Skocz do zawartości

Poszukuje opinii MI w sprawie numeru VIN przyczep

Kasianko

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje opinii ministerstwa dot. przyczep z lat 2010-2018/2019 gdzie numer Vin/ cecha identyfikacyjna/ numer ramy przyczepy nie musiał być 17-sto znakowy. 

Nie ma takie pisma. Jest jedno z 2009 roku że nie musi przyczepa ciężarowa posiadać VIN, a drugie, którym ministerstwo odpisało na moje pytanie jest takie że przyczepy (nie dotyczy rolniczych) muszą mieć 17 znakowy VIN , jeśli są rejestrowane po 01.01.1995

Jest- krążyło po urzędach. I również po stacjach diagnostycznych. O jego instieniu dowiedziałam się właśnie z tego forum. 

Zgodnie z §  11 ust. 1 pkt. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 502) pojazd samochodowy wyposaża się w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym. Numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami. Przepis ust. 1 stosuje się również do przyczep.

No dobrze ale jak te pisma/interpretacje mają się do w/w dyrektywy - przypuszczam iż nikt nie przeczytał załącznika XIX a on wyjaśnia wszystko - w naszym wypadku 29/04/2009

Kolego nie jest to tylko twój problem gdyż jak mnie słuchy dochodzą w wielu starostwach TDT cofnęło zapytania o dodanie marki /typu do katalogu a wszystko przez krótki nr ramy/ przyczepy/ i domagają się wszczęcia postępowania w stosunku do diagnostów 

Jeżeli chodzi o diagnostę, to skoro wykonywał badanie w 2018 czyli 6 lat temu, to chyba nie musi się tłumaczyć, po pięciu latach ma prawo zniszczyć dokumentację dotyczącą tego badania

Godzinę temu, Jasiu24 napisał:

po pięciu latach ma prawo zniszczyć dokumentację dotyczącą tego badania

Dane z CEPiK tez są kasowane?

1 godzinę temu, Kasianko napisał:

Potwierdzam. Mam odmowę klasyfikacji pojazdu z ITS, wymagają zgody dyrektora TDT na krótki nr VIN. 

Przecież są to dwie różne sprawy... 

Godzinę temu, LimonQi napisał:

Dane z CEPiK tez są kasowane?

Do CEPiK'u nie przesyłasz informacji o odstępstwach, ustaleniach z nadzorem (który jest odpowiedzialny za interpretacje prawa), a już na pewno nie przesyłaliśmy takich danych w 2018 roku. Dokumentację o badaniu technicznym masz prawo, a nawet obowiązek zniszczyć po 5 latach, więc nadzór nie ma prawa żądać od Ciebie takich dokumentów i szczegółów na jakiej podstawie zrobiłeś tak, a nie inaczej. Może poprosić, a Ty możesz odpowiedzieć, że zrobiłeś tak i tak, ale dokumentów już nie posiadasz bo nie musisz.

42 minuty temu, hobbystapol napisał:

Obawiam się że nie ma limitu czasowego odpowiedzialności diagnosty. 

Nie jestem prawnikiem, ale zwykle diagności są karani za poświadczenie nieprawdy, a to przedawnia się zależnie od kwalifikacji po 5, 10 lub 15 latach, ale ten przypadek trzeba raczej uznać za przypadek o niewielkiej szkodliwości społecznej więc spokojnie można uznać, że po 5 latach raczej sprawa zostanie umorzona bez rozpatrzenia winy.