Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zakupiłem ciągnik Ursus C360 i posiada on następujący numer VIN nabity na moście po lewej stronie: ZA0400526. Jest on zgodny z dowodem rejestracyjnym. Ciągnik ma ważny przegląd. Już go przerejestrowałem na siebie. Dowiedziałem się, że fabrycznie numer VIN powinien znajdować się na moście, ale po prawej stronie i faktycznie tam znalazłem drugi numer VIN: 398843.

Wychodzi na to, że został kiedyś nadany nowy VIN, ale stary pozostał. Trochę mnie to zaniepokoiło i zastanawiam się czy to nie jest jakiś problem. Czy diagności nie będą mi zarzucać braku zgodności numeru VIN?

Napisano

Co jest na tabliczce znamionowej ? Oryginalna czy zastępcza zrobiona ?

Napisano

No to co my możemy poradzić. Dla nas to niezgodność Nr,  oraz brak tabliczki, wynik badania N i Pan sobie jedzie wyjaśnia z WK czy sprzedającym.  Nie spotkałem 60 z krótkim nr która by miała ori nr zaczynający się od litery. Będzie nauczka na przyszłość, a swoją drogą to ostatnio często widuję takie różne niezgodności gdzie trudno powiedzieć, błąd czy dowód od innego pojazdu, a są to pojazdy właśnie takie z epoki PRLu.

Napisano

W dowodzie rejestracyjnym jest adnotacja "SKŁADAK". Czy to coś zmienia odnośnie zgodności numeru? Data produkcji w dowodzie to 84r, data pierwszej rejestracji 86r. Czy nowe numery mogły zostać nadane w 84r i wtedy został wpisany rok produkcji jako 84? Wtedy jeszcze chyba nie obowiązywał "długi VIN". Nowy numer zaczyna się od ZA.., ciągnik pochodzi z okolic Zamościa.

Rozumiem, że nową tabliczkę znamionową mogę wyrobić? Muszę się zgłosić do SKP, która wystawi opinię o jej braku, a następnie złożyć wniosek do WK o wydanie zastępczej TZ. Dobrze to rozumiem?

Napisano

Możesz iść prosto do wydziału komunikacji po decyzję na TZ zastępczą, nie potrzeba negatywa ze stacji.

Napisano
8 minut temu, Rafi90 napisał:

Możesz iść prosto do wydziału komunikacji po decyzję na TZ zastępczą, nie potrzeba negatywa ze stacji.

OK, tak zrobię.

Napisano
33 minuty temu, patryk535 napisał:

Wtedy jeszcze chyba nie obowiązywał "długi VIN".

VIN to VIN, reszta to numer

Cytat

. Pojazd samochodowy wyposaża się: 

1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami ...

To wytłuszczone, najprawdopodobniej może mieć tu zastosowanie.

Napisano (edytowane)

Nadany nowy numer miał pewnie jakaś podstawę prawną, bo znalazł się DR. Tylko czy ten pozostawiony oryginalny numer nie jest problemem. Jeśli diagnosta robi identyfikację pojazdu porównując numer z oryginalnego miejsca na moście z tym w DR, stwierdza brak zgodności i wystawia N. Czy może zwraca uwagę na adnotację "składak" i akceptuje to że zgodny numer z DR jest w innym miejscu?

Edytowane przez patryk535
Napisano

Ciągnik 360 zawsze miał dwa nr wybijane 

1- z boku przy pedale gazu

2-przy siedzeniu z prawej strony(patrząc z góry).

Obydwa były takie same.

Napisano

Do czasu wymiany mostu lub skrzyni biegów .

• Lubię 1