miro_kwidzyn Napisano 23 Kwiecień Share Napisano 23 Kwiecień Dzień dobry Na jednej ze Stacji Kontroli Pojazdów w Kwidzynie przeżyłem zaskoczenie gdy wstawiłem się pojazdem dostawczym do 3,5t (tzw bus z plandeką na 8 palet) Chciałem zrobić badanie VAT jednak diagnosta stwierdził że mam nie ważne badania techniczne mimo że w dowodzie rejestracyjnym widnieje badanie do 2025 roku. Zapytałem skąd takie stwierdzenie i otrzymałem odpowiedź że samochodu ciężarowe nawet te do 3,5 tony skoro są używane "na firmę" jak mniemam w celach wykonywania transport odpłatnego to muszą przechodzić badania co roku mimo że pojazd ma wbite badanie 3 letnie jako zakupiony nowy u polskiego dealera. Zacząłem dopytywać o podstawy prawne , wtedy diagnosta zaczął się mieszać i odesłał mnie żebym sobie poczytał google. Wróciłem do niego po 15 minutach z ustawą i chciałem żeby mi pokazał w ustawie ten zapis ale on dalej się upierał że to jakieś inne rozporządzenia , teraz nie wskaże jakie i mi badanie na VAT nie zrobi i koniec. Co to tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 23 Kwiecień Share Napisano 23 Kwiecień 12 minut temu, miro_kwidzyn napisał: pojazdem dostawczym do 3,5t Konkretnie, co widnieje w DR w pozycji "rodzaj pojazdu", "przeznaczenie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano 23 Kwiecień Share Napisano 23 Kwiecień @miro_kwidzyn albo podaj VIN auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 23 Kwiecień Share Napisano 23 Kwiecień 3 godziny temu, miro_kwidzyn napisał: mi badanie na VAT nie zrobi i koniec. Zmień stację. Ważność badań okresowych nie ma wpływu na możliwość wykonania badania VAT. 3 godziny temu, miro_kwidzyn napisał: otrzymałem odpowiedź że samochodu ciężarowe nawet te do 3,5 tony skoro są używane "na firmę" jak mniemam w celach wykonywania transport odpłatnego to muszą przechodzić badania co roku Chyba coś pomylił z transportem osób albo z towarami niebezpiecznymi - patrz art. 81 ust. 6 Prawa o ruchu drogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 24 Kwiecień Share Napisano 24 Kwiecień Od lat bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1 Napisano 24 Kwiecień Share Napisano 24 Kwiecień To zadzwoń do niego i powiedz niech się do szkoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thefilinek Napisano 24 Kwiecień Share Napisano 24 Kwiecień Badane vat nijak się ma do okresowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro_kwidzyn Napisano 29 Kwiecień Autor Share Napisano 29 Kwiecień W dniu 23.04.2024 o 14:04, radekd2 napisał: @miro_kwidzyn albo podaj VIN auta. W0VVS2600MB267982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 29 Kwiecień Share Napisano 29 Kwiecień Kolego twój pojazd jest w systemie 3+2 - koncesjonowany przewóz osób jak najbardziej na rok - a Vat to inna bajka i diagnosta i powinieneś dać 1B lub 2 w zależności od podejścia do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 29 Kwiecień Share Napisano 29 Kwiecień Godzinę temu, IVVO napisał: 1B A czy jeszcze literki obowiązują. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 30 Kwiecień Share Napisano 30 Kwiecień W dniu 29.04.2024 o 11:51, cezary napisał: A czy jeszcze literki obowiązują. Przy ustalaniu warunków dla VAT TAK, ale przy wpisywaniu do DR NIE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro_kwidzyn Napisano 30 Kwiecień Autor Share Napisano 30 Kwiecień (edytowane) W dniu 29.04.2024 o 10:38, IVVO napisał: Kolego twój pojazd jest w systemie 3+2 - koncesjonowany przewóz osób jak najbardziej na rok - a Vat to inna bajka i diagnosta i powinieneś dać 1B lub 2 w zależności od podejścia do tematu No tak myślałem 3+2. Osób nie wozimy, transport towarowy do 3,5 t DMC - międzynarodowy (licencja) Edytowane 30 Kwiecień przez miro_kwidzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi