oskpszef Napisano 30 Wrzesień Share Napisano 30 Wrzesień Panowie po wpisaniu w patronacie danych pojazdu przyczepa ciężarowa pojawia się komunikat jak w tytule,moje pytanie jak postąpić wysłać klienta po pozwolenie czasowe czy normalnie wykonać przegląd bo dowód ma,pojazd sprawny tablice są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos Napisano 30 Wrzesień Share Napisano 30 Wrzesień Miałem ciągnik z taką adnotacją. Wydział stwierdził że można normalnie robić. Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 30 Wrzesień Share Napisano 30 Wrzesień Godzinę temu, oskpszef napisał: moje pytanie jak postąpić A to tak trudno do WK zadzwonić i zapytać ? No w sumie jakby mnie straszyli pobiciem, też bym się bał ich zapytać 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 30 Wrzesień Share Napisano 30 Wrzesień A u nas strzałka sie odwróciła i zakazują wykonywania na przeterminowanym PC chociażby. Co prawda, to takiego komunikatu jeszcze nie widziałem, ale na PC po terminie nic nie robię. Kieruje po nowe. Jeden polezie a drugi nie-e. Trzeci zacznie szukać fajnych chłoptasi i jakoś sie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeDe Napisano 30 Wrzesień Share Napisano 30 Wrzesień U nas zakaz robienia na dokumentach po terminie. Nigdy też nie wiadomo czy coś się nie zmieniło w międzyczasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruhy84 Napisano 30 Wrzesień Share Napisano 30 Wrzesień 4 godziny temu, Paprock napisał: A u nas strzałka sie odwróciła i zakazują wykonywania na przeterminowanym PC chociażby. Co prawda, to takiego komunikatu jeszcze nie widziałem, ale na PC po terminie nic nie robię. Kieruje po nowe. Jeden polezie a drugi nie-e. Trzeci zacznie szukać fajnych chłoptasi i jakoś sie kręci. Ja od nadzoru mam oficjalne pismo mówiące o zakazie wykonywania badań na przeterminowanym pozwoleniu czasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 30 Wrzesień Share Napisano 30 Wrzesień To jeszcze taka historia. Przyjeżdża klient pojazdem na badanie techniczne. W DR wydanym trzy lata temu, nowemu pojazdowi z instalacją gazową, brak badań. Po wklepaniu danych, okazuje się iż OBT wykonywane corocznie i nawet jeszcze ważne (prawie dwa miesiące), choć nie wiadomo na podstawie jakiego dokumentu robione. Jakby tego było mało, w systemie jako ważny jest DR, wydany w kwietniu tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik U nas z kolei przeterminowane PC nie robi różnicy, i jak się dzwoni to mówią że jeśli juz bardzo bardzo chce nowe to dadzą, ale na przeterminowanym można robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimonQi Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik Cytat 1) identyfikację pojazdu, w tym: a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w: – dowodzie rejestracyjnym, – pozwoleniu czasowym, – pokwitowaniu, o którym mowa w art. 132 ust. 2 ustawy, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1 i 13 ustawy, – centralnej ewidencji pojazdów, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1, 9-13, 15, 15a, 17 i 21 ustawy, w przypadku pojazdu, któremu zatrzymano dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe), c) sprawdzenie zgodności z danymi zgromadzonymi w centralnej ewidencji pojazdów, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1, 8-10, 12, 13 oraz 15 ustawy, z wyjątkiem danych o pojazdach, o których mowa w art. 73 ust. 3 ustawy, oraz danych osobowych właściciela, posiadacza lub użytkownika pojazdu; Brak przepisu zabraniającego wykonywać przeglądu na nieważnym PC, zwłaszcza że dane weryfikujemy w CEP i wiem że powinnien mieć PC o podanym numerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik Nikt nikomu głowy nie urwie, a kolejki u nas w WK i tak są takie że przychodzi rano 100 czy 200 petentów w małym miasteczku, obsłużą połowę albo i nie, a reszta siedzi i po prostu grzeje krzesełka tracąc czas, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik 32 minuty temu, LimonQi napisał: i wiem że powinnien mieć PC o podanym numerze. Zwłaszcza jak już w systemie jest numer DR a nie PC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik Ja miałem nieco inną sytuację, ale niemniej ciekawą. Otóż klientka przyjechała z DR, który w systemie widniał jako unieważniony, natomiast dokument o innym numerze wisiał jako wydany. Okazało się, że wymiana nastąpiła jeszcze w czasie pandemii i leasing nie poinformował klientki o tym, że nowy dokument jest do odbioru. I teraz hit. Uznali, ci z leasingu, że wystarczy klientce stary DR, skoro są w nim jeszcze miejsca na wpisy, a nowy pozostał w leasingu. Klientka zadzwoniła do leasingodawcy z awanturą, że nie może wykonać BT to się dokument znalazł w 3 minuty. Tyle tylko, że 300 km od siedziby klientki. Kurtyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hobbystapol Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik Hitem to jest wysłanie pracownika na badanie z kserem pozwolenia czasowego którego oryginał był z przed dwóch miesięcy. Kserówka w pięknej firmowej okładce miała podkreślić wagę dokumentu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arton Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik Godzinę temu, aboz napisał: Ja miałem nieco inną sytuację, ale niemniej ciekawą. Otóż klientka przyjechała z DR, który w systemie widniał jako unieważniony, natomiast dokument o innym numerze wisiał jako wydany. Okazało się, że wymiana nastąpiła jeszcze w czasie pandemii i leasing nie poinformował klientki o tym, że nowy dokument jest do odbioru. I teraz hit. Uznali, ci z leasingu, że wystarczy klientce stary DR, skoro są w nim jeszcze miejsca na wpisy, a nowy pozostał w leasingu. Klientka zadzwoniła do leasingodawcy z awanturą, że nie może wykonać BT to się dokument znalazł w 3 minuty. Tyle tylko, że 300 km od siedziby klientki. Kurtyna. Ja miałem na przegladzie DR, który klientka zgłosiła do wk jak zaginiony kilka lat temu, nowy dowód został w domu. Zdziwiło mnie to, że po zeskanowaniu tego "zaginionego" dowodu cepik znalazł samochód z wpisanym ostatnim aktualnym terminem przegladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik W zeszły poniedziałek miałem na badania dodatkowe, 2 pojazdy z PC wydanym w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 1 Październik Share Napisano 1 Październik Godzinę temu, Arton napisał: Zdziwiło mnie to, że po zeskanowaniu tego "zaginionego" dowodu cepik znalazł samochód z wpisanym ostatnim aktualnym terminem przegladu. Nic w tym dziwnego, skoro w kodzie DDR jest numer rejestracyjny i VIN, więc po tych danych lokalizuje pojazd w systemie i podaje aktualne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viproom Napisano 2 Październik Share Napisano 2 Październik Auto przerejestrowane na nowy nr rejestracyjny, wpisując nr poprzedni i markę też się odnajdzie pod nowym nr w cepiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikita_Bennet Napisano Niedziela o 06:59 Share Napisano Niedziela o 06:59 przez jakiś czas tak jest - też się kiedyś zdziwiłem. Niby sprzedane i przerejestrowane ale widoczne także po starym numerze. Co do badań na nieważnym PC - dokument wygasł a raczej jego ważność (a czy dane się zmieniły to nie wiemy) i jeżeli wydany taki PC na czerwone tablice np celem wykonania badania bo OBT nieważne to co wtedy? CEP wywali że rejestracja czasowa się zakończyła z urzędu (minął termin ważności PC). Na czerwonych tablicach pojazd niedopuszczony do ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano Niedziela o 19:11 Share Napisano Niedziela o 19:11 Długo jesteś na forum a nie wiesz, sporo też było o tym pisane, nawet powyżej, jeśli się dobrze wczytać, ale niech będzie raz jeszcze ... Czym innym jest dopuszczenie pojazdu do ruchu, a czym innym nie ważne badanie. Pojazd jest dopuszczony do ruchu, bo dokumentem dopuszczającym go, jest w tym wypadku PC, natomiast nie ma ważnych badań. Dlaczego nie można wykonać na nie ważnym PC ? Bo obecnie klient może mieć DR i PC, którego nie musi oddawać, odbierając "twardy dowód". Tak jest najczęściej w pojazdach np. leasingowych, o czym pisał też chyba @michal_k, jeśli dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi