kamion12345 Napisano 14 Wrzesień Share Napisano 14 Wrzesień (edytowane) Witam poszukuje odpowiedzi na pytanie czy mogę po drogach publicznych ciągnikiem rolniczyczym ciągnąć przyczepe samochodową przystosowaną do zapięcia na hak o DMC 3500 kg? Wiem że istnieją haki do montażu na TUZ ciągnika rolniczego ale czy to policja nie powinna robić problemów ? przyczepa platforma ma 8 metrów więc dość długa, co może zwracać na siebie uwagę, znalazłem przepis Art 71 4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla. 4a. ⁱ⁴⁴⁾ Przepis ust. 4 dotyczy także ciągnika rolniczego i pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej. W przypadku ciągnika rolniczego może być on dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym o ograniczeniu prędkości konstrukcyjnej do 25 km/h. co do pkt 4. jak uzyskac te adnotacje w dowodzie, rozumiem że wystraczy zakupić jakis rodzaj haku żeby można zapiąć przyczepke , zrobić ten wpis i można jechać w trase? przeszukałem powiązane tematy (podaje poniżej) i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem albo za bardzo nie zrozumiałem Edytowane 14 Wrzesień przez kamion12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 14 Wrzesień Share Napisano 14 Wrzesień 5 godzin temu, kamion12345 napisał: co do pkt 4. jak uzyskac te adnotacje w dowodzie, rozumiem że wystraczy zakupić jakis rodzaj haku żeby można zapiąć przyczepke , zrobić ten wpis i można jechać w trase? Adnotacja "HAK" dotyczy samochodu dowolnego do 3,5 t d.m.c. To, co stoi w punkcie 4a ma zastosowanie tylko i wyłącznie do traktorka imitującego ciufcię dla dzieci. Spotyka się takie wynalazki w nadmorskich miejscowościach w sezonie letnim. Chcesz ciagać Zetorem przyczepy ciężarowe, to ciągaj. Dla mnie po temacie. Do ciągnika rolniczego nie przewidziano hakowych adnotacji. Nie stosuje się żadnych wpisów w adnotacje urzędowe dowodu rejestracyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi