IVVO Napisano 28 Grudzień 2023 Napisano 28 Grudzień 2023 Coraz częściej pojawiają się pojazdy które na "nową modę" w kierunkowskazach maja zamontowane światła dzienne /LED pomarańczowo -biały/- starsze modele. Jak do tego podchodzicie - legal czy lipa. Dla mnie to ta druga opcja lecz wielu to nie przeszkadza Cytuj
Paprock Napisano 28 Grudzień 2023 Napisano 28 Grudzień 2023 No te "nowomody" upierdliwe są trochę. Czasem przymknę oko, czasem dam negata, czasem poproszę, żeby oświetlenie ledowe stosowali zgodnie z przeznaczeniem - w szafie w przedpokoju. No tak samo jak z tymi ledowymi za ostrymi, za jaskrawymi podświetleniami tablic rejestracyjnych. Najczęściej wciągam taki pojazd na tajną czarną listę i informuję, że warto byłoby w przyszłym roku pojawić się na badaniu z fabryczną wersją oświetlenia, bo w razie niepoprawy pozytywa auto nie uwidzi. Cytuj
danielg539 Napisano 28 Grudzień 2023 Napisano 28 Grudzień 2023 45 minut temu, IVVO napisał: Dla mnie to ta druga opcja Lampa nie posiada homologacji RL więc oficjalnie tylko N się należy. Tak na marginesie to, w mało którym samochodzie tak zaadaptowane światło do jazdy dziennej są widoczne z akceptowanym poziomem jasności. Cytuj
adam1501 Napisano 2 Styczeń 2024 Napisano 2 Styczeń 2024 W dniu 28.12.2023 o 09:32, IVVO napisał: Jak do tego podchodzicie Tylko N, ponieważ W dniu 28.12.2023 o 10:15, danielg539 napisał: Lampa nie posiada homologacji RL a w razie W ktoś będzie musiał ponieść konsekwencje, a klient oczywiście powie, że przecież on był u fachowca i wszystko wg niego było ok. Cytuj
pirat Napisano 2 Styczeń 2024 Napisano 2 Styczeń 2024 W dniu 28.12.2023 o 09:32, IVVO napisał: Coraz częściej pojawiają się pojazdy które na "nową modę" Często też spotykam np. kierunkowskazy boczne w wersji LED tzw. "dynamiczne, pływające" w pojazdach leciwych ale były odpowiednio oznaczone/ homologowane, to wydaje mi się, że nie ma co się czepiać. Nie spotkałem jeszcze auta z założonym LED-em w kierunkowskazie ale wydaje mi się, że chyba raczej nie można ze względu na homologację samej lampy- producent nie przewidział w niej miejsca na światła do jazdy dziennej RL. Ostatnio coraz częściej policja informuje kierowców , że nie wolno zakładać żarówek LED do świateł: pozycyjnych, mijania i drogowych, STOP, Kierunkowskazów i oświetlenia tablic rejestracyjnych i ludzie podjeżdżają i pytają nas diagnostów dlaczego nie można. Ogólnie to fakt jest taki, że o ile co do świateł mijania i drogowych nie ma najmniejszych wątpliwości - zakaz montowania innych źródeł światła niż takie na jakie uzyskał homologacje producent lamp- o tyle inne lampki to moim zdaniem nie koniecznie widzę w tym problem. Cytuj
Jacdiag Napisano 2 Styczeń 2024 Napisano 2 Styczeń 2024 49 minut temu, pirat napisał: Często też spotykam np. kierunkowskazy boczne w wersji LED tzw. "dynamiczne, pływające" w pojazdach leciwych ale były odpowiednio oznaczone/ homologowane, to wydaje mi się, że nie ma co się czepiać. Jednak trzeba ... powinny migać z jedną częstotliwością w fazie ... 1) powinny migać z równomierną częstotliwością 90 ± 30 cykli na minutę, 2) włączenie świateł powinno nastąpić z opóźnieniem nie większym niż 1 s, a pierwsze wyłączenie z opóźnieniem większym niż 1,5 s od uruchomienia przełącznika kierunkowskazów, To z tabelki odnośnie szczegółów świateł 1 Cytuj
adam1501 Napisano 2 Styczeń 2024 Napisano 2 Styczeń 2024 2 godziny temu, pirat napisał: Często też spotykam np. kierunkowskazy boczne w wersji LED tzw. "dynamiczne, pływające" w pojazdach leciwych Poza tym co wcześniej zapodał @Jacdiag to jeszcze trzeba pamiętać o Reg. nr 6: "...5.6. W przypadku świateł kierunkowskazów kategorii 1, 1a, 1b, 2a lub 2b miganie może wynikać z sekwencyjnego włączania źródeł światła, jeżeli spełnione są następujące warunki: ... b) sekwencja włączania źródeł światła musi następować równomiernie i stopniowo od wewnętrznej do zewnętrznej krawędzi powierzchni widocznej ..." czyli dynamiczne mogą być tylko przednie lub tylne lub w lusterkach aby spełnić powyższy warunek, oraz o zapisie, że: "...5.5. W przypadku wymiennych źródeł światła: 5.5.1. można stosować dowolną kategorię (dowolne kategorie) źródła lub źródeł światła homologowanych na podstawie regulaminu nr 37 lub regulaminu nr 128 ..." Wszelkie LEDowe zamienniki "zwykłych" żarówek nie posiadają homologacji i nie mogą być stosowane w oświetleniu zewnętrznym pojazdu. 1 Cytuj
IVVO Napisano 2 Styczeń 2024 Autor Napisano 2 Styczeń 2024 Dochodzi jeszcze kwestia "gaśnięcia " światła dziennego w momencie włączenia kierunku. W nowych modelach "multiled" klosz jest homologowany na taką opcję a w starszych nie Cytuj
pirat Napisano 3 Styczeń 2024 Napisano 3 Styczeń 2024 21 godzin temu, adam1501 napisał: b) sekwencja włączania źródeł światła musi następować równomiernie i stopniowo od wewnętrznej do zewnętrznej krawędzi powierzchni widocznej ..." UPS ! No to faktycznie dałem ciała. No to trzeba trochę poczytać i odświeżyć pamięć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi