Baesler Napisano 16 Lipiec Napisano 16 Lipiec Jest sobie zwykły samochód osobowy. Jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy. Ma w dowodzie rejestracyjnym wpisane wartości O1 i O2. Zakładamy do niego hak, bo chcę montować na nim tylko bagażnik i nie mam zamiaru ciągnąć nigdy przyczepy. Czy muszę legalizować ten hak czy nie muszę? Inna kwestia. Jest sobie drugi zwykły samochód osobowy. Nie jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy, w homologacji jest to wyraźnie napisane. Nie ma w dowodzie rejestracyjnym wpisanych wartości O1 i O2. Czy mogę sobie do niego zamontować hak? Jeżeli mogę, to czy muszę go legalizować? Pytam, bo wynikł pewien spór na linii Policja, diagnosta i wydział komunikacji. Każdy gada co innego i nikt nie potrafi podać konkretnego paragrafu. Wydaje się, że mogę sobie zamontować hak i jeździć bez legalizacji, skoro i tak wiem, że przyczepy ciągnął nie będę, a będę tylko montował sobie bagażnik. Problem komplikuje się jeszcze bardziej gdy samochód nie jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy, a ma założony hak, podobnie jak wyżej, tylko do montażu bagażnika. Na logikę biorąc to mogę sobie zamontować hak choćby tylko dla ozdoby i do niczego nie będę go wykorzystywał. Problem pojawia się tylko wtedy gdy dorwie mnie Policja i stwierdzi, że ciągnę przyczepę. A bagażnik to nie przyczepa. Bardzo proszę o rozwianie wszelkich niuansów. Proszę przy okazji o podanie przepisów, które to konkretnie określają. Od razu za wszystko bardzo dziękuję.
Solaris Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec (edytowane) Jeżeli jest hak który ma na tabliczce uciąg zero czyli parametr D=0 to nie jest przystosowany do ciągnięcia przyczep tylko na bagażnik rowerowy. Nie musisz takiego haka wpisywać w dowód bo adnotacja "Hak" jest dla pojazdów przystosowanych do ciągnięcia przyczep a tu samo z siebie się wyklucza bo jak uciąg zero no to nie jest przystosowany. W innym haku jak parametr D jest podany i wiekszy niż zero to trzeba wpisywać w dowód. Więc jak jesteś zainteresowany tylko bagażnikiem rowerowym kup hak z uciągiem zero i masz spokoj. Edytowane 17 Lipiec przez Solaris 1
Mecher Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec (edytowane) Mam Hak, mam wpisany uciąg D, pojazd ma wpisane masy O, używam tylko do bagażnika. To chyba normalne że mam wpisaną adnotację w DR. Choć teraz tekue czasy, że to co normalne jeszcze 10 lat temu, teraz jest anormalne. Dlatego przepraszam za kropki na końcu zdań, świadczące obecnie o braku szacunku, do osoby/osób piszących. Takie czasy. Edytowane 17 Lipiec przez Mecher
Paprock Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec Po pierwsze primo, było to już przerabiane. Po drugie primo, święte słowa tylko "się wydaje". Po trzecie primo, za ozdoby grożą mandaty. Po czwarte primo, urządzenia domontowywane mają być oznakowane, żeby pokapować do czego służy jedno lub drugie.
IVVO Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec Sam przerabiałem temat I10 - nie ma typowego wieszaka do rowerów dla tego modelu ale jest hak mimo braku możliwości ciągnięcia przyczepy - produkowany i homologowany - i coroczny dylemat - hak czy wieszak - Ma określone "D" - klient używa tylko do bagażnika
Galaxy_13 Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec Tam znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania. https://www.eurodiagnosta.pl/technologiae/haki_hybrydy/haki_hybrydy.html Przeczytaj wszystko wolno i bardzo dokładnie.
Jacdiag Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec 3 godziny temu, Paprock napisał: było to już przerabiane. np. tam
lokiec3 Napisano 17 Lipiec Napisano 17 Lipiec No cóż jeśli chodzi o policjanta na drodze to w zasadzie nic mu do tego czy pojazd "solo"ma hak czy nie bo: 4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla. Jeśli chodzi o badanie techniczne no to wiadomo: 6.1.10. Zaczep pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony, autobusu, kolejki turystycznej Kontrola organoleptyczna oraz kontrola prawidłowości połączeń elektrycznych za pomocą przyrządu do kontroli złącza elektrycznego pojazd – przyczepa. e) Brak adnotacji „HAK” w dowodzie rejestracyjnym. X
hobbystapol Napisano 24 Lipiec Napisano 24 Lipiec W dniu 17.07.2024 o 13:07, lokiec3 napisał: No cóż jeśli chodzi o policjanta Ichnie rozporządzenie usterka 0.2. c) po 30 dniowym terminie zgłoszenia w urzędzie zmian powodujących itd... mogą zatrzymać dowód bez mandatu i punktów. Tyle się dowiedziałem od patrolu drogówki suszącego nieopodal stacji.
smaug Napisano 24 Lipiec Napisano 24 Lipiec 2 godziny temu, hobbystapol napisał: Ichnie rozporządzenie usterka 0.2. c) jest to usterka drobna mogą zatrzymać dowód ?
ddaro Napisano 25 Lipiec Napisano 25 Lipiec W dniu 24.07.2024 o 15:54, smaug napisał: jest to usterka drobna mogą zatrzymać dowód ? Zawsze mogą zatrzymać jeśli istnieje przypuszczenie że nie spełnia wymagań PORD, np dla nas pękniecie klosza bedzie UD, a dla nich może być UP. Poza tym czy tylko mnie wnerwia wpisywanie w zaświadczeniu: zagrożenie bezpieczeństwa, i na tym koniec a ty się domyśl co było powodem?
lokiec3 Napisano 25 Lipiec Napisano 25 Lipiec 20 minut temu, ddaro napisał: Zawsze mogą zatrzymać jeśli istnieje przypuszczenie że nie spełnia wymagań PORD, np dla nas pękniecie klosza bedzie UD, a dla nich może być UP. Poza tym czy tylko mnie wnerwia wpisywanie w zaświadczeniu: zagrożenie bezpieczeństwa, i na tym koniec a ty się domyśl co było powodem? Ale pojazd z hakiem bez przyczepy spełnia warunki techniczne PORD. Pozdrawiam.
ddaro Napisano 25 Lipiec Napisano 25 Lipiec (edytowane) Spełnia jeśli jest wpisana adnotacja o nim w DR (prócz wersji na same rowery- urzadzenie integrujące bagażnik rowerowy) Edytowane 25 Lipiec przez ddaro
lokiec3 Napisano 25 Lipiec Napisano 25 Lipiec Cytuję po raz drugi i przeczytaj uważnie czego dotyczy ten przepis: 4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.
ddaro Napisano 25 Lipiec Napisano 25 Lipiec Cytujesz mi zespół pojazdów, a ja cały czas pisze o pojeżdzie wyposażonym w hak do ciagnięcia przyczepy-nie zespole Jak bedziesz miał samochód z hakiem na OBT bez adnotacji w DR to spełnia? czy nie spełnia? Już chłop wrzucił wyżej: https://www.eurodiagnosta.pl/technologiae/haki_hybrydy/haki_hybrydy.html Tu prosze dokładnie: https://www.eurodiagnosta.pl/diagnostyk/usterkikatalog/6110.htm 6.1.10.
lokiec3 Napisano 25 Lipiec Napisano 25 Lipiec (edytowane) Dyskusja toczy się dwutorowo i to raczyłbyś zauważyć i to wyszczególniłem kilka postów wyżej: 1.Badanie techniczne: wykaz czynności i kryteria oceny wyraźnie mówią, że nie ma wpisu HAK w dowodzie - nie ma wyniku pozytywnego. 2. Kontrola policji na drodze: sam pojazd z hakiem, bez przyczepy, bez wpisu HAK w dowodzie, spełnia warunki Art 66 ustawy i na podstawie tego artykułu zatrzymać dowodu nie można. Przynajmniej ja bym sobie nie dał. Pozdrawiam. PS to czy spełnia czy nie spełnia to diagnosta określał na badaniu kilkanaście pewnie już lat temu wstecz. Edytowane 25 Lipiec przez lokiec3 2
dawid1987 Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień a skąd policja przy kontroli wie czy dany pojazd ma wbity hak w dowód czy nie skoro w cepiku nie ma adnotacji a dowód leży w szafie w domu??
michal_k Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień 13 minut temu, dawid1987 napisał: skoro w cepiku nie ma adnotacji W CEP są adnotacje.
zbych1916 Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień Dawno temu ,na początku cepiku, stacje też widziały co jest wpisane w adnotacjach. Ale z jakiegoś powodu ( chyba przez rodo i dane współwłaścicieli ) zablokowali tę opcję
wolf Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień 1 godzinę temu, michal_k napisał: W CEP są adnotacje. Chyba dla WK, SKP nie widzi adnotacji w CEPiK[w tym haka].
Dawid_J Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień I przyjezdza klient z pokwitowaniem od milicji za brak BT i ma zamontowany hak ale dowodu przecież nie ma . I co wtedy ? Pytanie czysto teoretyczne bo wiekszosc takich przypadków ma DR .
Jacdiag Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień 1 godzinę temu, Dawid_J napisał: z pokwitowaniem od milicji To musi być bardzo stare pokwitowanie 1
Solaris Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień Robisz badanie na pokwitowanie a nie na zatrzymany DR. Więc jakie to ma znaczenie czy tam jest wbity hak. Nie ma usterki w badaniu okresowym za brak adnotacji "HAK" w pokwitowaniu
Dawid_J Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień 8 minut temu, Solaris napisał: Robisz badanie na pokwitowanie a nie na zatrzymany DR. Więc jakie to ma znaczenie czy tam jest wbity hak. Nie ma usterki w badaniu okresowym za brak adnotacji "HAK" w pokwitowaniu Dowód jest zatrzymany za brak BT wiec po badaniu go odblokowuje bo ustała przyczyna zatrzymania . To jak mam tylko pokwitowanie to zaznaczam że pojazd odpowiada warunkom do ciągniecia przyczep czy nie ? Spotkałem się też z teorią że okresowego nie powinno się robić na pokwitowaniu . Na szczescie klienci przywożą DR bo chcą mieć wbitą pieczątke po badaniu . Jeszcze kwestia pieczątki przy badaniu na samym pokwitowaniu .
Solaris Napisano 8 Sierpień Napisano 8 Sierpień Podczas badania okresowego nie musisz wcale zaznaczać tej formułki że pojazd przeznaczony do ciągnięcia przyczep. To jest niezbędne dla badania dodatkowego na HAK a przy okresowym bez znaczenia
Rekomendowane odpowiedzi