Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Nr ramy ten sam Romet Komar i Romet Ogar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy Romet Komar może mieć ten sam krótki numer ramy w cepik co Romet Ogar? Może się pokrywać numeracja i nie będzie problemu przy rejestracji czy były jakieś kombinacje robione? 

Napisano

Może być ten sam, ale musi być inny rok produkcji pojazdu.

Napisano

Zdarza się że numery się powtarzają dlatego wymyślono VIN żeby się nie powtarzał

Napisano
9 minut temu, Tomek D napisał:

wymyślono VIN żeby się nie powtarzał...

... częściej niż co 30 lat ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• 3 weeks later...
Napisano

A ja mam inne pytanie. Romet Pony z 1982 rok. Brak tabliczki znamionowej, możliwe ze fabrycznie nie miał, aż tak się na takich starszych pojazdach nie znam. 

Jak mam do tego podejść podczas badania na zabytek ?? Mam chłopa męczyć żeby robił tabliczkę zastępczą, czy wystarczy w uwagach badania zabytkowego opisać, że pojazd nie posiada tabliczki znamionowej ??

Przy badaniu okresowym bym się nie zastanawiał, no ale zabytek nie musi spełniać warunków technicznych. Jakie jest wasze podejście do takich sytuacji ??

Napisano

Warunki techniczne nie dotyczą pojazdów zabytkowych więc nie ma potrzeby żeby miał TZ. Pełno jest starych pojazdów na badanie zabytka które nie mają np trwałego numeru na nadwoziu. Jeśli jakakolwiek cecha jest, to wystarczy.

Napisano
5 godzin temu, Logen napisał:

możliwe ze fabrycznie nie miał,

Raczej miał, ale bez numeru ramy

95184_85ADA780-D1E8-4E6A-B990-4AC97A3920

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny