Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

DOW.REJ - NIEWAŻNOŚĆ WYGAŚNIĘCIE DECYZJI

oskpszef

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie po wpisaniu w patronacie danych pojazdu przyczepa ciężarowa pojawia się komunikat jak w tytule,moje pytanie jak postąpić wysłać klienta po pozwolenie czasowe czy normalnie wykonać przegląd bo dowód ma,pojazd sprawny tablice są.

Miałem ciągnik z taką adnotacją.
Wydział stwierdził że można normalnie robić.

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, oskpszef napisał:

moje pytanie jak postąpić

A to tak trudno do WK zadzwonić i zapytać ?

No w sumie jakby mnie straszyli pobiciem, też bym się bał ich zapytać  😁

A u nas strzałka sie odwróciła i zakazują wykonywania na przeterminowanym PC chociażby.

Co prawda, to takiego komunikatu jeszcze nie widziałem, ale na PC po terminie nic nie robię. Kieruje po nowe. Jeden polezie a drugi nie-e. Trzeci zacznie szukać fajnych chłoptasi i jakoś sie kręci.

U nas zakaz robienia na dokumentach po terminie. Nigdy też nie wiadomo czy coś się nie zmieniło w międzyczasie...

4 godziny temu, Paprock napisał:

A u nas strzałka sie odwróciła i zakazują wykonywania na przeterminowanym PC chociażby.

Co prawda, to takiego komunikatu jeszcze nie widziałem, ale na PC po terminie nic nie robię. Kieruje po nowe. Jeden polezie a drugi nie-e. Trzeci zacznie szukać fajnych chłoptasi i jakoś sie kręci.

Ja od nadzoru mam oficjalne pismo mówiące o zakazie wykonywania badań na przeterminowanym pozwoleniu czasowy. 

To jeszcze taka historia. Przyjeżdża klient pojazdem na badanie techniczne. W DR wydanym trzy lata temu, nowemu pojazdowi z instalacją gazową, brak badań. 

Po wklepaniu danych, okazuje się iż OBT wykonywane corocznie i nawet jeszcze ważne (prawie dwa miesiące), choć nie wiadomo na podstawie jakiego dokumentu robione. Jakby tego było mało, w systemie jako ważny jest DR, wydany w kwietniu tego roku.

U nas z kolei przeterminowane PC nie robi różnicy, i jak się dzwoni to mówią że jeśli juz bardzo bardzo chce nowe to dadzą, ale na przeterminowanym można robić

Cytat

1) identyfikację pojazdu, w tym:
a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w:
– dowodzie rejestracyjnym,
– pozwoleniu czasowym,
– pokwitowaniu, o którym mowa w art. 132 ust. 2 ustawy, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1 i 13 ustawy, 
– centralnej ewidencji pojazdów, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1, 9-13, 15, 15a, 17 i 21 ustawy, w przypadku pojazdu, któremu zatrzymano dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe),
c) sprawdzenie zgodności z danymi zgromadzonymi w centralnej ewidencji pojazdów, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1, 8-10, 12, 13 oraz 15 ustawy, z wyjątkiem danych o pojazdach, o których mowa w art. 73 ust. 3 ustawy, oraz danych osobowych właściciela, posiadacza lub użytkownika pojazdu;

Brak przepisu zabraniającego wykonywać przeglądu na nieważnym PC, zwłaszcza że dane weryfikujemy w CEP i wiem że powinnien mieć PC o podanym numerze.

Nikt nikomu głowy nie urwie, a kolejki u nas w WK i tak są takie że przychodzi rano 100 czy 200 petentów w małym miasteczku, obsłużą połowę albo i nie, a reszta siedzi i po prostu grzeje krzesełka tracąc czas,

32 minuty temu, LimonQi napisał:

i wiem że powinnien mieć PC o podanym numerze.

Zwłaszcza jak już w systemie jest numer DR a nie PC ...

Ja miałem nieco inną sytuację, ale niemniej ciekawą. Otóż klientka przyjechała z DR, który w systemie widniał jako unieważniony, natomiast dokument o innym numerze wisiał jako wydany. Okazało się, że wymiana nastąpiła jeszcze w czasie pandemii i leasing nie poinformował klientki o tym, że nowy dokument jest do odbioru. I teraz hit. Uznali, ci z leasingu, że wystarczy klientce stary DR, skoro są w nim jeszcze miejsca na wpisy, a nowy pozostał w leasingu. Klientka zadzwoniła do leasingodawcy z awanturą, że nie może wykonać BT to się dokument znalazł w 3 minuty. Tyle tylko, że 300 km od siedziby klientki. Kurtyna.

Hitem to jest wysłanie pracownika na badanie z kserem pozwolenia czasowego którego oryginał był z przed dwóch miesięcy. Kserówka w pięknej firmowej okładce miała podkreślić wagę dokumentu. 

• Haha 1

Godzinę temu, aboz napisał:

Ja miałem nieco inną sytuację, ale niemniej ciekawą. Otóż klientka przyjechała z DR, który w systemie widniał jako unieważniony, natomiast dokument o innym numerze wisiał jako wydany. Okazało się, że wymiana nastąpiła jeszcze w czasie pandemii i leasing nie poinformował klientki o tym, że nowy dokument jest do odbioru. I teraz hit. Uznali, ci z leasingu, że wystarczy klientce stary DR, skoro są w nim jeszcze miejsca na wpisy, a nowy pozostał w leasingu. Klientka zadzwoniła do leasingodawcy z awanturą, że nie może wykonać BT to się dokument znalazł w 3 minuty. Tyle tylko, że 300 km od siedziby klientki. Kurtyna.

Ja miałem na przegladzie DR, który klientka zgłosiła do wk jak zaginiony kilka lat temu, nowy dowód został w domu. Zdziwiło mnie to, że po zeskanowaniu tego "zaginionego" dowodu cepik znalazł samochód z wpisanym ostatnim aktualnym terminem przegladu.

Godzinę temu, Arton napisał:

Zdziwiło mnie to, że po zeskanowaniu tego "zaginionego" dowodu cepik znalazł samochód z wpisanym ostatnim aktualnym terminem przegladu.

Nic w tym dziwnego, skoro w kodzie DDR jest numer rejestracyjny i VIN, więc po tych danych lokalizuje pojazd w systemie i podaje aktualne dane. 

przez jakiś czas tak jest - też się kiedyś zdziwiłem. Niby sprzedane i przerejestrowane ale widoczne także po starym numerze.

Co do badań na nieważnym PC - dokument wygasł a raczej jego ważność (a czy dane się zmieniły to nie wiemy) i jeżeli wydany taki PC na czerwone tablice np celem wykonania badania bo OBT nieważne to co wtedy? CEP wywali że rejestracja czasowa się zakończyła z urzędu (minął termin ważności PC). Na czerwonych tablicach pojazd niedopuszczony do ruchu?

Długo jesteś na forum a nie wiesz, sporo też było o tym pisane, nawet powyżej, jeśli się dobrze wczytać, ale niech będzie raz jeszcze ... Czym innym jest dopuszczenie pojazdu do ruchu, a czym innym nie ważne badanie. 

Pojazd jest dopuszczony do ruchu, bo dokumentem dopuszczającym go, jest w tym wypadku PC, natomiast nie ma ważnych badań. Dlaczego nie można wykonać na nie ważnym PC ?

Bo obecnie klient może mieć DR i PC, którego nie musi oddawać, odbierając "twardy dowód". Tak jest najczęściej w pojazdach np. leasingowych, o czym pisał też chyba @michal_k, jeśli dobrze pamiętam.