biuro Napisano 5 Czerwiec Share Napisano 5 Czerwiec W dniu 25 stycznia 2024 roku mój pojazd został zatrzymany przez niemiecką policję w Dreźnie. Ze względu na zły stan techniczny pojazd wraz z dowodem rejestracyjnym i tablicą rejestracyjną został zatrzymany na parkingu policyjnym. W dniu 7 lutego 2024 roku pojazd został odebrany z policyjnego parkingu i wraz z przyczepą wrócił do Polski. Wszystkie problemy techniczne zidentyfikowane przez policję w pojeździe zostały już rozwiązane. Na początku kwietnia dowód rejestracyjny został wysłany do wydziału komunikacji we Wschowie. Pojazd ponownie przeszedł badanie techniczne z pozytywnym wynikiem na znaki kontrolne. Proszę o informację jakie dokumenty mam wysłać na jaki adres abym mógł dostać tablice rejestracyjne? Lub z kim mogę się kontaktować w tej sprawie ? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 5 Czerwiec Share Napisano 5 Czerwiec 5 minut temu, biuro napisał: Lub z kim mogę się kontaktować w tej sprawie ? A czemu nie kontaktujesz się z urzędem we Wschowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 5 Czerwiec Share Napisano 5 Czerwiec Pierwszy raz słysze o takim przypadku wiec mam do autora kilka pytań : - pojazd zarejestrowany w Polsce ? - zabrali Ci jedna czy dwie tablice ? - jak pojazd wrócił do Polski skoro nie miał tablicy lub tablic ? - jak przeszedł badanie bez tablicy lub tablic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biuro Napisano 5 Czerwiec Autor Share Napisano 5 Czerwiec 57 minut temu, michal_k napisał: A czemu nie kontaktujesz się z urzędem we Wschowie? Oni kazali kontaktować się z policją w dreźnie. Włąśnie okazało się żę tablicy nie wyślą , trzeba ją odebrać osobiście o ile znajduje się w miejscu z którego było odebrane auto. 10 minut temu, Dawid_J napisał: Pierwszy raz słysze o takim przypadku wiec mam do autora kilka pytań : - pojazd zarejestrowany w Polsce ? - zabrali Ci jedna czy dwie tablice ? - jak pojazd wrócił do Polski skoro nie miał tablicy lub tablic ? - jak przeszedł badanie bez tablicy lub tablic ? tak w Polsce dwie tablice ( dowiedziałam sie również, że nie mogą zabrać tablic skoro są nie z tego Państwa a jednak to zrobili) dzięki dokumentom które dostaliśmy od policji i wydaniu tymczasowego dowodu Sytuacja prawie rozwiązana tzn. po tablice i dowód trzeba jechać samemu lub upoważniona osoba. Należy też skontaktować się z organem DEKRA aby zorientować się gdzie znajdują się tablice i dowód ( czy w miejscu odebrania pojazdu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 5 Czerwiec Share Napisano 5 Czerwiec 7 minut temu, biuro napisał: Oni kazali kontaktować się z policją w dreźnie. To czemu nas pytasz na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biuro Napisano 5 Czerwiec Autor Share Napisano 5 Czerwiec 44 minuty temu, michal_k napisał: To czemu nas pytasz na forum? Bo w momencie zadawania pytanie nie wiedziałam o tym co napisałam wyżej w komentarzu. Sądze też , że będzie to przydatne dla kogoś w podobnej sytuacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 11 Czerwiec Share Napisano 11 Czerwiec W dniu 5.06.2024 o 10:36, biuro napisał: dwie tablice ( dowiedziałam sie również, że nie mogą zabrać tablic skoro są nie z tego Państwa a jednak to zrobili) Jak widać Niemcy mogą więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 11 Czerwiec Share Napisano 11 Czerwiec Godzinę temu, Tomek D napisał: Jak widać Niemcy A znamy dokładne przyczyny i sytuację trzymania tych tablic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik_z Napisano 11 Czerwiec Share Napisano 11 Czerwiec Godzinę temu, Tomek D napisał: Jak widać Niemcy mogą więcej Tylko udając się do innego kraju trzeba mieć na uwadze, że zasady ruchu drogowego (np. zatrzymywania dowodów rejestracyjnych czy też tablic) reguluje ustawa, czyli w Niemczech- StzVO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 11 Czerwiec Share Napisano 11 Czerwiec 8 godzin temu, dominik_z napisał: Tylko udając się do innego kraju trzeba mieć na uwadze, że ... obowiązuje konwencja wiedeńska wedle której pojazd ma spełniać wymagania techniczne w kraju rejestracji! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik_z Napisano 12 Czerwiec Share Napisano 12 Czerwiec 14 godzin temu, danielg539 napisał: obowiązuje konwencja wiedeńska W szczególności jeżeli chodzi o ograniczenia prędkości... PS. przeczytaj mój poprzedni komentarz W CAŁOŚCI, wtedy zrozumiesz, że odwoływałem się do zasad ruchu drogowego, a tak... wyrwałeś z kontekstu i dopisałeś sobie to co Ci pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 16 Czerwiec Share Napisano 16 Czerwiec W dniu 12.06.2024 o 07:54, dominik_z napisał: W szczególności jeżeli chodzi o ograniczenia prędkości... Mowa w niej o wymaganiach stawianym pojazdom a nie o przepisach ruchu obowiązującym w danym kraju... @dominik_z musisz zrozumieć czym sa warunki techniczne a czym krajowe przepisy ruchu drogowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi