viproom Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Dzień dobry. Miałem ostatnio przypadek z którym spotkałem się pierwszy raz. Przyjechał Pan autem z 2023 roku NISSAN X-TRAIL nr homologacji z Cep e13*2018/858*00293*03 pod maską silnik spalinowy (chyba benzynowy, z tego wszystkiego już nie pamiętam) tylny napęd elektryczny. w Cep jako paliwo jest TYLKO EE nie jest uwzględniony silnik spalinowy. Ponoć ten silnik jest traktowany jako agregat i ma moc 150 KM i nie jest wpisany w DR ale nie widziałem DR. Jak jechał normalnie pracował silnik spalinowy. Widział ktoś takie cudo? jak postępować w trakcie badania czy sprawdzać analizę spalin skoro to tylko elektryk. Zastanawia mnie to trochę. Może WK nie wpisał silnika spalinowego bo zapomniał, może ktoś rozkoduje homo. Widziałem już elektryka od BMW i3 z malutkim silnikiem spalinowym. Pozdrawiam. Cytuj
cezary Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Godzinę temu, viproom napisał: NISSAN X-TRAIL Bo to takie "cudo", zapewne. Nissan e-POWER to technologia hybrydowa, w której silnik spalinowy działa jako generator energii elektrycznej, zasilający silnik elektryczny, który napędza koła. Ten system łączy zalety napędu elektrycznego z zasięgiem silnika spalinowego, oferując płynne przyspieszenie i oszczędne spalanie. Jak działa e-POWER? System jest zaprojektowany tak, aby zapewnić płynne przyspieszenie i responsywność charakterystyczną dla pojazdów elektrycznych, przy jednoczesnym zachowaniu zasięgu silnika spalinowego. Silnik spalinowy (np. 1,5-litrowy, 3-cylindrowy, turbodoładowany) wytwarza energię elektryczną i ładuje akumulator. Silnik elektryczny, który napędza koła, jest zasilany energią z akumulatora. W przeciwieństwie do tradycyjnych hybryd, w e-POWER silnik spalinowy nie napędza bezpośrednio kół, a jedynie generuje energię. Zalety e-POWER: Oszczędność: e-POWER oferuje lepszą efektywność paliwową niż tradycyjne samochody spalinowe. Płynne przyspieszenie: Silnik elektryczny zapewnia natychmiastowe i płynne przyspieszenie. Ciche działanie: e-POWER charakteryzuje się niskim poziomem hałasu, szczególnie przy niskich prędkościach. Zasięg: Dzięki silnikowi spalinowemu, samochody z e-POWER nie mają ograniczonego zasięgu, jak w przypadku samochodów w pełni elektrycznych. Komfort: e-POWER oferuje komfort jazdy, porównywalny z tradycyjnymi samochodami spalinowymi. Gdzie można znaleźć e-POWER? e-POWER jest dostępny w niektórych modelach Nissana, w tym w Qashqai i X-Trail. Cytuj
Galaxy_13 Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Taki samochód powinien być zarejestrowany na białych tablicach rejestracyjnych - zielone tablice nie dla niego. Cytuj
viproom Napisano 5 Maj Autor Napisano 5 Maj Takie miał. A na OBT sprawdzamy analizę w agregacie? Cytuj
radekd2 Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj A jak ją sprawdzisz? Naciskając pedał gazu nie zwiększysz obrotów silnika spalinowego. Cytuj
viproom Napisano 5 Maj Autor Napisano 5 Maj 2 minuty temu, radekd2 napisał: Naciskając pedał gazu nie zwiększysz obrotów Tego nie wiedziałem,dlatego dopytuję. Dzięki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi