Skocz do zawartości

Badanie pojazdu-certyfikat

SKP Kęty

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wystawiacie zaświadczenia o dodatkowym badaniu,że pojazd jest wyposazony w układy i urządzenia o których mowa w certyfikacie nr.... w dzienniku ustaw 205 z 2004

Jak do tego podejść nigdy takich zaświadczeń nie wystawiałem

Dzwoni klient i chce zaswiadzczenie z badania do ministerstwa infrastruktury do uzyskania certyfikatu i chce aby napisac na zaswiadzczeniu ze pojazd spelnia wymogi certyfikatu ale nie wiem jakiego gdzie mam tego szukac ,

Hmm nie wiem o jaki certyfikat chodzi ale nawet w cenniku badań nic takiego nie ma oprócz sporządzenia opini na wniosek właściciela. Ja bym wysłał klienta do serwisu po certyfikat. Myślę że chodzi o ekologię i te zielone nalepki typu ,,S". Moim zdaniem tylko serwis. Niech ci przedstawi ten certyfikat i zobaczysz co tam trzeba sprawdzić. Myślę że będzie tam określenie normy spalin np. EURO3 i wtedy go wysyłasz do serwisu gdyż nie jesteś w stanie tego zbadać

Dz.U nr 205 poz.2098

W par.4 rozporządzenia mowa jest o badaniu technicznym pojazdu potwierdzającym wyposażenie w odpowiednie układy i urzadzenia o których mowa w certyfikatach . Zaswiadczenie o pozytywnym wyniku badania moze być w określonych przypadkach jednym z dokumentów stanowiących podstawę do wydania certyfikatów . Certyfikaty wydaje Biuro Obsługi Transportu Miedzynarodowego w Warszawie .

Wyposażenie naczep/przyczep określają załącznik nr 1 oraz 4 , pojazdów silnikowych załącznik nr 4 i 2 lub zał nr 3 .

My nie określamy jaką pojazd spełnia normę "Euro" wykonujemy natomiast pomiar zadymienia ( oczywiście w poj. silnikowym) do zaświadczenia dołączamy wydruk z pieczątką stacji i imienną diagnosty lub wartość zadymienia wpisujemy w zaświadczenie ,oczywiście na zaświadczeniu skreślamy obie poz.spełnia /nie spełnia art 66.

Problemem jest okreslenie pozycji cennika - nie ma takiego badania w cenniku, niektórzy podciągają to pod badanie skierowanego przez starostę - ustalenie danych do rej ?

Szczegóły znajdziesz na stronie :

http://www.botm.gov.pl/dokumenty/AktyCertS.pdf