raveek Napisano 27 Marzec Napisano 27 Marzec Witam mam pytanie odnośnie wymaganej praktyki do odbycia kursu i zdobycia uprawnień diagnosty "osoby posiadające średnie wykształcenie techniczne o specjalności samochodowej i udokumentowany rok praktyki w stacji obsługi pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku naprawy lub obsługi pojazdów;" Może są tu jacyś byli żołnierze , czy do takiej praktyki można zaliczyć zawodowego żołnierza który etatowo zajmuje stanowisko mechanika ? Cytuj
viproom Napisano 27 Marzec Napisano 27 Marzec Moim zdaniem to najlepiej odpowie na Twoje pytanie starostwo, które będzie miało wydać Ci uprawnienia po zdanym egzaminie. Najlepiej zapytaj przed kursem nim kasę wydasz. Cytuj
darek2647 Napisano 27 Marzec Napisano 27 Marzec Z tego co się orientuje to jeśli masz na umowie stanowisko "mechanik" to powinno to bezproblemowo przejść, ale tak jak kolega wyżej lepiej zapytać o to w swoim starostwie... taka ciekawostka to starostwa podobno nie chcą wydawać uprawnień osobom które posiadają własną działalność o kierunku mechanicznym, tylko praktyki bądź praca ma się odbywać w innym zakładzie.... i tamten zakład ma wydać zaświadczenie bądź świadectwo pracy.... Cytuj
84Bartek Napisano 28 Marzec Napisano 28 Marzec 16 godzin temu, darek2647 napisał: taka ciekawostka to starostwa podobno nie chcą wydawać uprawnień osobom które posiadają własną działalność o kierunku mechanicznym, tylko praktyki bądź praca ma się odbywać w innym zakładzie.... i tamten zakład ma wydać zaświadczenie bądź świadectwo pracy.... Ja nie miałem problemu, wielkopolska PCT. Cytuj
Mecher Napisano 28 Marzec Napisano 28 Marzec 18 godzin temu, darek2647 napisał: Z tego co się orientuje to jeśli masz na umowie stanowisko "mechanik" to powinno to bezproblemowo przejść Co prawda nie w wojsku, ale pracowałem jako mechanik, taką też miałem umowę o pracę, miałem potwierdzenie z zakładu pracy, że lat takiej pracy mam zdecydowanie więcej niż wynika z przepisów, a i tak musiałem pisać oświadczenie (pod odpowiedzialnością itd. ...), że rzeczywiście jako mechanik pracowałem/pracuję tyle lat i nawet na czym ta praca polega/ła. Więc polecam 18 godzin temu, viproom napisał: Moim zdaniem to najlepiej odpowie na Twoje pytanie starostwo, które będzie miało wydać Ci uprawnienia po zdanym egzaminie. Najlepiej zapytaj przed kursem nim kasę wydasz. Będziesz miał pewność, czy problem będzie lub nie. Najprościej u źródła. Cytuj
viproom Napisano 31 Marzec Napisano 31 Marzec W dniu 27.03.2025 o 16:02, darek2647 napisał: nie chcą wydawać uprawnień osobom które posiadają własną działalność o kierunku mechanicznym Tu się nie dziwię bo nie każdy właściciel warsztatu jest z zawodu mechanikiem i nie każdy pracuje jako mechanik. Tak jak np właściciel apteki, nie musi mieć skończonej farmacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi