rumun20000 Napisano 27 Grudzień 2024 Napisano 27 Grudzień 2024 Panowie mam pytanie odnośnie wpisu do rejestru przedsiębiorców prowadzących skp. W mojej miejscowości w WK od samego początku mam problem z kierownikiem WK, najpierw miałem problem z wydaniem uprawnień, prawnie ma 30 dni. Z wielką łaską wydał po 65 dniach. 9 grudnia 2024 miałem odbiór OSKP przez TDT, 19 grudnia 2024 TDT wydał poświadczenie, w poniedziałek 23.122024 dzwonię do WK do kierownika i pytam się czy dotarło poświadczenie i co dalej. jego odpowiedź: on żadnego poświadczenia nie dostał, mówię mu że rozmawiałem z kierownikiem w TDT i mówił że zawsze powiadamiają WK e-mailem i że takie e-mail był wysłany 19.12.2024, „to on sobie to sprawdzi” ok proszę sobie sprawdzić, tymczasem, pytam się go co mam dalej zrobić, co muszę złożyć, jaką opłatę zrobić itd. „On nie wiei, nie wie jaką opłatę trzeba na jakie konto itd. proszę sobie sprawdzić art84. albo art83 on nie wie dokładnie który” ok odpuściłem dalszą rozmowę, byłem już przygotowany na tą okoliczność, bo taka sama rozmowa była tydzień wcześniej jak do niego dzwoniłem. Pobrałem wniosek i oświadczenie, wypełniłem, podałem dwóch diagnostów i ich uprawnienia, ksero poświadczenia TDT na wszelki wypadek, i potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej za wpis. Zachodzę do niego do WK a on mi mówi że mam zły wniosek, i pokazuje mi ksero wzoru wniosku z dziennika ustaw, pytam się go czym się różni ten wniosek od mojego bo treść zawarta na ksero wzoru wniosku z dziennika ustaw jest taka sama jak na moim wniosku? On na to że niema właśnie tego napisu „wzór wniosku” i w górnych rogach jest jaka pozycja, a na moim tego niema. Pytam się pana, jak robię badanie techniczne to wydaję zaświadczenie z przeprowadzonego badania technicznego, czy „wzór zaświadczenia z przeprowadzonego badania technicznego?” Powiedział mi że jego to nie obchodzi ma być na takim wniosku jak on mówi i tyle. Zarządał żebym przedstawił umowy o pracę z diagnostami których podałem we wniosku, pytam się po co? Nigdzie w dzienniku ustaw nie ma informacji że trzeba przedstawić umowy o pracę z diagnostami. Art 83a ustawa 3 i 4 dokładnie opisuje co trzeba złożyć. A on pyta się mnie co mówi art 83 ust3 punkt 6) zatrudnia uprawnionych diagnostów. Jak on zrobi wpis to ja na drugi dzień mogę robić już BT. Mówię mu tak proszę pana żeby robić BT muszę mieć dostęp do CEP bez tego nie mogę robić BT. Najpierw muszę uzyskać wpis do ewidencji DG i uzyskać nr porządkowy stacji żebym mógł wystąpić o VPN i podłączenie do CEP. Nie mogę bez tego robić BT. O na to do mnie, jego to nie obchodzi i odprawił mnie. Zabrałem kwity i ten jego rzekomo właściwy wniosek, zadzwoniłem do innego WK w sąsiednim powiecie, zupełnie inna rozmowa, potwierdza że nie trzeba żadnych umów z diagnostami, wniosek, oświadczenie, opłata skarbowa i można jeszcze ksero uprawnień ale to nie jest wymagane. Wruciłem się do WK i złożyłem wniosek w biurze podawczym, stempel na ksero tego co składam żeby się nie okazało że coś zginęło i czekam 7 dni. Zapewne ten typ zrobi wszystko żeby nie zrobić wpisu i postawić na swoim, nie wiem dlaczego jest jaki arogancki i robi mi tak pod górkę. Z uprawnieniami diagnosty też robił mi pod górkę ale wkońcu wydał, ale na uprawieniach mi tak bardzo nie zależało jak teraz. Po 65 dniach poszedłem do niego i mówię mu tak, słuchaj pan, miałeś 30 dni na wydanie stanowiska, więc albo teraz wyda mi pan uprawnienia albo odmowę z datą do 30 dni od złożenia wniosku o wydanie uprawnień, nie chciałem wyjść z pokoju bez uprawnień i wkońcu wydał. Nie chciałbym z tym typem wojować, bo on sprawuje nadzór nad skp, gość jest już na emeryturze ale jest przybetonowany do stołka. Jeśli nie zrobi wpisu w ciągu 7 dni co dalej, jak to popchnąć dalej? skp jest na żonę nie na mnie. Może ktoś coś mądrego doradzi? Cytuj
aboz Napisano 28 Grudzień 2024 Napisano 28 Grudzień 2024 16 godzin temu, rumun20000 napisał: Jeśli nie zrobi wpisu w ciągu 7 dni co dalej, jak to popchnąć dalej? Skarga do WSA na opieszałość organu. Terminy wynikające z KPA są zawite. Ale musisz pamiętać, że mogą zostać wydłużone i z tym się należy zapoznać (o ile i w jakich okolicznościach). Cytuj
wojteczek Napisano 28 Grudzień 2024 Napisano 28 Grudzień 2024 17 godzin temu, rumun20000 napisał: Jeśli nie zrobi wpisu w ciągu 7 dni To poczekasz kolejne 7 dni i zaczynasz pracować. Art 83ac. ust.2. Tylko jak chcecie sobie udowodnić kto ważniejszy to 7 dnia zostaniesz wezwany do uzupełnienia wniosku. Chce umowę, to zasłonisz za jakie wynagrodzenie zatrudniasz i niech czyta. Przepis mówi o zatrudnionych diagnostach, a Ty albo jeszcze nie masz zatrudnionego nikogo (dopiero planujesz zatrudnić, może umówiłeś się z kimś), albo wstydzisz się umowy o pracę (a raczej tego co w niej jest napisane). Stacja to nie ABW czy inny obiekt strategiczny. Jeżeli dla kogoś jest ważniejsze przepychanie niż szybkie sprawne uruchomienie biznesu to sobie udowadniajcie. Cytuj
Jacdiag Napisano 28 Grudzień 2024 Napisano 28 Grudzień 2024 27 minut temu, aboz napisał: Skarga do WSA na opieszałość organu. Może wcześniej wizyta u prezydenta/starosty powiatu. Cytuj
rumun20000 Napisano 28 Grudzień 2024 Autor Napisano 28 Grudzień 2024 Dziękuję Panowie za udział w dyskusji. Nie chodzi mi o udowadnianie kto ma rację, nie wstydzę się przedstawić umowy, czy coś ukrywać przed kierownikiem WK. Po co mam zatrudniać człowieka, płacić wypłatę, ZUS i inne opłaty jak nie mogę wykonywać badań. Podpisanie umowy z pracownikiem to jest około 5200zł/miesiąc. On tego nie zapłaci, za mnie, a 5200zł drogą nie chodzi. Pozatym inne WK nie wymagają takich rzeczy bo rozumieją że bez nr stacji nie mogę wystąpić o VPN i podłączenie do CEP, bez tego nie mogę prowadzić stacji i wykonywać BT. Poza tym w art83a usta 3 i 4 mówi co trzeba zrobić, więc trzymajmy się tego. Art 83 ust3 mówi kto może prowadzić skp. To nie jest moja wina że ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem. Gość każe składać wniosek na ksero z dziennika ustaw załącznik nr 1 „wzór wniosku” Ja składam wniosek o wpis do rejestru pobrany ze strony: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/ou115 taki sam wniosek i oświadczenie przesłali kierownicy z innych WK, dzwoniłem do trzech różnych w sąsiednich powiatach, każdy z nich mówi to samo co ja piszę tu. Jak widać można załatwić sprawę tak jak się należy, ale trzeba chcieć. Kierownik WK z mojej miejscowości jest stary nie radzi sobie i wymyśla takie głupoty, a ja nie zamierzam się do takich głupot dostosowywać skoro przepis mówi inaczej. Albo ustawa działa we wszystkich WK tak samo albo nie. Poniżej załączam wnioski, jeden to „wzór wniosku” który powinienem wypełnić i złożyć według niego. Drugi to wniosek przesłany z innych WK z trzech różnych taki sam i na stronie gov.pl widnieje taki sam i taki wniosek złożyłem. Myślę że niczego nikomu nie muszę udowadniać, to chyba jest oczywiste? Cytuj
wojteczek Napisano 28 Grudzień 2024 Napisano 28 Grudzień 2024 Przeczytaj jeszcze raz zanim zarzucisz komuś że nie umie czytać: 6) imiona i nazwiska zatrudnionych diagnostów wraz numerami ich uprawnień Właśnie to jedno słowo zatrudnionych sprawia taki kłopot, nie którzy będą zatrudnieni, których planujesz zatrudnić, napisane jest zatrudnionych. Co do VPN , nie jego działka i zdaje się powiedział to jasno 21 godzin temu, rumun20000 napisał: jego to nie obchodzi Z innej beczki, nie mam pojęcia co to za budynek, ale jeżeli nowy obiekt to odbiór budowlany na początku roku się robi i następnie TDT, tak żeby kwiecień-maj wystartować. Korzystniej dla podatnika. Tu widzę z końcem roku, stary budynek tylko adaptacja pod SKP albo niewiedza. Cytuj
rumun20000 Napisano 28 Grudzień 2024 Autor Napisano 28 Grudzień 2024 (edytowane) Jakie to ma znaczenie kiedy ruszy stacja? początek roku, środek czy koniec? nie rozumie. Otwierasz kiedy Ci pasuje, firma od ponad półtorej roku jedzie na stracie bo inwestycja, wyposażenie itd. nawet vat nie odzyskasz dopóki nie zrobisz jakiejkolwiek sprzedaży na paragon lub f-vat ja to rozumiem tak: wpis do rejestru przedsiębiorców, bo o to się rozchodzi Art. 83a. 1. Organem właściwym do prowadzenia rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów jest starosta właściwy ze względu na miejsce wykonywania działalności objętej wpisem. 2. W przypadku gdy przedsiębiorca wykonuje działalność gospodarczą, o której mowa w art. 83 ust. 2, w jednostkach organizacyjnych położonych na obszarze różnych powiatów, jest on obowiązany uzyskać wpis w odrębnych właściwych rejestrach na każdą z tych jednostek 3. Wpis do rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów jest dokonywany na wniosek przedsiębiorcy zawierający następujące dane: 1) firmę przedsiębiorcy oraz jego adres i siedzibę albo miejsce zamieszkania; 2) numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile przedsiębiorca taki numer posiada, oraz numer identyfikacyjny REGON, o ile przedsiębiorca taki numer posiada; 3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) – jeżeli podmiot jest obowiązany posługiwać się tym numerem na podstawie przepisów o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników; 4) adres stacji kontroli pojazdów przedsiębiorcy; 5) zakres badań, jakie przedsiębiorca zamierza przeprowadzać; 6) imiona i nazwiska zatrudnionych diagnostów wraz numerami ich uprawnień. 4. Wraz z wnioskiem przedsiębiorca składa oświadczenie następującej treści: „Oświadczam, że: 1) dane zawarte we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów są kompletne i zgodne z prawdą; 2) znane mi są i spełniam warunki wykonywania działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.”. 5. Oświadczenie powinno również zawierać: 1) firmę przedsiębiorcy oraz jego miejsce zamieszkania albo siedzibę i adres; 2) oznaczenie miejsca i datę złożenia oświadczenia; 3) podpis osoby uprawnionej do reprezentowania przedsiębiorcy, ze wskazaniem imienia i nazwiska oraz pełnionej funkcji Ustawodawca nie pisze o umowach o prace, ustawa 4 dokładnie opisuje co wraz z wnioskiem trzeba złożyć i tego się trzymajmy. Jeżeli inne WK nie mają ku temu żadnych wątpliwości i nie wymagają umów, interpretują ustawę w ten sam sposób jak ja. Dostaję od nich wniosek który jest identyczny jak na stronie gov.pl który pobrałem to robię to źle? Powinienem złożyć wniosek na jego ksero "wzór wniosku" i dołączyć mu umowy o prace? Jak według was powinno to wyglądać prawidłowo i czy robiąc to tak jak chce tego ten kierownik WK jest zgodne ustawą? Z przeprowadzonego BT wystawiacie zaświadczenie? czy "wzór zaświadczenia"? co jest prawidłowe? czy ja źle rozumie tekst ustawy? zapraszam do dalszej dyskusji Edytowane 31 Grudzień 2024 przez Jacdiag cytat całłego poprzedniego posta Cytuj
aboz Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 W dniu 28.12.2024 o 14:13, Jacdiag napisał: Może wcześniej wizyta u prezydenta/starosty powiatu. A po co? To nie jest oficjalna droga, a do tego czasem prawie niemożliwa do zrealizowania. Kierownicy i dyrektorzy wydziałów często stoją po stronie swoich podwładnych, więc to kolejne niepotrzebne wydłużanie czasu wydania decyzji. W dniu 28.12.2024 o 19:19, rumun20000 napisał: Ustawodawca nie pisze o umowach o prace, ustawa 4 dokładnie opisuje co wraz z wnioskiem trzeba złożyć i tego się trzymajmy. Ale urzędnik w czasie rozpatrywania wniosku może żądać (do wglądu) dokumentów, potwierdzających dane we wniosku. W tym przypadku umowy o pracę. Dla ułatwienia Ci zadania, umowa może być na minimalną część etatu do czasu pełnego uruchomienia SKP, więc nie pójdziesz z torbami. To są koszty uruchomienia stacji i powinieneś je przewidzieć rozpoczynając budowę. W dniu 28.12.2024 o 19:19, rumun20000 napisał: Powinienem złożyć wniosek na jego ksero "wzór wniosku" Składasz wniosek wg. wzoru, a nie wzór wniosku, więc idiota zmyśla. W dniu 28.12.2024 o 19:19, rumun20000 napisał: dołączyć mu umowy o prace? Podpowiedziałem powyżej. Cytuj
84Bartek Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 U mnie wydział nie robił problemu, jak byłem tylko sam wpisany jako uprawniony diagnosta na wniosku o nr stacji, po ok pół roku zatrudniłem i dopisałem pracownika. Stacja podstawowa, normalnie luźna rozmowa, że jak się rozbuja troszkę to zatrudnię pracownika. Cytuj
rewers Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 Może to Ci coś wyjaśni https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BD022289DD Cytuj
wojteczek Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 W tym kraju 2/3 przedsiębiorców tak działa, inaczej nie byliby przedsiębiorcami, przepisy są jakie są i większość musi je naginać, albo zrezygnować z marzeń o własnym biznesie. Dobrze rozumiem, 1 października złożył wniosek o wpis a 10 października miał odbiór TDT? Odważnie, to z diagnostami to rozumiem, ale z tym odbiorem nie. W dniu 28.12.2024 o 19:19, rumun20000 napisał: Jakie to ma znaczenie kiedy ruszy stacja Przed odbiorem TDT było oddanie budynku do użytku, nadzór budowlany przychodzi albo nie ( na moim terenie do usługowych przychodzi). Od chwili odbioru przez nadzór budowlany do końca roku w którym dokonano odbioru inwestor jest zwolniony z podatku od nieruchomości. Więc jeżeli nowo budowany obiekt to korzystniej jest startować z odbiorami 2 stycznia. Cytuj
rumun20000 Napisano 30 Grudzień 2024 Autor Napisano 30 Grudzień 2024 (edytowane) Odbiór budynku przez nadzór budowlany był końcem listopada 2024. Jak w lipcu 2015r oddawałem warsztat to po odbiorze dwa tygodnie później przyszło pismo o podanie metrażu do opodatkowania. Teraz dobudowałem drugie tyle warsztatu i stacje, może po nowym roku przyślą pismo do opodatkowania, nie wiem. W grudniu 2024 złożyłem wniosek do TDT, odbiór był 9 grudnia 2024. 19grudnia 2024 jest wystawione poświadczenie. 23 grudnia złożyłem wpis do rejestru. Z racji tego że jest to OSKP trzeba dwóch diagnostów. dzwoniłem dziś do niego i już rozmowa wyglądała bardziej miękko, kazał jutro przyjść więc zobaczymy co dalej. Nie marudził że zły wniosek złożyłem chyba mu już pasuje. Co do kopi umowy dalej jestem sceptyczny, inne WK potwierdzają, że nie trzeba do wpisu umów wystarczą imiona i nazwiska i nr uprawnień. W momencie kontroli diagności muszą być zatrudnieni. To są słowa kierownika innych WK ale do wpisu ich nie obchodzi. Druga rzecz to rodo, nie może kopiować umów o pracę i ich przechowywać, rozmawiałem dziś z księgową, zakazała dawania kopi, mogę mu okazać ale nie mogę przekazać kopii! Chce jeszcze kopie protokołu z odbioru TDT, nie wiem po jakiego grzyba skoro ma poświadczenie TDT. Nie chcę robić w urzędzie nieprzyjemności dla siebie czy tego kierownika, rozumie że chłop w swoim wieku więc jest jak jest, powinien się douczyć, albo zrezygnować z tego stanowiska. Nie chcę też żeby robił mi pod górkę w czasie kontroli, przecież on sprawuje nadzór nad stacjami. Zobaczymy co dalej jutro, mam nadzieję że załatwię ten wpis i nie podniesie mi pokrywki jak w ostatni poniedziałek. Edytowane 31 Grudzień 2024 przez Jacdiag cytat całłego poprzedniego posta Cytuj
wojteczek Napisano 31 Grudzień 2024 Napisano 31 Grudzień 2024 Czegoś się naumiałem o Ciebie. Urząd miasta niedawno wezwał mnie do przedstawienia umowy i faktur z firmą wywożącą nieczystości, odpowiem im RODO. Wniosek też powinien złożyć Gall Anonim bo RODO. Ustawa to nie tylko Art 83a, Tobie chyba nie zależy na szybkim uruchomieniu tej stacji. Che dokumenty które tak czy inaczej powinieneś mieć. Przeczytaj odrobinę wyżej 83 ust 4. Nie mam pojęcia czy nie dotarło do niego zawiadomienie z TDTu, podpadłeś mu, czy z jakiegoś innego powodu chce weryfikować Twój wniosek. Moim zdaniem złożyłeś oświadczenie niezgodne ze stanem faktycznym. We wniosku który sam wkleiłeś (tabelka) jest napisane imię i nazwisko zatrudnionych diagnostów. Mnie ostatnio między Koszycami a Miszkolc capła policja i też pokuty nie dostałem, ale to nie znaczy że się nie należało i że każdego tak ulgowo traktują. Nie patrz co komu udało się gdzieś tam załatwić, patrz żeby szybko i bezboleśnie załatwić swoją sprawę. Podatku od budowli (miejsca parkingowe, dojazdy, ogrodzenia, wiaty śmietnikowe itd) też w wielu gminach nie egzekwują, ale to nie znaczy że nie mają podstaw. Pozwolę sobie jeszcze na jedną uwagę, zazdroszczę diagnostom których będziesz zatrudniał, bo mniemam że od nich też będziesz oczekiwał kurczowego trzymania się przepisów odnośnie przeprowadzania badań. Więcej się nie wypowiadam w tym temacie, Ty masz swoje racje, starostwo swoje. Chcesz ich reformować, Twoja sprawa ale pamiętaj że to wymaga czasu. Pomyślności w 2025r. Cytuj
rumun20000 Napisano 31 Grudzień 2024 Autor Napisano 31 Grudzień 2024 8 godzin temu, wojteczek napisał: Pomyślności w 2025r. Sprawa załatwiona, zrobił wpis do ewidencji i nadal nr stacji, dałem mu do wglądu umowy, co starostwo inna zasada. Szkoda czasu na przepychanki. Jak moi diagności będą działać, nie wiem. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. pozdrawiam i wszystkiego dobrego w 2025🥃🥃🥃 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi