Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Chciałbym zarejestrować ursusa c360. Widnieje w ewidencji cepik. Mam kartę pojazdu w której jest numer nadwozia i tablica rejestracyjna. Niestety okazało się że nr nadwozia który jest w książce pojazdu i obecnie na ciągniku nie zgadza się z danymi w systemie. We wszystkich umowach jest nr nadwozia który aktualnie jest w ciągniku. Jest szansa coś z tym zrobić? 

Edytowane przez Jacdiag
formatowanie
Napisano
13 godzin temu, kuba-kubiak113 napisał:

Mam kartę pojazdu

jest to obecnie dokument nieistotny i nieważny... trzeba poszukać na ramie numeru zgodnego z nr w systemie

Napisano

Masz kartę pojazdu - czyli nie jest to dowód rejestracyjny,zatem jeżeli pojazd nie jest zarejestrowany to czy rzeczywiście widnieje w CEP ,a może to inny pojazd. Ilu znaków w numerze dotyczy różnica z danymi w systemie,oraz czy dane tego pojazdu były sprawdzane z rejestrem archiwalnym ,bo mogła nastąpić pomyłka przy digitalizacji danych.

W ogóle sprawa jest dziwna ,bo jaką kartę pojazdu może mieć ciągnik rolniczy ?

Napisano

Sprawa wygląda tak. Mam karte pojazdu(tak, jest takie cos dla ciągnika).Nie mam tablic rejestracyjnych. Ale wiem jaki numer rejestracyjny bo jest zapisany w umowach i w karcie. W karcie sa takze pieczątki Urzadu gminy ktory rejestrwał ciągnik. Skontaktowałem sie z WK pod który nalezy teraz ta gmina. Podalem im nr nadwozia, nr tablic i pierwszego właściciela. Odszukali ciągnik, lecz nie zgadza sie numer VIN(dokladnie 3 ostatnie cyfry) pozatym inne dane sie zgadzaja(rok produkcji). Ciągnik bez problemu mozna odszukac na stronie historiapojazdu gov lecz trzeba podac nr vin który podało mi WK. Ciagnik formalnie byl zarejstrowany lecz została cofnięta dezycja o rejstracji po tym jak weszła ta nowa ustawa. W umowach mam nr vin który jest aktualnie na ciągniku.Teraz kwestia tego czy ta różnica w VIN to pomyłka WK czy został wymienoiny most w ciągniku.

Napisano

Może migracja danych do CEPiK coś namieszała z numerami - przy krótkich numerach to dość częsty przypadek

Napisano

Byc moze faktycznie błąd w CEPIK. Cięzżko stwierdzic. Dobrze bylo by wiedziec czy nr VIn ktory mam na ciągniku nie figuruje gdzies w rejestrach przy innym ciągniku

Napisano
9 minut temu, kuba-kubiak113 napisał:

Dobrze bylo by wiedziec czy nr VIn

nie VIN tylko numer nadwozia/ramy w C360

Napisano
Teraz, nesiasps napisał:

nie VIN tylko numer nadwozia/ramy w C360

no tak wiem ale to tak z przyzwyczajenia

Napisano
1 minutę temu, nesiasps napisał:

a jaki numer jest na tabliczce znamionowej?

brak tabliczki

Napisano

no to niedobrze...  skoro jest jak jest to może masz papiery nie od tego ursusa co trzeba

Napisano
Teraz, nesiasps napisał:

no to niedobrze...  skoro jest jak jest to może masz papiery nie od tego ursusa co trzeba

chyba trzeba sobie odpuscic temat 

Napisano

Taka karta pojazdu to rzadkość , a osobiście widziałem tylko raz taką karteczkę z danymi pojazdu ( w podobnej sytuacji ). Skoro posiada pieczątkę to można taki dokument uznać za wiarygodny,  dalsze postepowanie i chęć rozwikłania tej sytuacji zależy tylko od WK.  Czy weryfikowali dane w rejestrze papierowym ? Czy np nie doszło do pomyłki pisarskiej w postaci splotu numeru silnika z numerem podwozia . Miałem kiedyś nieco zbliżoną sytuację , ale był DR - zgodny z pojazdem , a w rejestrze papierowym ktoś pomylił jedną cyfrę, czy też zastąpienie numeru podwozia numerem silnika przy wydawaniu dowodu jeszcze w  gminnym referacie komunikacji.

Napisano
17 minut temu, wadi napisał:

chęć rozwikłania tej sytuacji zależy tylko od WK.

Zwłaszcza jak się okaże, że to całkiem inny Ursusik ...

Napisano
16 godzin temu, kuba-kubiak113 napisał:

Byc moze faktycznie błąd w CEPIK. Cięzżko stwierdzic. Dobrze bylo by wiedziec czy nr VIn ktory mam na ciągniku nie figuruje gdzies w rejestrach przy innym ciągniku

autor ma nr ramy - ufg i sprawdzić czy jest ubezpieczony i z jakim nr rej. jeździ. Jeżeli jest ubezpieczony to i zarejestrowany więc dobrze byłoby sprawdzić rocznik w CEP i rocznik z pojazdu - jeżeli te same to ktoś sprzedał/przejął papiery i tyle (czy legalnie czy nie to inna sprawa). Jeżeli inny rocznik to już wytrwałość autora i cierpliwość WK i może uda się temat przywrócenia do żywych ogarnąć.

Napisano

Tabliczki brak, numer się nie zgadza. Więc pytam się gdzie podziewają się te kradzione ciągniki idą na złom? A może to jeden z nich.:cool:

Napisano
5 godzin temu, jast napisał:

numer się nie zgadza.

Ale nie zgadza się z bazą CEPiK. Może ten pojazd widniejący w CEPiK-u to inny pojazd a tego po prostu tam nie ma?