Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

hak w ciągniku rolniczym do przyczepy samochodowej 3500 DMC

kamion12345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

poszukuje odpowiedzi na pytanie czy mogę po drogach publicznych ciągnikiem rolniczyczym ciągnąć przyczepe samochodową przystosowaną do zapięcia na hak o DMC 3500 kg? 

Wiem że istnieją haki do montażu na TUZ ciągnika rolniczego ale czy to policja nie powinna robić problemów ? przyczepa platforma ma 8 metrów więc dość długa, co może zwracać na siebie uwagę,

znalazłem przepis

Art 71

4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten

nie dotyczy motocykla.

4a. ⁱ⁴⁴⁾ Przepis ust. 4 dotyczy także ciągnika rolniczego i pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej. W przypadku ciągnika rolniczego może być on dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym o ograniczeniu prędkości konstrukcyjnej do 25 km/h.

co do pkt 4. jak uzyskac te adnotacje w dowodzie, rozumiem że wystraczy zakupić jakis rodzaj haku   żeby można zapiąć przyczepke , zrobić ten wpis i można jechać w trase?

przeszukałem powiązane tematy (podaje poniżej) i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem albo za bardzo nie zrozumiałem 

Edytowane przez kamion12345

5 godzin temu, kamion12345 napisał:

co do pkt 4. jak uzyskac te adnotacje w dowodzie, rozumiem że wystraczy zakupić jakis rodzaj haku   żeby można zapiąć przyczepke , zrobić ten wpis i można jechać w trase?

Adnotacja "HAK" dotyczy samochodu dowolnego do 3,5 t d.m.c.

To, co stoi w punkcie 4a ma zastosowanie tylko i wyłącznie do traktorka imitującego ciufcię dla dzieci. Spotyka się takie wynalazki w nadmorskich miejscowościach w sezonie letnim.

Chcesz ciagać Zetorem przyczepy ciężarowe, to ciągaj. Dla mnie po temacie. Do ciągnika rolniczego nie przewidziano hakowych adnotacji. Nie stosuje się żadnych wpisów w adnotacje urzędowe dowodu rejestracyjnego.