Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakupiłem od kolegi zabytkowego Ziła 157 na żołtych blachach. Niestety w dowodzie widnieje dziwny zapis o zakazie poruszania się po autostradach i drogach ekspresowych. Auto było przerejestrowane na zabytkowe 20 lat temu. Posiadam również inne auto zabytkowe a mianowicie Gaza 69 którego rejestrowałem w tym samym czasie i nie posiada takiego wpisu. Co do ziła to w protokole po przeglądzie jeszcze jest adnotacja o zakazie przewożenia ładunków a w dowodzie jest wpisana ładowność 1 tona  (o co chodzi ?). Rozmawiałem już z 3 diagnostami w tym temacie i żaden nie potrafił mi pomóc jak pozbyć się tego wpisu o zakazie poruszania się po autostradach. Samochód ma wpisaną prędkość dopuszczalną 65km/h. Z góry dziękuje za wszelką pomoc. 

Napisano
43 minuty temu, Davedxx napisał:

Samochód ma wpisaną prędkość dopuszczalną 65km/h.

To jest jego prędkość maksymalna. Silnik benzynowy 5,5l; skrzynia biegów niesynchronizowana; układ kierowniczy bez wspomagania. 

Zabytek nie jest od tego żeby go piłować na max możliwości.

Napisano

A co chciałeś przeczytać? Że złożymy się i zwrócimy ci pieniądze? Kiedy kupowałeś to nie przeszkadzał tobie ten wpis? Myśleć choć odrobinę. Jak sobie wyobrażasz bezpieczne poruszanie się po drodze szybkiego ruchu kiedy poruszasz się 3 razy wolniej niż pozostali uczestnicy? Ciągniki rolnicze z jakiegoś powodu też nie poruszają się po autostradach.   Taka decyzję podjął diagnosta podczas badania co do zgodności. W przypadku tego badania  to diagnosta decyduje o ewentualnych ograniczeniach i w tym konkretnym przypadku zastosował.

Napisano

Napisałem że mam też inny samochód akurat Gaz 69 zabytkowy rejestrowany w tym samym czasie (czyli 2004-2005 rok) i posiada tak samo wpis w dowodzie jak ził "ograniczenie do 60 km/h" ale nie posiada wpisu o zakazie jazdy po autostradach i drogach ekspresowych. Chodzi mi oto czy jest możliwe z punktu prawnego wykasowanie tego wpisu i tyle. Chodzi mi o konkretną odpowiedź czy można to zmienić w dokumentach albo zrobić powtórny przegląd tego auta czy też nie. Ził nie jest ciągnikiem rolniczym. 

Napisano

18 minut temu, Davedxx napisał:

inny samochód akurat Gaz 69 zabytkowy

Ale ten ma (wg wikipedi) Vmax = 100km/h

29 minut temu, Davedxx napisał:

posiada tak samo wpis w dowodzie jak ził "ograniczenie do 60 km/h"

Żeby było tak samo (60% Vmax) to ził będzie ograniczony do 39 km/h, a to już poniżej limitu autostradowego.

Godzinę temu, wojteczek napisał:

diagnosta decyduje o ewentualnych ograniczeniach i w tym konkretnym przypadku zastosował.

:OK:

Napisano

To nie jest "60% V-max" bo ził ma 65 km/h v-max i w dowodzie ma wpisane "ograniczenie prędkości do 65 km/h" czyli tyle ile wynosi jego V-max. By nie być gołosłownym załączam zdjęcie ostatniej strony dowodu. Jak widać zakaz przewozu ładunków został wykreślony w 2012 roku i jest wpisana ładowność do 1 tony. To dlaczego nie można usunąć również wpisu o zakazie jazdy po autostradach ??? 

Messenger_creation_e166f31c-21e0-4e31-8ffd-e431df9cf946.jpeg

Napisano
1 godzinę temu, wojteczek napisał:

W przypadku tego badania  to diagnosta decyduje o ewentualnych ograniczeniach i w tym konkretnym przypadku zastosował.

Powoli, bo to nie bardzo tak z sufitu ograniczenia wymyślać. Trzeba to jakoś umieć obronić, a tu obrony nie widać. Co, za wolny na autostrady, za wolny na ekspresówki, ale do śmigania w terenie zabudowanym jak i poza nim już sie nadaję, tak? A może mu trzeba było wpisać, że może się poruszać w strefach zamieszkania tylko i wyłącznie. 

Nie ukrywam, że czasem pójdę po bandzie i przekroczę kompetencje w myśl zasady, że na wierzchu musi być moje. Tu, w sprawie ograniczenia poruszania się zabytkiem po autostradzie, diagnosta postapił podobnie do mnie. Nie ma czegoś takiego jak zakaz wjazdu zabytkom na drogi szybkiego ruchu. Coś mi świta, że minimalna prędkośc powinna wynosić koło 40 km/h aby nie być dosłownym zawalidrogą. Kampery przecież nie mogą przekraczaś osiemdziesiątki, waga ciężka dziewięćdziesiątki, więc po mojemu tematyczny ZIŁ spokojnie ze swoją wyżyłowaną prędkością po A4 może pociskać.

• Polub 1
Napisano

Ziły były w powszechnym użytkowaniu jeszcze w latach 90tych (a i bywają w niektórych miejscach do dzisiaj używane) i napewno brały udział w budowaniu nie jednej autostrady lub jej remoncie. To dlaczego nie mogą po niej się poruszać ? Jak dla mnie to totalny absurd. Prosiłbym Panów o konkretne rady jak pozbyć się tego wpisu. Czy stacja kontroli może zrobić jakiś aneks do wykonanego przeglądu 20 lat temu lub wykonać powtórny przegląd pojazdu zabytkowego ?

Napisano
7 godzin temu, Paprock napisał:

Trzeba to jakoś umieć obronić, a tu obrony nie widać.

To my mamy to obronić? Proszę zwrócić się do diagnosty który wykonał badanie. 

Napisano
8 godzin temu, Paprock napisał:

Powoli, bo to nie bardzo tak z sufitu ograniczenia wymyślać. Trzeba to jakoś umieć obronić, a tu obrony nie widać.

Niestety przepis daje tutaj diagnoście dowolność - i może według własnego widzimisię ładować bzdurne ograniczenia, co widać na powyższym przykładzie.

8 godzin temu, Davedxx napisał:

Prosiłbym Panów o konkretne rady jak pozbyć się tego wpisu.

Przepisy nie przewidują tego wprost - można próbować ponownie wykonać badanie zgodności, można by próbować badanie dodatkowe (ustalenie danych), w którym diagnosta by stwierdził, że nie powinno być takich ograniczeń.

Napisano
8 godzin temu, Davedxx napisał:

i napewno brały udział w budowaniu nie jednej autostrady lub jej remoncie.

i dlatego warto walczyć...

Napisano
49 minut temu, michal_k napisał:

może według własnego widzimisię ładować bzdurne ograniczenia, 

A może takie ograniczenie było w opinii rzeczoznawcy (konserwatora zabytków) i zostało umieszczone w zaświadczeniu z badania. 

Napisano
32 minuty temu, Jacdiag napisał:

A może takie ograniczenie było w opinii rzeczoznawcy

Nawet gdyby było to diagnosta ma wolną rękę - a szczerze mówiąc to nie widzę sensownego uzasadnienia dla takich ograniczeń.

Napisano

Nie robiliśmy tego badania i nie wiemy co diagnosta widział. Może miał założone jakieś opony z takim indeksem prędkości?