Skocz do zawartości

Lokalizacja nowego numeru nadwozia i zastępczej tabliczki znamionowej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ja z  takim zapytaniem

Czy w zakresie lokalizacji nowych cech identyfikacyjnych tzn numeru nadwozia i tabliczki znamionowej mamy gdzieś jakieś konkretne wytyczne co do lokalizacji ich umieszczenia??

Zawsze biłem pod maską po prawej stronie, lub na ramie po prawej stronie. Teraz mam "do wybicia" C-maxa i mam problem bo nie dość ze dojście do kielicha słabe to jeszcze jakiś taki mocno zaokrąglony jest. Najsensowniejszym miejscem w/g mnie jest bagażnik bo tam miejsca i na nowy nr i na tabliczkę. Pytanie tylko czy mogę??

Napisano

Ma być po prawej stronie pojazdu. 
Lokalizacja "niestety" dowolna, ale trzeba ją wpisać do zaświadczenia. 

Ja osobiście starałem się umieszczać zastępcze cechy jak najbliżej miejsc w których był naniesiony nr VIN

Napisano
W dniu 10.04.2024 o 11:30, dominik_z napisał:

ale trzeba ją wpisać do zaświadczenia

Jakaś podstawa prawna na to?

Napisano

Podstawy zapewne nie ma,ale na zdrowy rozum  dla potomnych warto to wpisać....

Napisano

A ponadto co niektóre programy posiadają taką rubrykę i wymuszają na diagnostach jej wypełnienie...

Napisano
10 godzin temu, michal_k napisał:

Jakaś podstawa prawna na to?

Dz.U. 2011 nr 236 poz. 1401 §3 ust 2 pkt 2  -  mnie uczono, że ten zapis wskazuje na to, że trzeba wskazać w którym miejscu umieszczono cechę identyfikacyjną 

• Lubię 1
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 12.04.2024 o 07:57, dominik_z napisał:

mnie uczono, że ten zapis wskazuje na to, że trzeba wskazać w którym miejscu umieszczono cechę identyfikacyjną 

Tak, ale nie. Przepis mówi o wpisie informacji o umieszczeniu cechy, nie miejscu umieszczenia. Czyli na chłopski rozum, wpis "Umieszczono na pojeździe nadaną cechę identyfikacyjną" w zupełności wyczerpuje przepis.