Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

SANEPID - kontrola na SKP / ktoś coś?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Post grzecznościowy / ale i sam jestem ciekawy :)

Czy ktoś z Was mógłby coś szerzej napisać na temat kontroli, jaką ostatnio (w tym roku) miał z SANEPID-u?
Co badają / na co zwracają uwagę / co można i trzeba zrobić PRZED (a nie po kontroli)?
Może jakiś link / jakiś (anonimizowany) protokół?

Z góry BARDZO DZIĘKUJĘ ❤️❤️❤️ 

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

U MNIE zwracali  uwage na bhp jakieś czynniki szkodliwe w spalinach są  (już nie pamiętam konkretów) na które powinniśmy mieć badania  oraz   analiza na stacji w  jakim stężeniu pracujemy a   ile powinno być maksymalnie

Napisano

Takim badaniem to się pip chyba zajmuje, sanepid to łazienka , apteczka, więcej nie pamiętam ale miałem uwagę że nie mam naklejki zakaz palenia e-papierosy ów, oczywiście usterki usunięte

I co do tego stężenia,to bardziej dotyczy warsztatu

Napisano

U mnie było zastrzeżenie że przy apteczkach nie ma instrukcji 

A i zastrzeżenia mieli co do tych spalin 

Jest jakiś czynnik rakotwórczy w spalinach i niby powinniśmy mieć to zapisane w badaniach lekarskich i zrobione pomiary stężenia na stacji 

Napisano

U nas byli ale totalnie olewka odnośnie SKP. Apteczki są, zlew, mydło ręcznik. Czyto miło i przyjemnie. Na warsztacie się pomścili nawet za lekko ochlapany zlew

• 1 month later...
Napisano

Sanepid był bo nie mają co robić, szukają kasy, ja teraz oddawałem rozbudowę warsztatu i skp, wszystkie odbiory przerabiałem, od początku, strażak, sanepid, nadzór budowlany. Przerabiałem kontrolę z donosu itd. Przy odbiorze zawiadamiałem sanepid, po krótkiej rozmowie z kierowniczką po złożeniu zawiadomienia, powiedziała mi tak: warsztat samochodowy nie jest w ich zainteresowaniu a tym bardziej SKP, po co ma tam niby przychodzić? Takie dostałem pytanie, powiedziała że składam zawiadomienie i po dwóch tygodniach sprawa załatwiona, milcząca zgoda sanepidu. 
Szukają kasy i tyle, dwa lata temu miałem kontrolę WIOŚ, totalne szukanie kasy! 

Napisano

Jak byłem obecny przy odbiorach nowej SKP, to sanepid był na kontroli i musiał wydać zgodę, tak jak między innymi straż czy nadzór budowlany.

Natomiast o corocznej nie słyszałem, nie spotkałem, nie uczestniczyłem.

Napisano
42 minuty temu, Mecher napisał:

Jak byłem obecny przy odbiorach nowej SKP, to sanepid był na kontroli i musiał wydać zgodę, tak jak między innymi straż czy nadzór budowlany.

Natomiast o corocznej nie słyszałem, nie spotkałem, nie uczestniczyłem.

Obecność sanepidu nie jest obowiązkowa, i nie musi wydawać żadnej zgody, to samo się tyczy straży. Tak mówi też prawo budowlane, trzeba zawiadomić sanepid i straż, mają 14 dni na zajęcie stanowiska od zawiadomienia. Jeśli tego nie zrobią to nie. Składasz w nadzorze budowlanym podbite przez nich zawiadomienie tzn data wpływu, musi minąć 14 dni od zawiadomienia. Nadzór budowlany traktuje to jako zgoda. Tak było w moim przypadku, sanepid powiedział że ich to w zasadzie nie interesuje, a strażak za pierwszym razem wydał negatywne stanowisko, po ponownym zawiadomieniu nie zają stanowiska minęło 14 dni i nadzór budowlany budynek odebrał. 

Napisano
19 godzin temu, rumun20000 napisał:

Obecność sanepidu nie jest obowiązkowa

A czy ja pisałem, że obowiązkowa ?

Napisałem że był 

i nie musi wydawać żadnej zgody,

Skoro był, to musiał wydać zgodę, zwłaszcza jak trzeba było usunąć pewne mankamenty.

Składasz w nadzorze budowlanym podbite przez nich zawiadomienie

Skoro podbite, to oznacza wydanie zgody. 

Napisano
6 minut temu, Mecher napisał:

A czy ja pisałem, że obowiązkowa ?

Napisałem że był 

Skoro był, to musiał wydać zgodę, zwłaszcza jak trzeba było usunąć pewne mankamenty.

Skoro podbite, to oznacza wydanie zgody. 

„Skoro podbite, to oznacza wydanie zgody” 

Nie, źle zrozumiałeś:

składasz wniosek o zakończeniu budowy do sanepidu czy straży, w biurze podawczym na kopi tego wniosku przybijają pieczątkę z datą wpływu, od tego dnia mają 14 dni na zajęcie stanowiska. Jeśli tego nie zrobią w ciągu 14 dni to znaczy że nie mają zastrzeżeń, ale też nie mają obowiązku pojawiać się na oddawanej inwestycji. 
Strażak u mnie najpierw wydał negatywne stanowisko, i powiadomił o tym nadzór budowlany i wydział architektury i budownictwa. Usunąłem błędy i powiadomiłem straż jeszcze raz, minęło 14 dni od złożenia wniosku i straż nie zajęła stanowiska już w tej sprawie. Po 14 dniach złożyłem wniosek do nadzoru budowlanego, a nadzór budowlany odebrał budynek. 

Przybicie pieczątki z datą wpływu nie oznacza zgody.