Patryk96 Napisano 18 Październik Napisano 18 Październik Witam z czego najlepiej się pouczyć do egzaminu praktycznego na diagnostę? Jakieś książki materiały pomocnicze itd ? Cytuj
Mecher Napisano 18 Październik Napisano 18 Październik Nie dostałeś na kursie żadnych materiałów "pomocniczych", typu vademecum czy innych ? Czytać forum, tematów jest sporo, fakt niektóre z biegiem czasu stają się mniej aktualne lub tracą znaczenie, bo i przepisy się zmieniają. Jednak zdecydowaną większość wiedzy powinno się wynieść z kursu. Cytuj
Ciech_98 Napisano 18 Październik Napisano 18 Październik Tylko stan prawny sprawdzić przed kupnem. Ale tak jak Mecher piszę to głownie szkolenie powinno być źródłem nauki. Cytuj
Patryk96 Napisano 18 Październik Autor Napisano 18 Październik Tak tylko na szkoleniu było bardziej do teori niż praktyki z kursu nie mieliśmy nic praktyki tylko pokazał jak wypisać zaświadczenia i to tyle, chodzi mi o jakie pytania można się spodziewać czy są może jakieś książki co są przykładowe pytania itd. Cytuj
Mecher Napisano 18 Październik Napisano 18 Październik (edytowane) Jakie bywają teraz pytania na praktycznym trudno powiedzieć, bo już dawno nikt z zdających, się tu nie chwalił. Więc pozostaje Ci tylko poczytanie, jakie pytania były wcześniej. No ale to trzeba chcieć. Im bardziej zależy na zdaniu egzaminu, tym bardziej człowiek bedzie szukał i czytał na forum. A swoją drogą, co to był za kurs, gdzie nic nie wytłumaczyli. Jak pamiętam, to sami wypełnialiśmy zaświadczenia, a później omawiane były błędy w ich wypełnieniu. To samo dotyczyło innych pytań, testów, a nawet naszych (kursantów) pytań własnych dotyczących kwestii niezrozumiałych. Tak się wyrabia opinia o ośrodkach szkoleniowych, no ale na tym powinno zależeć szkolącym. Edytowane 18 Październik przez Mecher Cytuj
michalp Napisano 19 Październik Napisano 19 Październik Ja znowu z tego co pamiętam egzamin praktyczny to typowa teoria nikt ci tam nie będzie kazał wykonywać badania tylko będziesz musiał powiedzieć jak to zrobisz i najważniejsze zaświadczenia wykuj na blachę . Powodzenia!! Cytuj
Patryk96 Napisano 19 Październik Autor Napisano 19 Październik Tak wiem a po za tym robiłem kurs w trójmiaście i cenny też nie była za mała za kurs w porównaniu do innych ośrodków np. Warszawa. A co do książek to znalazłem parę np. Vademecum diagnosty, niezbędnik diagnosty, poradnik diagnosty, badania techniczne pojazdów, lecz nie miałem doczynienia z rządną z tych książek i nie wiem czy się przyda któraś na egzamin i ewentualnie w pracy na początku do niepewnych sytuacji. Cytuj
Mecher Napisano 19 Październik Napisano 19 Październik (edytowane) 1 godzinę temu, Patryk96 napisał: Tak wiem a po za tym robiłem kurs w trójmiaście i cenny też nie była za mała za kurs w porównaniu do innych ośrodków np. Warszawa. Nie cena się liczy a opinia danego ośrodka. Ja na kusie dostałem vademecum (o innych materiałach nawet nie wspominam), i nawet na początku pracy się przydawało. Wiedziałem na której stronie co jest. Już podczas kursu kniga zaczęła się rozpadać od intensywnego użytkowania. W sumie po pół roku pracy, już się nie nadawała do niczego, więc przeszedłem na wirtualne zasoby, ale swoje zadanie spełniła z nawiązką. Choć wydaje mi się, że dostaliśmy też na płytce rozporządzenia, PoRD i inne niezbędne materiały. No cóż, sam sobie wybrałeś, taki a nie inny ośrodek. Chyba nie jeden w trójmieście taki punkt szkolący jest, a możesz podać co to za ośrodek, by inni rozważyli w przyszłości, czy tam uczęszczać ? No dobra, mleko sie już rozlało... pozostaje czytać/studiować tematy na forum, a jest tego trochę. Edytowane 19 Październik przez Mecher Cytuj
Patryk96 Napisano 20 Październik Autor Napisano 20 Październik Właśnie że jest tylko jeden ośrodek co organizuje kurs dlatego wybrałem. Następny najbliższy mam w Koszalinie lub Bydgoszczy. Więc zbytnio nie miałem za dużego wyboru, dlatego pozostał ten a nie inny ośrodek, i na kursie dostaliśmy tylko Akty prawne te same co dostajemy na egzaminach teoretycznych i to wszystko z materiałów pomocniczych, wiadomości testy test rozwiązywaliśmy co dawał na kursie, i tylko wypełnialiśmy wspólnie po jednym zaświadczeniu i tyle z tego było, dlatego pytam czy są jakieś książki, lub ktoś ma jakieś pomoce na egzamin praktyczny które nadają się do nauki to sam bym kupił sobie, lecz nie wiem jaka byłaby odpowiednia żeby była przydatna na egzamin praktyczny i wiadomo do pracy na pierwsze miesiące żeby się zadomowić. A ośrodek to Lemar i cena kursu to to 3250 zł a teraz już chyba 3400 zł. Cytuj
Tomcar Napisano 21 Październik Napisano 21 Październik Moim zdaniem najbardziej trzeba przyłożyć sie do badania pojazdów ADR i autobusu na tzw. setkę. Pozostałe zadania są o wiele prostsze jezeli ktoś przyłozył sie do nauki i ma jakas wiedze zawodową. w praktyce wyglada to tak że losuje sie zadanie jest chwila na zebranie myśli i można działać. Dość dokładnie jest sprawdzany sposób wystawienia zaświadczenia i ewentualnych załączników. Cytuj
Patryk96 Napisano 21 Październik Autor Napisano 21 Październik A takie pytanie z jakich materiałów się Uczyłeś na egzamin jeżeli można wiedzieć ? Cytuj
Galaxy_13 Napisano 21 Październik Napisano 21 Październik Poczytaj na forum info z miast Kraków Poznań Warszawa. Ale przeważnie pojawiają się na egzaminie: Pojazd ADR, Autobus na 100 i pojazd zasilany gazem. Przeważnie w tych samochodach są jakieś pułapki, że dany pojazd nie może otrzymać wyniku pozytywnego. Dobrze się przygotuj i odpowiadaj na pytania po chwili zastanowienia, bo zła odpowiedź to zonk. Ja przed egzaminem odbyłem 14-dniową praktykę na OSKP o którą sam wnioskowałem. Mogłem się tylko przyglądać i obserwować pracę Diagnosty, ale w głowie porównać teorię z praktyką - bardzo dużo mi to dało i pomogło na egzaminie. 6 godzin temu, Tomcar napisał: Dość dokładnie jest sprawdzany sposób wystawienia zaświadczenia i ewentualnych załączników. Tak do tego trzeba się przykładać. Cytuj
Tomcar Napisano 22 Październik Napisano 22 Październik Polecam Vademecum Diagnosty i Poradnik po badaniach technicznych pojazdów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi