Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Proszę o pomoc w ustaleniu danych po numerze homologacji: e6*2001/116*0105*16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Uprzejmie proszę o ustalenie danych po numerze homologacji takim jak w tytule. Po moim badaniu techniczny, na którym stwierdziłem niezgodności danych na tabliczce z danymi w DR wydział komunikacji nie chce klientowi przyjąć wniosku o rejestrację pojazdu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.  

Napisano

Wariant, wersja? Pod e6*2001/116*0105*16 jest ileś RAV4 i mają różne dane. Nie wiemy o co Tobie konkretnie chodzi, jakie nieprawidłowości wykryłeś.

Napisano

TOYOA RAV4

XA3(A)

-ZSA44(N)

-ZSA44L-ANFMPW(6S) 

Dane w DR:

F.1 - 2100

F.2 - 2100

F.3 - 4100

Natomiast na tabliczce 

MMC 2110

MMC zestawu 3610

Dałem usterkę drobna (oczywiste omyłki) i opisałem że MMC niezgodna i MMc zestawu. Pomijając fakt iż Pani w okienku upiera się przy tym że na tabliczce umieszcza się DMC a nie MMC, to rażące jest to iż DMC zestawu znacznie przekracza MMC.

Napisano

Tabliczka znamionowa jest od wersji: ZSA44L-ANXMPW(4S) - (F2 - 2110 kg, F3 - 3610 kg, przyczepy - 1500/750)

Dla wersji: ZSA44L-ANFMPW(6S) - (F2 - 2100 kg, F3 - 4100 kg, przyczepy - 2000/750)

W Toyotach na tabliczce znamionowej pod naciskiem osi znajduje się wersja pojazdu, porównaj sobie czy zgadza się z wersją w dowodzie rejestracyjnym.

• Piwo 1
Napisano

ZSA44L-ANXMPW - dokładnie tak widnieje na tabliczce. Jak teraz zaradzić ma właściciel na fakt, iż wydział żąda zmiany tabliczki znamionowej na taką z danymi z DR, natomiast Toyota mówi że to wykluczone?

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Twoja sugestia Logen sprawiła, że przedstawiciel z Toyoty spojrzał z inne strony na sytuację i zgodzili się wystawić dokument potwierdzający błąd w dowodzie rejestracyjnym. Mam nadzieję, że wystarczy to Pani z WK. jutro rano klient ma się stawić do rejestracji więc dam znać też tu na forum jak potoczyła się sytuacja. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Napisano (edytowane)

Raczej Toyota się pomyliła i zrobiła błąd albo w dokumentach albo na tabliczce. Więc teraz Toyota powinna tą sytuacje jakoś rozwiązać ^^

Edytowane przez Logen
Napisano

Toyota wydała odpis ze świadectwa homologacji z którego wynika że dane na tabliczce są tymi prawidłowymi, to jednak nie wystarczyło. WK zażyczył sobie oświadczenie od producenta "o danych i informacjach o pojeździe niezbędnych do rejestracji i ewidencji pojazdów". Takowe oświadczenie Toyota po chwili wysłała.  Nadal jednak  wniosku o rejestrację WK nie chce przyjąć, chcą teraz korekty zaświadczenia na którym będzie opisane, że poprawione dane są zgodnie nie tylko z tabliczką ale też ze świadectwem homologacji i owym oświadczeniem.  

Napisano

No to im w uwagach do DiP-u/Zaświadczenia napisz, że powyższe dane techniczne pojazdu ustalono na podstawie tabliczki, oświadczenia i homologacji i nie ma co dalej drążyć sprawy.

Napisano

Dokładnie tak zrobiłem jak piszesz Paprock. Teraz jeszcze Pani do rejestracji potrzebne orginały z Toyoty (klient ma się tym zająć)  i ponoć ma być temat zamknięty.