Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przyjechała do mnie ze Stanów Audi A3 2018r sedan. VIN: WAUAUGFF7J1094738

Potrzebuje pomocy w ustaleniu danych tzn. 

Masa własna: 

Masa przyczepy z hamulcem i bez:

DMC zespołu:

na tabliczce mam tylko DMC - 4387lbs, oraz naciski 2315lbs i 2205lbs

pojemność 1984cm3 137kW   -   przy jakich obrotach ???

Napisano

A dowód rejestracyjny i nr homologacji na tabliczce masz?

• Haha 1
Napisano

Pozwolenie czasowe jest, natomiast nr homologacji na tabliczce to ja nie widzę ;/

20250127_124121.jpg

Napisano
To jak to się ma do tego zapisu: 

Tabliczka znamionowa powinna być trwale przymocowana w widocznym i łatwo dostępnym miejscu na części, która nie daje się łatwo usunąć lub wymienić. Powinna ona podawać w sposób czytelny i nieścieralny informacje w następującej kolejności:

1) nazwa producenta
2)numer świadectwa homologacji typu WE pojazdu lub numer świadectwa homologacji typu pojazdu; ...............
  • Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, rewers napisał:

2)numer świadectwa homologacji typu WE pojazdu lub numer świadectwa homologacji typu pojazdu; ...............

Takich też nie można? mercedes.jpg.1bbb271ba64fd9ad5de380e16e2874e2.jpg

Napisano
4 godziny temu, rewers napisał:

Tabliczka znamionowa powinna być trwale przymocowana

Ta na zdjęciu jest trwale przymocowana?

• Haha 1
Napisano
4 godziny temu, rewers napisał:
To jak to się ma do tego zapisu: 

Tabliczka znamionowa powinna być trwale przymocowana w widocznym i łatwo dostępnym miejscu na części, która nie daje się łatwo usunąć lub wymienić. Powinna ona podawać w sposób czytelny i nieścieralny informacje w następującej kolejności:

1) nazwa producenta

Czyli rozumiem że z tą tabliczka nie można zrobić badania technicznego? Musi wyciągnąć świadectwo homologacji i dopiero na tej podstawie zrobić badanie?

Napisano

Normalna TZ z USA. Z tego co czytałem to się nic nie zmieniło i dalej pojazdy rejestrują, a nawet jakby, to te tabliczki od zawsze były niepełnosprawne a mimo to badania samochody mają i jeżdżą

Napisano (edytowane)

Kupi sobie na znanym portalu europejską i będzie miał 2 tabliczki. Jeżdżą, ale jest furtka do podważenia decyzji o rejestracji. Starosta będzie się wstydził że dopuszcza bez dokumentu wymaganego ustawą to może odbić piłeczkę w kierunku diagnosty który zrobił badanie.

Edytowane przez wojteczek
Napisano

wychodzi na to że samochód niemiecki złożony na Węgrzech i bez homologacji

Napisano
Godzinę temu, wojteczek napisał:

Jeżdżą, ale jest furtka

Raczej nigdy jej nie było i jeżdżą na tej samej zasadzie co białoruskie ciągniki. A piłeczka a raczej pałeczka może spaść na karki diagnostów bo są najsłabszym ogniwem w tym "interesie". 

Napisano

Widzę, że koledzy troszkę odbiegacie od temu. Kolega zadał pytanie o dane techniczne a nie o TZ i czy ona spełnia wymagania i co można z nią zrobić. 

Proszę do tematu. 

Napisano
16 godzin temu, darek2647 napisał:

Czyli rozumiem że z tą tabliczka nie można zrobić badania technicznego?

Ja bym nie robił.

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, rurek777 napisał:

wychodzi na to że samochód niemiecki złożony na Węgrzech i bez homologacji

Mercedesy z Węgier na rynek amerykański tak samo szły, bez nr homo na TZ. Jednak TZ trochę inaczej wyglądała, tzn jak "amerykańska"

Edytowane przez Mecher
Napisano

Panowie ale z tego co widzę na foto to mercedes 123, więc lata 80. Proszę powiedzieć kiedy w naszych przepisach pojawił się nr świadectwa homo na TZ. Moim zdaniem pod koniec lat 90. Ja nie przypominam sobie żeby np  BMW E21, Opel Rekord albo kwadratowy Kadet  miały na TZ nr homo.