloy napisał: analiza spalin wychodzi super Ale jak zapłacisz to wyjdzie jeszcze lepiej, normalnie pod szpitalem go będziesz stawiał i za respirator będzie mógł robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 3 Listopad 2023 Share Napisano 3 Listopad 2023 No przecież spaliny wylatujące z wydechu Euro 5 czy 6 są czystsze niż powietrze w Krakowie. I to nie żart 😅 . Otworze u nas na wiosce uzdrowisko SKP Zdrój. Pobyt tygodniowy 3000zł . Tylko prywatnie. Chyba że NFZ podpisze z nami umowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DURP Napisano 3 Listopad 2023 Share Napisano 3 Listopad 2023 A z tego co ja czytałem wynikało że taki podatek na pewno wejdzie u nas w życie gdyż jego wprowadzenie wynika z KPO.Ale faktycznie nie wiadomo w jakiej wysokości.No chyba że "nasi" znowu oleją Unię choć wątpię.Wysłane z mojego XQ-DC54 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 4 Listopad 2023 Share Napisano 4 Listopad 2023 A z tego artykułu co wynika ? Ściema !!!. Podatek od samochodów to ściema. Dotarliśmy do szczegółów (auto-swiat.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DURP Napisano 5 Listopad 2023 Share Napisano 5 Listopad 2023 "Dopiero w połowie 2026 r. może pojawić się podatek od posiadania samochodu, ale – podkreślmy to – dziś nie są znane żadne stawki, nie są prowadzone żadne prace ustawowe w tym kierunku"Co nie znaczy że nie będzie Wysłane z mojego XQ-DC54 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 5 Listopad 2023 Share Napisano 5 Listopad 2023 (edytowane) 3 godziny temu, DURP napisał: Co nie znaczy że nie będzie Co też nie znaczy, że w połowie 2026 nie będzie wojny w Polsce Chyba że wcześnie świat sam się unicestwi ... Edytowane 5 Listopad 2023 przez Mecher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 5 Listopad 2023 Share Napisano 5 Listopad 2023 W dniu 3.11.2023 o 20:58, DURP napisał: A z tego co ja czytałem wynikało że taki podatek na pewno wejdzie u nas w życie gdyż jego wprowadzenie wynika z KPO. Ale faktycznie nie wiadomo w jakiej wysokości. No chyba że "nasi" znowu oleją Unię choć wątpię. Nie oleją i to niezależnie od tego która opcja będzie u władzy! Jeżeli chodzi o wysokość podatku to na pewno będzie on wyższy od minimalnego nakreślonego przez UE (obostrzenia i zakazy w branży rolniczej są tego doskonałym przykładem). Jeżeli chodzi o wysokość podatku to dla przykładu w Szanghaju wynosi on rocznie 50000 PLN (nie pomyliłem liczby zer) słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych, więc w założeniu ma on być dotkliwy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vercyngetoryks Napisano 6 Listopad 2023 Share Napisano 6 Listopad 2023 Po co wprowadzać coś tak niemiłego jak podatek? Wystarczy wprowadzić powtórne BT dla nie więcej niż 3% badanych pojazdów i konkretne sankcje za "niedopatrzenia" zarówno dla diagnosty jak i zatrudniającego przedsiębiorcy - podobne do stosowanych w transporcie drogowym. Można przy okazji urealnić cenę za BT to nieco z VATu pieniądza do budżetu wróci. Jak przyjdzie reksiowi i właścicielowi poczty sypnąć groszem za wskazane przez inkwizytora (zapewne z TDT) uchybienia to do eliminacji gruzów żadne podatki nie będą potrzebne. Podniesie się poziom BRD, znikną plamy po oleju - wzrośnie ekologia. Powiększy się poziom wykluczenia komunikacyjnego lub ludzie bez BT zaczną jeździć, bo warsztaty nie nadążą naprawiać tego wszystkiego, a lud nie wyłoży kasy aby w autkach stan techniczny doprowadzić do normalności - bo nie ma gdzie tyle kasy zarobić. No i oczywiście wszystkim tym nieszczęściom winni będziemy my czyli diagności, których i tak nikt nie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 6 Listopad 2023 Share Napisano 6 Listopad 2023 Do 2026 roku to nie powinno być nas w UE. Chyba że chcemy się koniec końców pozbyć swojej waluty, prawa i na końcu przejść na dojcze szprehen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 6 Listopad 2023 Share Napisano 6 Listopad 2023 5 godzin temu, Vercyngetoryks napisał: my czyli diagności, których i tak nikt nie lubi. Ale ja nie chcę, by mnie lubili, mam to za przeproszeniem w tyłku, niech sobie lubią dobrych chłopców. Niech szanują, a jak nie chcą, to niech się boją. Jak to jeden klient powiedział po badaniu - nie wiem dlaczego do Pana boją się przyjeżdżać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano 6 Listopad 2023 Autor Share Napisano 6 Listopad 2023 W dniu 4.11.2023 o 17:21, cezary napisał: A z tego artykułu co wynika ? Ściema !!!. To nie ściema. Podatek musi być ponieważ: W dniu 3.11.2023 o 20:58, DURP napisał: podatek na pewno wejdzie u nas w życie gdyż jego wprowadzenie wynika z KPO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 6 Listopad 2023 Share Napisano 6 Listopad 2023 52 minuty temu, radekd2 napisał: jego wprowadzenie wynika z KPO. czy chodzi o te KPO które miało być odblokowane następnego dnia po wyborach? 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DURP Napisano 8 Listopad 2023 Share Napisano 8 Listopad 2023 Po co wprowadzać coś tak niemiłego jak podatek? Wystarczy wprowadzić powtórne BT dla nie więcej niż 3% badanych pojazdów i konkretne sankcje za "niedopatrzenia" zarówno dla diagnosty jak i zatrudniającego przedsiębiorcy - podobne do stosowanych w transporcie drogowym. Można przy okazji urealnić cenę za BT to nieco z VATu pieniądza do budżetu wróci. Jak przyjdzie reksiowi i właścicielowi poczty sypnąć groszem za wskazane przez inkwizytora (zapewne z TDT) uchybienia to do eliminacji gruzów żadne podatki nie będą potrzebne. Podniesie się poziom BRD, znikną plamy po oleju - wzrośnie ekologia. Powiększy się poziom wykluczenia komunikacyjnego lub ludzie bez BT zaczną jeździć, bo warsztaty nie nadążą naprawiać tego wszystkiego, a lud nie wyłoży kasy aby w autkach stan techniczny doprowadzić do normalności - bo nie ma gdzie tyle kasy zarobić. No i oczywiście wszystkim tym nieszczęściom winni będziemy my czyli diagności, których i tak nikt nie lubi. W tym podatku właśnie o to chodzi żeby gruzy zniknęły z dróg. Jeśli zaostrzą BT to ludzie będą po prostu bez badań jeździć a jak rocznie za gruza wartego 2tysie będzie 5tysi podatku to jeden z drugim kupi dobre auto albo się na zbiorkom lub rower przesiądzie.Proste i skuteczne.Wysłane z mojego XQ-DC54 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 8 Listopad 2023 Share Napisano 8 Listopad 2023 I będą jeździć elektryczne gruzy ładowane prądem z węglownio koksowni. W Niemczech mają już powyżej uszu tych strupów. Tak samo jak pomp ciepła i innych wynalazków. Pogadaj z kimś kto tam mieszka to opowie jak to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi