oskpszef Napisano 30 Wrzesień 2024 Napisano 30 Wrzesień 2024 Panowie po wpisaniu w patronacie danych pojazdu przyczepa ciężarowa pojawia się komunikat jak w tytule,moje pytanie jak postąpić wysłać klienta po pozwolenie czasowe czy normalnie wykonać przegląd bo dowód ma,pojazd sprawny tablice są. Cytuj
robertos Napisano 30 Wrzesień 2024 Napisano 30 Wrzesień 2024 Miałem ciągnik z taką adnotacją. Wydział stwierdził że można normalnie robić. Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka Cytuj
Mecher Napisano 30 Wrzesień 2024 Napisano 30 Wrzesień 2024 Godzinę temu, oskpszef napisał: moje pytanie jak postąpić A to tak trudno do WK zadzwonić i zapytać ? No w sumie jakby mnie straszyli pobiciem, też bym się bał ich zapytać 😁 Cytuj
Paprock Napisano 30 Wrzesień 2024 Napisano 30 Wrzesień 2024 A u nas strzałka sie odwróciła i zakazują wykonywania na przeterminowanym PC chociażby. Co prawda, to takiego komunikatu jeszcze nie widziałem, ale na PC po terminie nic nie robię. Kieruje po nowe. Jeden polezie a drugi nie-e. Trzeci zacznie szukać fajnych chłoptasi i jakoś sie kręci. Cytuj
TeDe Napisano 30 Wrzesień 2024 Napisano 30 Wrzesień 2024 U nas zakaz robienia na dokumentach po terminie. Nigdy też nie wiadomo czy coś się nie zmieniło w międzyczasie... Cytuj
kruhy84 Napisano 30 Wrzesień 2024 Napisano 30 Wrzesień 2024 4 godziny temu, Paprock napisał: A u nas strzałka sie odwróciła i zakazują wykonywania na przeterminowanym PC chociażby. Co prawda, to takiego komunikatu jeszcze nie widziałem, ale na PC po terminie nic nie robię. Kieruje po nowe. Jeden polezie a drugi nie-e. Trzeci zacznie szukać fajnych chłoptasi i jakoś sie kręci. Ja od nadzoru mam oficjalne pismo mówiące o zakazie wykonywania badań na przeterminowanym pozwoleniu czasowy. Cytuj
Mecher Napisano 30 Wrzesień 2024 Napisano 30 Wrzesień 2024 To jeszcze taka historia. Przyjeżdża klient pojazdem na badanie techniczne. W DR wydanym trzy lata temu, nowemu pojazdowi z instalacją gazową, brak badań. Po wklepaniu danych, okazuje się iż OBT wykonywane corocznie i nawet jeszcze ważne (prawie dwa miesiące), choć nie wiadomo na podstawie jakiego dokumentu robione. Jakby tego było mało, w systemie jako ważny jest DR, wydany w kwietniu tego roku. Cytuj
Rafi90 Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 U nas z kolei przeterminowane PC nie robi różnicy, i jak się dzwoni to mówią że jeśli juz bardzo bardzo chce nowe to dadzą, ale na przeterminowanym można robić Cytuj
LimonQi Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 Cytat 1) identyfikację pojazdu, w tym: a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w: – dowodzie rejestracyjnym, – pozwoleniu czasowym, – pokwitowaniu, o którym mowa w art. 132 ust. 2 ustawy, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1 i 13 ustawy, – centralnej ewidencji pojazdów, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1, 9-13, 15, 15a, 17 i 21 ustawy, w przypadku pojazdu, któremu zatrzymano dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe), c) sprawdzenie zgodności z danymi zgromadzonymi w centralnej ewidencji pojazdów, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1, 8-10, 12, 13 oraz 15 ustawy, z wyjątkiem danych o pojazdach, o których mowa w art. 73 ust. 3 ustawy, oraz danych osobowych właściciela, posiadacza lub użytkownika pojazdu; Brak przepisu zabraniającego wykonywać przeglądu na nieważnym PC, zwłaszcza że dane weryfikujemy w CEP i wiem że powinnien mieć PC o podanym numerze. Cytuj
Rafi90 Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 Nikt nikomu głowy nie urwie, a kolejki u nas w WK i tak są takie że przychodzi rano 100 czy 200 petentów w małym miasteczku, obsłużą połowę albo i nie, a reszta siedzi i po prostu grzeje krzesełka tracąc czas, Cytuj
Mecher Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 32 minuty temu, LimonQi napisał: i wiem że powinnien mieć PC o podanym numerze. Zwłaszcza jak już w systemie jest numer DR a nie PC ... Cytuj
aboz Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 Ja miałem nieco inną sytuację, ale niemniej ciekawą. Otóż klientka przyjechała z DR, który w systemie widniał jako unieważniony, natomiast dokument o innym numerze wisiał jako wydany. Okazało się, że wymiana nastąpiła jeszcze w czasie pandemii i leasing nie poinformował klientki o tym, że nowy dokument jest do odbioru. I teraz hit. Uznali, ci z leasingu, że wystarczy klientce stary DR, skoro są w nim jeszcze miejsca na wpisy, a nowy pozostał w leasingu. Klientka zadzwoniła do leasingodawcy z awanturą, że nie może wykonać BT to się dokument znalazł w 3 minuty. Tyle tylko, że 300 km od siedziby klientki. Kurtyna. Cytuj
hobbystapol Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 Hitem to jest wysłanie pracownika na badanie z kserem pozwolenia czasowego którego oryginał był z przed dwóch miesięcy. Kserówka w pięknej firmowej okładce miała podkreślić wagę dokumentu. 1 Cytuj
Arton Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 Godzinę temu, aboz napisał: Ja miałem nieco inną sytuację, ale niemniej ciekawą. Otóż klientka przyjechała z DR, który w systemie widniał jako unieważniony, natomiast dokument o innym numerze wisiał jako wydany. Okazało się, że wymiana nastąpiła jeszcze w czasie pandemii i leasing nie poinformował klientki o tym, że nowy dokument jest do odbioru. I teraz hit. Uznali, ci z leasingu, że wystarczy klientce stary DR, skoro są w nim jeszcze miejsca na wpisy, a nowy pozostał w leasingu. Klientka zadzwoniła do leasingodawcy z awanturą, że nie może wykonać BT to się dokument znalazł w 3 minuty. Tyle tylko, że 300 km od siedziby klientki. Kurtyna. Ja miałem na przegladzie DR, który klientka zgłosiła do wk jak zaginiony kilka lat temu, nowy dowód został w domu. Zdziwiło mnie to, że po zeskanowaniu tego "zaginionego" dowodu cepik znalazł samochód z wpisanym ostatnim aktualnym terminem przegladu. Cytuj
Mecher Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 W zeszły poniedziałek miałem na badania dodatkowe, 2 pojazdy z PC wydanym w marcu. Cytuj
aboz Napisano 1 Październik 2024 Napisano 1 Październik 2024 Godzinę temu, Arton napisał: Zdziwiło mnie to, że po zeskanowaniu tego "zaginionego" dowodu cepik znalazł samochód z wpisanym ostatnim aktualnym terminem przegladu. Nic w tym dziwnego, skoro w kodzie DDR jest numer rejestracyjny i VIN, więc po tych danych lokalizuje pojazd w systemie i podaje aktualne dane. Cytuj
viproom Napisano 2 Październik 2024 Napisano 2 Październik 2024 Auto przerejestrowane na nowy nr rejestracyjny, wpisując nr poprzedni i markę też się odnajdzie pod nowym nr w cepiku. 1 Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 6 Październik 2024 Napisano 6 Październik 2024 przez jakiś czas tak jest - też się kiedyś zdziwiłem. Niby sprzedane i przerejestrowane ale widoczne także po starym numerze. Co do badań na nieważnym PC - dokument wygasł a raczej jego ważność (a czy dane się zmieniły to nie wiemy) i jeżeli wydany taki PC na czerwone tablice np celem wykonania badania bo OBT nieważne to co wtedy? CEP wywali że rejestracja czasowa się zakończyła z urzędu (minął termin ważności PC). Na czerwonych tablicach pojazd niedopuszczony do ruchu? Cytuj
Mecher Napisano 6 Październik 2024 Napisano 6 Październik 2024 Długo jesteś na forum a nie wiesz, sporo też było o tym pisane, nawet powyżej, jeśli się dobrze wczytać, ale niech będzie raz jeszcze ... Czym innym jest dopuszczenie pojazdu do ruchu, a czym innym nie ważne badanie. Pojazd jest dopuszczony do ruchu, bo dokumentem dopuszczającym go, jest w tym wypadku PC, natomiast nie ma ważnych badań. Dlaczego nie można wykonać na nie ważnym PC ? Bo obecnie klient może mieć DR i PC, którego nie musi oddawać, odbierając "twardy dowód". Tak jest najczęściej w pojazdach np. leasingowych, o czym pisał też chyba @michal_k, jeśli dobrze pamiętam. Cytuj
MS_PL Napisano 29 Grudzień 2024 Napisano 29 Grudzień 2024 W dniu 30.09.2024 o 14:38, Paprock napisał: A u nas strzałka sie odwróciła i zakazują wykonywania na przeterminowanym PC chociażby. Co prawda, to takiego komunikatu jeszcze nie widziałem, ale na PC po terminie nic nie robię. Kieruje po nowe. Jeden polezie a drugi nie-e. Trzeci zacznie szukać fajnych chłoptasi i jakoś sie kręci. PC wydaje się na maksymalnie 30 dni, z możliwością JEDNORAZOWEGO przedłużenia o 14 dni (Art. 74 p.3 PoRD). Nie ma tutaj żadnej furtki i jeżeli z jakiejkolwiek przyczyny ktoś przekroczy te okresy, to kolejnego PC nie dostanie, a DR otrzyma dopiero po wykonaniu BT. Jeżeli z nieważnym PC (już bez możliwości przedłużenia) klient nie będzie mógł wykonać BT, to nie ma możliwości zarejestrowania pojazdu, więc błędne koło się zamyka. W moim regionie były takie sytuacje i SKP nie robiły problemu z BT, ponieważ nie ma konkretnego przepisu, który zabrania takiej czynności. Teoretycznie można uznać, że nieważny dokument nie jest podstawą do identyfikacji pojazdu, ale w czasach dostępu do cepa byłoby to na prawdę postaranie się o zrobienie komuś pod górę, zamiast pomóc znaleźć rozwiązanie problemu. Wystarczy, że WK potrafi skutecznie uszkodzić układ nerwowy petenta, i to nie ze złej woli urzędnika, tylko z powodu różnej interpretacji wielu niedoprecyzowanych przepisów. Cytuj
TeDe Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 WK Police zabrania wykonania OBT na Nieważnym PC (przeterminowanym) - uzasadnienie: nieważny dokument nie jest już dokumentem (jak Dowód Osobisty przeterminowany - nawet kasy w banku nie wypłacisz). Za to nie widzą przeszkód żeby wystawić nowe PC i wystawiają... 1 Cytuj
danielg539 Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 3 godziny temu, TeDe napisał: Za to nie widzą przeszkód żeby wystawić nowe PC i wystawiają... Prawidłowo. Cytuj
MS_PL Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 3 godziny temu, TeDe napisał: WK Police zabrania wykonania OBT na Nieważnym PC (przeterminowanym) - uzasadnienie: nieważny dokument nie jest już dokumentem (jak Dowód Osobisty przeterminowany - nawet kasy w banku nie wypłacisz). Za to nie widzą przeszkód żeby wystawić nowe PC i wystawiają... 30 minut temu, danielg539 napisał: Prawidłowo. No to bardzo miło, choć ciekawy jestem, jaką furtkę prawną znaleźli, żeby taki kwit wystawić po upływie 44 dni. Takich pytań lepiej im nie zadawać, tylko się cieszyć, że coś wykombinowali i tak robią, bo ratują tym zad wielu zagubionym petentom. Po latach doświadczeń w branży motoryzacyjnej zauważyłem, że przepisy mamy jedne, a co WK, to inne zasady postępowania w wielu sprawach. W jednym załatwisz coś z takim i takim kwitem, a w drugim już ci powiedzą, że to im nie wystarczy i chcą coś zupełnie innego. Ba, czasami ogarniesz to co chcą, a przy następnej wizycie trafiasz na innego urzędnika i ten ma odmienne zdanie. Kiedyś zaginął mały DR od pojazdu importowanego z Rajchu. WK określiło, jakie chce zaświadczenia z niemieckiego WK, te zaświadczenia zostały tam załatwione (bez problemu zrobili i niezwłocznie wysłali!). Kolejna wizyta, inny urzędnik mówi nie i chce kolejne zaświadczenia. Kwity załatwione, kolejna wyprawa do WK i znów problem, bo inny urzędnik mówi, że tak jednak nie da rady. Sprawę rozwiązał naczelnik niemieckiego WK, który nie mogąc zrozumieć postępowania naszych urzędników, wystawił i przysłał wtórnik DR. Zaskoczyła mnie taka przychylność i pomocność Niemców, a u nas przydałoby się to prawo w końcu wyregulować w taki sposób, żeby nie było stu interpretacji jednego zapisu. Podobnie w przedmiotowej sprawie: czy wielkim problemem jest wrzucić hak do katalogu badań dodatkowych i definitywnie zamknąć temat ślizgania się po przepisach typu "inne czynności" i "wynik pozytywny"? Pytanie oczywiście retoryczne Cytuj
LimonQi Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 W dniu 29.12.2024 o 13:22, MS_PL napisał: PC wydaje się na maksymalnie 30 dni, z możliwością JEDNORAZOWEGO przedłużenia o 14 dni (Art. 74 p.3 PoRD). Nie ma tutaj żadnej furtki i jeżeli z jakiejkolwiek przyczyny ktoś przekroczy te okresy, to kolejnego PC nie dostanie, a DR otrzyma dopiero po wykonaniu BT. 14 dni to urząd może sobie przedłużyć "Termin ten może być jednorazowo przedłużony o 14 dni w celu wyjaśnienia spraw związanych z rejestracją pojazdu." Czyli jak dostani tablice w ramach rejestracji (NIE CZASOWEJ NA WNIOSEK). W dniu 29.12.2024 o 13:22, MS_PL napisał: Jeżeli z nieważnym PC (już bez możliwości przedłużenia) klient nie będzie mógł wykonać BT, to nie ma możliwości zarejestrowania pojazdu, więc błędne koło się zamyka. O czym Ty mówisz? Czasową rejestracje NA WNIOSEK składa właściciel kiedy chce i ile razy chce. 1 Cytuj
Mecher Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 2 godziny temu, MS_PL napisał: Po latach doświadczeń w branży motoryzacyjnej zauważyłem, że przepisy mamy jedne, a co WK, to inne zasady postępowania w wielu sprawach. Po tylu latach doświadczeń w branży, nawet nie słyszałeś o oświadczeniu MI, że za interpretacje przepisów odpowiada organ, którego się tyczą ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi