AlbertKontrolwerje Napisano 20 Grudzień 2024 Napisano 20 Grudzień 2024 Witam Wczoraj zdawałem egzamin praktyczny w Warszawie( Zdane za pierwszym) pojazdy które były tzn: - Toyota z gazem (bez haku) -Autobus Tempo 100 Mercedes - Ciągnik siodłowy oraz naczepa ADR typu FL,AT. Moja porada dla zdających naprawdę polecam czytać to forum, bardzo dużo mi pomogło i dzięki temu wybroniłem się z kilu pytań. Są tutaj diagności którzy naprawdę chętnie dzielą się swoją wiedzą ukłony dla nich ! Ale co do mojego pytania wylosowałem wykonać badanie dodatkowe naczepy ADR-FL, jak ją uziemiamy oraz opowiedzieć o zderzaku(odległości itp) oraz jakie dokumenty potrzebujemy oraz jakie wystawiamy. Padły też pytania o opony Krótko o przebiegu, egzaminatorzy (tak jak wyczytałem na forum) to naprawdę spoko goście, podprowadzają ale bez wiedzy tak jak wielu pisało nie ma co podchodzić i jest to święta prawda, ale jak mówi się na temat i widzą że wiecie o co chodzi to podciągną ale nie bezpośrednio (miałem tak z oponami) Stres jest ale trzeba go pohamować i trzeźwo myśleć bo w pracy nikt za nami nie będzie stał, sami będziemy podejmować decyzje ps. tego pytania o oznaczenia opon którego nie wiedziałem na egzaminie teraz będę pamiętał do końca życia. Proszę pytać jak będę mógł pomóc bardzo chętnie to uczynię. Pozdrawiam wszystkich oraz Życzę Wesołych Świąt i dużo zdrówka! Cytuj
dejw0022222 Napisano 20 Grudzień 2024 Napisano 20 Grudzień 2024 Gratuluje kolego , działaj w takim razie ja jeszcze przed praktycznym , super podejście masz że chcesz się dzielić odnośnie zderzaka to wiem ze 100 mm w stronę poprzeczną i 100 mm od cysterny powiedz czy od jezdni też jest ile cm wymagane ? wiem ze jeszcze nieraz padały pytania z jakiego tworzywa może być ten zderzak. O oponach jak byś coś napisał więcej szczegółów to też bym był wdzięczny zwłaszcza że jestem jeszcze przed praktycznym o oponach to wiem że mogą być z krzemionką w środku i napis BasePen . I dokument tylko jeden z badania dodatkowego ? . Jak byś podał coś więcej o FL to bym był wdzięczny i te uziemienia bo to też ciekawy temat co ty powiedziałeś o nich . Pytam po przyjacielsku. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam cię serdecznie. Cytuj
fuks Napisano 20 Grudzień 2024 Napisano 20 Grudzień 2024 8 godzin temu, AlbertKontrolwerje napisał: Wczoraj zdawałem egzamin praktyczny w Warszawie( Zdane za pierwszym) gratulacje szczególnie tego, że za pierwszym... 👍 Pamiętasz może jaka była zdawalność? Cytuj
AlbertKontrolwerje Napisano 20 Grudzień 2024 Autor Napisano 20 Grudzień 2024 4 godziny temu, dejw0022222 napisał: odnośnie zderzaka to wiem ze 100 mm w stronę poprzeczną i 100 mm od cysterny powiedz czy od jezdni też jest ile cm wymagane ? To 100mm to słowo "klucz" w tym pytaniu, odległość od cysterny ale od najbardziej wysuniętego miejsca cysterny czyli od tzw. denka. 4 godziny temu, dejw0022222 napisał: wiem ze jeszcze nieraz padały pytania z jakiego tworzywa może być ten zderzak. Co do tworzywa to nie otrzymałem takowego pytania. 4 godziny temu, dejw0022222 napisał: O oponach jak byś coś napisał więcej szczegółów Tak opony BasePen jak najbardziej z dodatkiem krzemionki ale otrzymałem też pytanie co jeśli jest dodatek grafitu czy tak samo wtedy opony wykonują swoje zadanie. Otrzymałem pytanie co oznacza skrót "TRW" chodzi o to że opona nie może być założona na osi napędowej. 4 godziny temu, dejw0022222 napisał: I dokument tylko jeden z badania dodatkowego ? Dowód rejestracyjny, Protokół TDT, ABS kat.1 (A) - to są dokumenty które potrzebujesz A wybierasz jedno zaświadczenie do wypełnienia " Zaświadczenie o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych" Należy również pamiętać że pojazd FL spełnia również warunki AT. 4 godziny temu, dejw0022222 napisał: i te uziemienia bo to też ciekawy temat co ty powiedziałeś o nich Na cysternie są specjalne miejsca do uziemiania są one odpowiednio oznaczone bardzo łatwo są do zlokalizowania akurat w tej cysternie były cztery takowe miejsca, a wymagane jest jedno. Godzinę temu, fuks napisał: Pamiętasz może jaka była zdawalność? Było nas 21 ciężko mi powiedzieć ile osób nie zdało. Cytuj
dejw0022222 Napisano 21 Grudzień 2024 Napisano 21 Grudzień 2024 Albert , dzięki bardzo za wszystko już też wiem coś więcej dzięki tobie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi