diagnosta2017 Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień (edytowane) Witam serdecznie wszystkich Otóż jest taka sprawa Jakiś czas temu przyjechała do mnie na stacje przyczepa rolnicza cargo po 3 latach od zarejestrowania jako nowa nie pamiętam już modelu Na przyczepie była tz z prawej strony ramy tak pośrodku widniejący na niej numer był zgodny z numerem w dowodzie rej. Szukałem numery (nabitego) na ramie jedyne numery znalazłem z przodu na ramie w dwóch miejscach oba numery inne i oba inne niż ten na Tz. Czy ktoś z was wie gdzie w tych przyczepach jest umieszczony numer ramy ? Wtedy odesłałem gościa celem wyjaśnienia u dilera. Klient pojawił się ponownie i chce żeby zrobić mu badanie z wynikiem N za brak tego numeru, bo idzie z tym do sądu i potrzebuje dokument. Diler mowi że to wina producenta. Jakbyście postąpili w takiej sytuacji? Osobiście nie chce gdzieś tam łazić do sądu by zeznania składać potem za czyjeś błędy i niedooatrzenia. Waszym zdaniem robić badanie ? Edytowane 15 Sierpień przez diagnosta2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wadi Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień (edytowane) Trzeba by było doprecyzować czy numeru identyfikacyjnego nie można odszukać , czy numer jest niezgodny ( widoczne numery mają odpowiednią ilość znaków ). W mojej ocenie samo badanie z wynikiem N ,niczego nie przesądza dopóki nie zostanie ustalona lokalizacja pola numerowego. Jeżeli sprawa wkracza na drogę sądową to jak najbardziej wskazana byłaby opinia rzeczoznawcy z dokumentacją fotograficzną . Druga sprawa ,jeżeli pojazd przyjedzie na badanie - nie masz prawa odmówić jego przeprowadzenia , a w przypadku odmowy ten fakt może "wypłynąć " w toku postępowania. Edytowane 15 Sierpień przez wadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień 9 minut temu, wadi napisał: jeżeli pojazd przyjedzie na badanie - nie masz prawa odmówić jego przeprowadzenia , a w przypadku odmowy ten fakt może "wypłynąć " w toku postępowania. I co mu grozi za niewykonanie badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wadi Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień O ile wiem ,dla diagnosty jest tylko jeden wymiar kary , ale kwestia dotyczy podstawy do odmowy przeprowadzenia badania ,a jeżeli " machina ruszy" bo ktoś będzie chciał zrobić koło pióra diagnoscie ,to jak najbardziej będzie mógł . Wiele zależy od interpretacji przepisów i siły przebicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień 4 godziny temu, wadi napisał: nie masz prawa odmówić jego przeprowadzenia Przypomnij się w poniedziałek to podeślę ci materiał z którego jasno wynika że mam prawo odmówić badania technicznego i nikt mi nic nie zrobi z tego powodu. Gdzieś już kiedyś było o tym mówione. A co do przyczepy to bez wahania N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diagnosta2017 Napisano 15 Sierpień Autor Share Napisano 15 Sierpień Dzięki za informacje Chętnie tez chciałbym taki materiał odnośnie odmowy badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień 21 godzin temu, diagnosta2017 napisał: chciałbym taki materiał odnośnie odmowy badania A taki wystarczy ... i wersja ruchoma https://www.youtube.com/watch?v=IZ0Bu4dFFoQ 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 15 Sierpień Share Napisano 15 Sierpień (edytowane) Dla mnie, jak najbardziej wystarczający 🙂 Bo klient nie jest przypisany do danej stacji Edytowane 15 Sierpień przez Mecher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień (edytowane) 22 godziny temu, wadi napisał: O ile wiem ,dla diagnosty jest tylko jeden wymiar kary , ale kwestia dotyczy podstawy do odmowy przeprowadzenia badania ,a jeżeli " machina ruszy" bo ktoś będzie chciał zrobić koło pióra diagnoscie ,to jak najbardziej będzie mógł . Wiele zależy od interpretacji przepisów i siły przebicia Diagnosta podlega karze za przeprowadzenie lub wydanie. Za nie zrobienie mogą jedynie pogrozić palcem i się obrazić. Ustawa PORD art 84 ust.3 W związku z powyższym lepiej nie robić bań technicznych pojazdów przed kupnem a do przedmiotowej przyczepy niech klient powoła rzeczoznawcę. On w cenie opinii wliczy sobie obecność w sądach a diagnosta za 70 zł ma sobie brać problem na głowę ? Edytowane 16 Sierpień przez markes30 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień Ja wiem że mogę odmówić i śmiało z tego korzystam . Szef jest też za tym bo wie że pózniej musi mi dać wolne na chodzenie po sądach i szukać zastepstwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień Przecież jest nawet wyrok TK odnośnie odmowy wykonania usługi. Żeby diagności swoich praw nie znali... Temat był poruszany i znalezienie info zajmuje max 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień W temacie ,, odmowa badania ,, nie znalazłem nic konkretnego . Wujek google tez milczy . Rafi90 pomóż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień odmowa badania.pdfodmowa 2.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień Przeczytałem i według tego artykułu żeby móc odmówić muszę podać powód . Dla tego przykładu : klient miał dokumenty od innego pojazdu wiec odmówiłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień Pojazdu nie można zidentyfikować , więc nie wykonujesz badania bo nie masz pewności że pojazd i dokumenty są z tej samej paki. Chyba że chcesz to rób, będziesz później za świadka latał po sądach. Jest podany artykuł który znajdziesz też: https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-wykroczen-16788218/art-138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 16 Sierpień Share Napisano 16 Sierpień Myślę że temat wyczerpany . Można spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diagnosta2017 Napisano 31 Sierpień Autor Share Napisano 31 Sierpień Informacyjnie Klient był u mnie z tym fantem dalej Jednak wytłumaczyłem mu co by do rzeczoznawcy się udać i zrobić porządną opinie Dowiedziałem się tylko tyle że te numery co ja znalazłem to fabryka nadaje sobie sama na elementach co by nie pomylić się przy montażu a właściwy numer ramy przyczepy ma być tuż pod tabliczką znamionową, A teraz najlepsze klient był u tego dilera z tym co zrobić dalej Ten kontaktuję się z producentem, znowu Ci mowią że nie przyjadą nabić tego numeru bo dzieli ich okolo700 km Na to diler mowi to przyślijcie numeratory bo my nie mamy. Na ten moment wiem ze gościu konsultuje się z prawnikiem Niezłe jaja wyjdą jak się kiedyś okaże że jest gdzieś w Polsce jeszcze jedna przyczepa z takimi numerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi