berecik Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 "Dziennik": Na okołoziemskiej orbicie umieszczono wczoraj Genesis I, pomniejszony o dwie trzecie model jednego z modułów przyszłego kosmicznego hotelu. Jego pomysłodawcą jest amerykański potentat branży hotelarskiej Robert Bigelow. Genesis I wystrzelono z położonej na Uralu bazy Jasny za pomocą rosyjskiej rakiety Dniepr. Projekt opiera się na na idei owalnych balonów zrobionych z superwytrzymałych materiałów, które po wywiezieniu na orbitę mają zostać wypełnione powietrzem i stać się domem dla kosmonautów. Moduł Genesis znajduje się teraz ponad 500 km nad Ziemią. Rozwinął panele baterii słonecznych, nawiązał kontakt z ziemską bazą i napełnił się powietrzem. Zachęcony powodzeniem swojego pierwszego kosmicznego przedsięwzięcia Bigelow snuje już plany na przyszłość. Prawdopodobnie jesienią na orbicie zostanie umieszczony moduł Genesis II. Natomiast ok. 2012 - 2015 roku amerykański hotelarz chce otworzyć na orbicie pierwszy kosmiczny hotel. Cena noclegu w tym orbitalnym raju ma kosztować - bagatela - milion dolarów. Żeby nie borykać się z brakiem transportu dla turystów, Bigelow ogłosił konkurs - 50 mln dolarów czeka na tego, kto do 2010 roku skonstruuje statek kosmiczny zdolny do wynoszenia sześciu pasażerów na wysokość 400 km - donosi "Gazeta Wyborcza". Cytuj
Sebastian ZG Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 To już chyba wiem gdzie Markes będzie świętował dekade małżeństwa Cytuj
08/15 Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 No to teraz wiemy gdzie spotkamy się na następnej "integracyjnej". Trzeba bedzie tylko pamiętać o przywiązaniu się sznurkiem. A nuż ktoś zapomni i będzie chciał wyjść na zewnątrz by się przewietrzyć. Głupio byłoby usłyszeć w mediach, że od strony Alpha Centauri dochodzi dziwny głos: "Antonio, faaaaakalto" Kto był w Sierakowie ten wie w czym rzecz. Cytuj
Psuj Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 Trzeba bedzie tylko pamiętać o przywiązaniu się sznurkiem I zamiast pokali i kieliszków musimy zabrać dziecięce kubeczki "niekapki" Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
markes30 Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 To już chyba wiem gdzie Markes będzie świętował dekade małżeństwa A ja głupi szukałem w last minute. I jak tu szyszkę wurzucić z takiego hotelu przecież się rozszczelni Cytuj
bartek780 Napisano 31 Grudzień 2011 Napisano 31 Grudzień 2011 Mnie to jakoś nie kręci, ale takie fantazje to chyba dla tych co mają za dużo pieniędzy. driftujmy.pl Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi