Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy czy wiecie gdzie kupić wyposażenie i jak rozpocząć badanie na stacji podstawowej ciągników zgodnie z nowym rozporządzeniem?

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY 
z dnia 26 listopada 2024 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach
Napisano

Nie da się. Nie ma opóźnieniomierza z certyfikatem na przyczepy. (podobno jeden ma przyczepy ale chyba przez pomyłkę bo nie można nim zbadać przyczep. 

Poza tym badanie poza SKP wprowadzono nie po to by badać ciągnik i przyczepę u rolnika tylko po to by zabrać kilku diagnostom uprawnienia i udowodnić, że te badania są w ogóle nie potrzebne. Temat bardzo ale to bardzo śliski. 

Napisano

Opóźnieniomierz ma certyfikat na przyczepy - problem w tym iż przepisy nie ustalają WSH dla zestawu - nie istnieje WSH dla zestawu tylko poszczególnych jego składowych 

Napisano

Nie masz urządzenia nie masz rozszerzenia na robienie poza SKP. 

Napisano
Godzinę temu, markes30 napisał:

Nie masz urządzenia nie masz rozszerzenia na robienie poza SKP. 

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale pytałem kolegów gdzie można kupić potrzebne wyposażenie.

Napisano

U nas nie tak dawno był gość z unimetala i mowił że nie mają takiego opóźnieniomierza i nie mają skąd mieć bo nikt takiego nie ma. Moim zdaniem nastał koniec na samym początku w temacie tych badań. Tabela opłat za badania zniechęca całkowicie do inwestycji w ten temat. 

Napisano
2 godziny temu, RPP21 napisał:

pytałem kolegów gdzie można kupić

Fakt, ale koledzy myśleli że żartujesz. Jak myślisz gdzie, w piekarni?  Jest na rynku raptem kilka firm handlujących wyposażeniem skp i należy z nimi się kontaktować, coś odpowiedzą.

Bierz pod uwagę problem o którym wspomniał  kolega IVVO, jak taką przyczepę rozpędzić a potem wyhamować, żeby nie wiem co to musi być połączona z innym pojazdem, to komu będziesz sprawdzał to opóźnienie? Kupić wyposażenie żeby tylko ciągniki robić, a z przyczepą to musisz chłopie przyjechać? Możliwe że ktoś się dopatrzy błędu i będzie jakaś nowelizacja przepisów, albo ktoś wymyśli urządzenie służące do sprawdzania hamulca tylko w przyczepie, może mobilne rolki dopuszczą,  tylko to może podnieść koszty rozszerzenia o te badania, a tym wydłuży czas na zamortyzowanie tej inwestycji. 

Napisano

Jak będziecie mieli wszystkie potrzebne urządzenia i odbiory  TDT to możecie działać Panowie. Rynek lubi organizacje charytatywne ;D

Ja w każdym razie podziękuje za taką "fuchę"