Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

W spadku (kilka lat temu) dostałem simsona z 86 roku, ma tablice rejestracyjną (wygląda na samoróbkę) i dowód rejestracyjny ( wypełniany jeszcze odręcznie, oryginalny z 86 roku ) pojemność to 50. OC płacę cały czas, wiec ciągłość mam.

W czerwcu mają być przeprowadzone jakieś czystki w cepiku, jeśli tam pojazdu nie będzie to podobno kupa, a mojego simsona w cepiku nie ma i nigdy tam nie było 😃

Do tego czarne rejestracje tracą ważność ?? ( prawo podobno nie działa wstecz ? )  wyczytałem również że motorowery do 50 muszą mieć teraz przegląd ??

Co jest prawdą a co nie ? da się temu sprzętowi zrobić badanie okresowe ? muszę go jakoś przerejestrować / zarejestrować ??

Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Edytowane przez rizyl
Napisano

Jeżeli OC jest opłacane to pojazd nie zostanie usunięty z cepik. Tak na marginesie to skąd wiesz, że go tam nie ma?

Napisano

Kolego od  2009  motorower podlega przeglądowi - dwa lata czyli do 2011/10 był okres karencji - raczej DR nie masz tylko kartę zgłoszeniową do rejestracji a jeśli masz DR z wpisem "bezterminowo" to po 2011 powinieneś go poddać przeglądowi - przepisy które mają wejść dotyczą właśnie pojazdów które są w CEP ale od lat nie miały przeglądu    

Napisano
8 godzin temu, rizyl napisał:

muszę go jakoś przerejestrować / zarejestrować ??

A chcesz nim jeździć po drodze?

• 10 months later...
Napisano
W dniu 4.04.2024 o 07:42, IVVO napisał:

Kolego od  2009  motorower podlega przeglądowi - dwa lata czyli do 2011/10 był okres karencji - raczej DR nie masz tylko kartę zgłoszeniową do rejestracji a jeśli masz DR z wpisem "bezterminowo" to po 2011 powinieneś go poddać przeglądowi - przepisy które mają wejść dotyczą właśnie pojazdów które są w CEP ale od lat nie miały przeglądu    

Ojciec ma Jawę 50 i miał też taki dowód z lat 80-tych, jedna karteczka ręcznie wypisany właściciel i adres, tablica zielona. Tak więc to prawdopodobnie jest dr z epoki ale na dziś wymaga zmiany dr i badania a co za tym idzie niestety tablica do wymiany, chcieliśmy zachować zieloną ale nie dao rady. Kiedyś jeszcze na tym kombo zatrzymała go policja i chcieli zabrać dr i zakazać jazdy ale w sumie po kilku telefonach gdzieś wyżej odpuścili ale nakazali wyprostować papiery