RPP21 Napisano 15 Grudzień 2024 Napisano 15 Grudzień 2024 Koledzy czy wiecie gdzie kupić wyposażenie i jak rozpocząć badanie na stacji podstawowej ciągników zgodnie z nowym rozporządzeniem? ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 listopada 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach Cytuj
markes30 Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Nie da się. Nie ma opóźnieniomierza z certyfikatem na przyczepy. (podobno jeden ma przyczepy ale chyba przez pomyłkę bo nie można nim zbadać przyczep. Poza tym badanie poza SKP wprowadzono nie po to by badać ciągnik i przyczepę u rolnika tylko po to by zabrać kilku diagnostom uprawnienia i udowodnić, że te badania są w ogóle nie potrzebne. Temat bardzo ale to bardzo śliski. Cytuj
IVVO Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Opóźnieniomierz ma certyfikat na przyczepy - problem w tym iż przepisy nie ustalają WSH dla zestawu - nie istnieje WSH dla zestawu tylko poszczególnych jego składowych Cytuj
markes30 Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Nie masz urządzenia nie masz rozszerzenia na robienie poza SKP. Cytuj
RPP21 Napisano 16 Grudzień 2024 Autor Napisano 16 Grudzień 2024 Godzinę temu, markes30 napisał: Nie masz urządzenia nie masz rozszerzenia na robienie poza SKP. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale pytałem kolegów gdzie można kupić potrzebne wyposażenie. Cytuj
bisko_04519 Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 U nas nie tak dawno był gość z unimetala i mowił że nie mają takiego opóźnieniomierza i nie mają skąd mieć bo nikt takiego nie ma. Moim zdaniem nastał koniec na samym początku w temacie tych badań. Tabela opłat za badania zniechęca całkowicie do inwestycji w ten temat. Cytuj
wojteczek Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 2 godziny temu, RPP21 napisał: pytałem kolegów gdzie można kupić Fakt, ale koledzy myśleli że żartujesz. Jak myślisz gdzie, w piekarni? Jest na rynku raptem kilka firm handlujących wyposażeniem skp i należy z nimi się kontaktować, coś odpowiedzą. Bierz pod uwagę problem o którym wspomniał kolega IVVO, jak taką przyczepę rozpędzić a potem wyhamować, żeby nie wiem co to musi być połączona z innym pojazdem, to komu będziesz sprawdzał to opóźnienie? Kupić wyposażenie żeby tylko ciągniki robić, a z przyczepą to musisz chłopie przyjechać? Możliwe że ktoś się dopatrzy błędu i będzie jakaś nowelizacja przepisów, albo ktoś wymyśli urządzenie służące do sprawdzania hamulca tylko w przyczepie, może mobilne rolki dopuszczą, tylko to może podnieść koszty rozszerzenia o te badania, a tym wydłuży czas na zamortyzowanie tej inwestycji. Cytuj
Rafi90 Napisano 17 Grudzień 2024 Napisano 17 Grudzień 2024 Jak będziecie mieli wszystkie potrzebne urządzenia i odbiory TDT to możecie działać Panowie. Rynek lubi organizacje charytatywne Ja w każdym razie podziękuje za taką "fuchę" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi