Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klient miał zatrzymany DR za brak wbitego haka . Wykonano czynność że pojazd jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy ( do cepiku to oczywiście nie poszło) . Klient udał się do WK , uzyskał odpowiedni wpis w DR , ale w cepie nadal widnieje "zatrzymano DR za brak wpisu. Moje pytanie jest takie , kto to powinien wycofać z cepa WK, czy wykonać następne badanie za 20zł ,że ustała przyczyna zatrzymania DR.

Napisano

A badanie dodatkowe za usterki wykonano ? takie badanie powinno odblokować DR

Badanie na Hak to tylko środek do tego by go było zalegalizować. badanie dodatkowe za usterki na podstawie PP ma go odblokować.

Napisano
21 minut temu, Yeti napisał:

Moje pytanie jest takie , kto to powinien wycofać z cepa WK, czy wykonać następne badanie za 20zł ,że ustała przyczyna zatrzymania DR.

- specjaliści z patronatu! :silent:

A na poważnie, to kolejne badanie, to za dwie dychy, to 4.1 z tabeli opłat.

• Lubię 1
Napisano

Tak jak napisał @Mecher, powinieneś wykonać dwa badania, tzn, jedno na "hak" i drugie dodatkowe w celu odblokowania DR i byłoby po sprawie. :wink:

Napisano

W tym przypadku usterką był brak wpisu .a wpisu nadal nie było.

Napisano

Ale zrobiłeś badanie HAK, więc dalszą konsekwencją jest badanie dodatkowe, no chyba, że najważniejszą sprawą są przeszkody proceduralne. Ja postąpiłbym tak jak napisałem.:wink:

Napisano

Jeśli by klient nie pojechał do WK , by mu wbili HAK do DR i tak dalej jeździł to oznacza że potwierdziłeś nieprawdę. 

Napisano

W takim razie to w wielu innych przypadkach badanie dodatkowe jest poświadczeniem nieprawdy, bo co innego w dowodzie a co innego w badaniu. :wink:. Amen. 

Napisano
34 minuty temu, cezary napisał:

więc dalszą konsekwencją jest badanie dodatkowe

Owszem, ale dopiero po uzyskaniu wpisu HAK w DR, bo inaczej dalej UP - brak wpisu HAK w DR... Samo badanie na HAK nie oznacza, że dokonano wpisu HAK w DR.

Napisano
20 minut temu, TeDe napisał:

Owszem

Jestem tego samego zdania. W mojej ocenie:

1. "Badanie dodatkowe" na hak

2. Wydział komunikacji po wpis adnotacji

3. Badanie dodatkowe na usunięcie usterki i odblokowanie dr

• Piwo 1
Napisano
1 godzinę temu, Yeti napisał:

W tym przypadku usterką był brak wpisu .a wpisu nadal nie było.

A jak byś chciał wykonać badanie dodatkowe za usterki, skoro ona nie ustała, bo nie ma wpisu w DR ? No chyba że to drugie z wynikiem N

Jeśli byś na raz zrobił dwa badania pozytywne, to nie dziwne iż WK by miał "pretensje"

1 godzinę temu, Yeti napisał:

Jeśli by klient nie pojechał do WK , by mu wbili HAK do DR i tak dalej jeździł to oznacza że potwierdziłeś nieprawdę. 

@cezarynie pisał o odwiedzinach WK celem wbicia w DR, bo tak to powinno wyglądać, co jest oczywistością.

Tak samo ja, o podstawowej i oczywistej rzeczy nie pisałem.

Napisano (edytowane)

Mecher.Czytaj ze zrozumieniem ( nie odwracaj kota ogonem), drugiego badania nie było. WK  wbijając Hak usuwa usterkę tym samym może wycofać usterkę z cepa ( tak jak kiedyś było).

Edytowane przez Yeti
Napisano

Tak na zdrowy rozum powinno być WK robi wpis i w tej chwili  ustaje przyczyna, więc powinien to odblokować. W tym przypadku WK nie wierzy że zrobiło adnotację w DR i diagnosta musi potwierdzić.

Napisano
20 godzin temu, Yeti napisał:

WK  wbijając Hak usuwa usterkę tym samym może wycofać usterkę z cepa 

Może nie znaczy musi. Co mnie to obchodzi. Wrócił na SKP celem odblokowania, to robię dodatkowe badanie, nie roztrząsam, dla mnie to nie problem. Mało to innych, większych zagwozdek ...

Napisano

Tylko trzeba zwrócić uwagę że my z poziomu stacji diagnostycznej nie możemy zwrócić do Cepiku zatrzymanych dowodów za wszystkie artykuły PRD. Nie za  wszystko mamy możliwość zwrotu .Miałem identyczną sytuacje i nie mogłem go zwrócić do CEPIK .Dowód był zatrzymany przez ITD 

Napisano

Do tej pory jeszcze nie miałem przypadku niemożności  (odpukać ...) odblokowania DR. A jak będzie, to klient dostanie informacje, że ma się zgłosić do organu który go zatrzymał. 

Napisano

Chyba tylko dla WK. Zapytam Policmana czy oni widzą.

Napisano
2 godziny temu, jarekd22 napisał:

Wpis HAK jest widoczny w CEPIKU ?

W danych wyświetlanych na stacji takiej informacji nie widać. mObywatel jakieś info zawiera więc ktoś, coś wpisuje i przekazuje. Była jeszcze, a może nadal jest, podobna stronka do historii ale ja jakoś nie mogę jej zapamiętać. Zapewne moderator Jacdiag coś o niej wie.

Napisano

Tak, tak o InfoCar chodzi. Tylko, że ja nie posiadam w aucie haka więc zero informacji mam wyświetlone.

Napisano (edytowane)

Sprawdziłem pojazd z hakiem i jakoś też wpisu hak w infocar nie zauważyłem :( Chyba że zalogowane widzą. 

Edytowane przez cezary