Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Być może temat był już poruszany wcześniej ale nie mogłem go znaleźć.

Moje pytanie czy dopuszcza się wykonanie badań poza stacją (oczywiście na terenie zewnętrznym stacji) jeśli tak to w jakich przypadkach?

Czy można zrobić całe badanie nie wjeżdżając na ścieżkę tylko na zewnątrz?

Czy gdzieś jest napisane w przepisach, że badanie ma być wykonane na stacji lub że dopuszcza się wykonanie na zewnątrz bez wjeżdżania na kanał?

Dziękuję za odpowiedzi

Napisano

D.U 776 załącznik nr 1

UWAGI:
1. Kontrolę organoleptyczną przeprowadza się bez demontażu zespołów i części pojazdu ustawionego na kanale lub podniesionego za pomocą podnośnika na
stanowisku kontrolnym.

Napisano

Badanie opóźnieniomierzem kolega TED jak wykona w trójkołowcu? Multicarem na kanał? Na egzmienie na diagnostę są takie pytania...Poziom hałasu na kanale?

Napisano
1 godzinę temu, tgierek napisał:

Jakie badanie?

Napisano

Np. badanie okresowe: motoroweru, ciągnika rolniczego, przyczepy rolniczej

badanie dodatkowe: blokada alkoholowa, VAT, hak itp.

Napisano

Możesz stemplować,bez obaw.U rolników to ładnie zarobisz-to się nazywa objazdowa skp.

Napisano

Tak jak wcześniej pisałem chodzi o badania na terenie stacji ale bez wjazdu na kanał z powodu np. awarii bramy wjazdowej. Pytanie jest czysto hipotetyczne i należy go tak traktować ale życie przynosi różne sytuacje więc dla własnego siebie chciałem wiedzieć jak mogę postąpić w przyszłości w podobnej sytuacji nie narażając przede wszystkim siebie, szefa i klienta jak by komuś się to nie spodobało. Czy jestem w stanie na legalu coś takiego zrobić.  

Napisano

Jeżeli znasz zakres i potrafisz to sprawdzić poza kanałem przed bramą to robisz jak musisz - VAT czy HAK to chyba żaden problem - reszta też się da, ale ja bym poczekał aż brama zadziała:)

Napisano
3 minuty temu, tgierek napisał:

ale bez wjazdu na kanał

To po co jest na SKP potrzebny kanał/podnośnik jeżeli OBT dałoby się całe zrobić przed bramą?

5 minut temu, tgierek napisał:

nie narażając przede wszystkim siebie, szefa i klienta

O szefa i klienta Ty się nie martw. Martw się o siebie.

Napisano
10 godzin temu, tgierek napisał:

Być może temat był już poruszany wcześniej

A pewnie że był ... ale dotyczy to badań c.rolniczych .

8 godzin temu, tgierek napisał:

Np. badanie okresowe: motoroweru, ciągnika rolniczego,

A jak sprawdzisz np. ustawienie świateł na powierzchni o niewiadomej płaskości :?:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
7 godzin temu, nesiasps napisał:

HAK to chyba żaden problem

Z całym naciskiem na chyba ...

Napisano

Zdarza się że są badania poza  stanowiskiem kontrolnym stacji np: w przytulnej kawiarni , tyle że potem takie badania są dodatkowo rozliczane osobiście przez prokuratora i tu rodzi się pytanie czy warto było:(

Napisano
W dniu 14.11.2023 o 07:02, hobbystapol napisał:

stanowiskiem kontrolnym stacji np:

np: bo stacja ma niższą bramę niż wysokość zabudowy. Mamy taką gwiazdę w okolicy...

Napisano

Miałem taki przypadek, że zabudowa wyższa niż brama wjazdowa (podstawowa skp), odmówiłem wykonania badania i podpowiedziałem żeby pojechał na okręgową skp. :wink:

Napisano
W dniu 13.11.2023 o 09:41, tgierek napisał:

Być może temat był już poruszany wcześniej ale nie mogłem go znaleźć.

Moje pytanie czy dopuszcza się wykonanie badań poza stacją (oczywiście na terenie zewnętrznym stacji) jeśli tak to w jakich przypadkach?

Czy gdzieś jest napisane w przepisach, że badanie ma być wykonane na stacji lub że dopuszcza się wykonanie na zewnątrz bez wjeżdżania na kanał?

Dziękuję za odpowiedzi

A jesteś Diagnostą czy pomocnik Dentysty

• Nie lubię 1