Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie .Otrzymalem w prezencie przyczepkę do mojego samochodu osobowego / Toyota Carina 1,6 - posiada hak /. Jest to jednoosiowa przyczepka zbudowa na metalowej ramie , podłoga i burty metalowe . otwierana od tyłu, kola duze od samochodu osobowego , burty wysokie na ok. 60 cm .z otworami na pałąki pod plandekę Z tyłu posiada zblokowne pionowe światła pozycyjne , stop i kierunkowskazy ioraz połamane dwa kółka odblaskowe i nic więcej.

Prosze o informacje jak prawidłowo musi być oznakowana taka przyczepka wg. Kodeksu Drogowego abym nie musial płacić mandatu jak wyjadę bo o czyms zapomnialem .Podaje dane z dowodu rejestracyjnego tej przyczepki :

-marka i model ....................SAM

-nr.identyfikacyjny ................GD52/200440

-rodzaj i przeznaczenie ...........przyczepa lekka

-dopuszcza ładowniość ............540 kg

-masa całkowita ......................730

Dodatkowy zapis w zaświadczeniu o przprowadzonym badaniu

Uwagi : Uzupełnienie DMC przyczepy . Odczytano z tabliczki znamionowej 1. DMC przyczepy z ham - 1300 / 500kg Termin badania 2004 rok Następne badanie ....bezterminowo

Pozdrawiam Antos

Napisano

nie podałeś wymiarów przyczepki co jest istotne ale powinieneś mieć

- kierunkowskazy

- swiatła pozycyjne tylne

- światła pozycyjne przednie (jeżeli szerokość przyczepki przekracza 1.6m)

- światła stop

- przeciwmgłowe tylne

- oświetlające tablice rejestracyjną

- odblaskowe tylne trójkątne

- odblaskowe przednie

- odblaskowe boczne

- obrysowe przednie i tylne (jeżeli szerokośc przekracza 2.1m)

- pozycyjne boczne (jeżeli długość przekracza 6m)

Napisano
Uzupełnienie DMC przyczepy . Odczytano z tabliczki znamionowej 1. DMC przyczepy z ham - 1300 / 500kg

-rodzaj i przeznaczenie ...........przyczepa lekka

-dopuszcza ładowniość ............540 kg

-masa całkowita ......................730

Nie chcę Cię rozczarować, ale z tego wynika, że nie możesz ciągnąć tej przyczepki tym autem.

Przyczepa (lekka bez hamulca) ma dmc 730 a auto może ciągnąć (bez hamulca) 500. Różnica jest spora.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Nie chcę Cię rozczarować, ale z tego wynika, że nie możesz ciągnąć tej przyczepki tym autem.

Przyczepa (lekka bez hamulca) ma dmc 730 a auto może ciągnąć (bez hamulca) 500. Różnica jest spora.

Psuj jesteś naprawdę spotrzegawczy :D, Tak, że dali mu kiepski prezent. :(

Napisano

ANTOŚ nic straconego pamiętaj ze w pojazdzie marki SAM można dokonać zmian.

Można zmienić nawet dmc. Wystarczy tylko opis dokonanych zmian w pojezdzie.