Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Okresowe a VAT - jednak podstawowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od dziś Bydgoszcz robi okresowe VAT na podstawowych SKP do czasu wyjaśnienia całej sprawy przez MT

• Odpowiedzi 136
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• biker100

16

• Grzegorz Łódź

15

• Marek1

13

• michal_k

13

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Tak na "zapas" mówiąc jakby ktoś miał te wyjaśnienia, to niech oczywiście niezwłocznie zamieści je na forum.

Napisano

Pozwoliłem sobie podzielić poprzedni temat - było nie było, pojawił się nowy i ciekawy wątek :D

I co Wy na to ? Ministerstwo milczy - przypominam, że trwa to już czwarty miesiąc :(

Czy to najlepsze wyjście z sytuacji w tym momencie :?:

Poprzednia część dyskusji - tutaj (temat zamknięty):

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=2559

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Czekam na opinię ministerstwa. Zawsze to jakaś kasa dla podstawowych... Ale bez zmiany przepisów sie, moim zdaniem, nie obejdzie...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

No właśnie w dalszym ciągu "wyganiam z VAT-em" (oby mnie szef nie wygnał).

Napisano

....w naszym rejonie Stacje Podstawowe robią badania okresowe pojazdów z VAT-em :D

• 2 weeks later...
Napisano

Dochodze do wniosku, że na forum wiarygodne informacje pojawiają się w błyskawicznym tempie. Wiadomość do bydgoskich stacji została wysłana o 14:31 a 10 minut później już cała Polska wie co się nowego wydarzyło.

Niestety w tym temacie nie mogę się jeszcze wypowiadać, gdyż w tym zakresie prowadzone jest postępowanie wyjaśniające jeszcze nie zakończone i do czasu zajęcia stanowiska przez MT sprawa nie jest rozstrzygnięta.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

• 4 months later...
Napisano

Pojawił się pojazd na badanie okresowe z wpisem VAT-1 a w DR wpis podrodzaj uniwersalny , czy badanie nie powinno się skończyć N nie spełnia war. VAT-1 ???

Napisano

Ja nie liczę że nasze ministerstwo szybko panu Bogusławowi odpowie. Może za rok albo 2

• 2 weeks later...
Napisano
Niestety w tym temacie nie mogę się jeszcze wypowiadać, gdyż w tym zakresie prowadzone jest postępowanie wyjaśniające jeszcze nie zakończone i do czasu zajęcia stanowiska przez MT sprawa nie jest rozstrzygnięta.

Czy w temacie badań okresowych z wpisem VAT na podstawowych coś sie zmieniło?

Jakieś interpretacje PISK ITS Ministerstwa ?

Jeśli nie możecie publick to poproszę na e-mail : markes30@wp.pl

Napisano
Jeśli nie możecie publick

Zawsze można jednak - i nie jest to w żaden sposób naganne - w kilku zdaniach streścić treść danego pisma na forum. Nikt wtedy do niczego nie ma prawa się przyczepić :D

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

• 4 months later...
Napisano
Ja nie liczę że nasze ministerstwo szybko panu Bogusławowi odpowie. Może za rok albo 2

.... tymbardziej że znowu wybory. Ciekawi mnie co legło u podstaw podjęcia tekiej decyzji mamy SKP z wszystkimi dodatkami np powypadkowe a tu VAT-u dalej nie mozna . Chociaż jak wygoniłem to pojechał na inna podstawową i tam pieczątkę dostał. I wszyscy zadowoleni:-) Wiem o tym bo klient przyjechałmnie o tym poinformować. No wiec mozna czy nie mozna ?

• 1 year later...
Napisano

witam.....

Ja ma pytanie czy w końcu wyjaśniło się jak to jest z tym Vatem???? tzn samochodem z wpisem VAT...... czy tylko OSKP czy tez PSKP.....

pozdrawiam.....

Napisano

A co na ten temat sądzi Twoje starostwo ? Najsensowniej jest się na tym oprzeć ...

Napisano

A właśnie dlatego pytam bo niedawno otrzymałem pismo iz nie mogę robić takich badań bo mogą tylko stacje okręgowe, a jak byłem na SZKOLENIU i tam zadali takie pytanie to przedstawiciele PISKP odwrotnie przedstawili sprawę iż nie ma przeszkód aby PSKP wykonywały przeglądy z VAT....... i bądź tu człeku mądry...

Ale przez to rozumiem że nie było odpowiedzi na zapytanie ze strony ministerstwa......

pozdrawiam...............Irenty

Napisano

Nie zrozum mnie źle - czasem warto jest walczyć o swoje.

Ale czasem nie ... ::D

Odpowiedzi ze strony Ministerstwa i tak nie są wiążące dla jednostek samorządowych. :D

Napisano
Nie zrozum mnie źle - czasem warto jest walczyć o swoje.

Ale czasem nie ...

I tu się z kolegą zgodzę :-) niestety już maiałem taki przypadek, a chodziło kiedys o naliczanie opłaty za hak...

pozdrawiam....

[ Dodano: 14-01-2009, 15:13 ]

No i przyszło wyjaśnienie w sprawie Vat z ministerstwa i moje Starostwo cofneło wcześniejszą decyzję..... ::D

pismo.thumb.jpg.22df9d6d4d797e4f7339ea4cb96b95b2.jpg

• 8 months later...
Napisano

Temat powraca ,wychodzi na to,że podstawowe SKP nie mogą wykonywać badań okresowych z vat art 83 ust 1a po 22.09.2009

Napisano

Kierownicy WK na szkoleniu w Bielsku Bialej stwierdzili ze badanie pojazdow z VAT okresowe nie moze byc wykonywane na podstawowych stacjach tylko na okregowych paranoja!Dodatkowe robimy na okregowych a okresowych nie mozemy robic na podstawowych.

Napisano
Dodatkowe robimy na okregowych a okresowych nie mozemy robic na podstawowych

A czytałeś dobrze ostatnie "wypociny" MI? Jezeli to dokladnie przeczytasz to bdziesz

wiedział ze nie potrzeba uchwal WK w tym temacie!!!! ::hey

• 3 years later...
Napisano

Panowie odświeżam temat jak z tym okresowym z vatem na PSKP. Bo właśnie takie zrobiłem na kursie mówili że okresowe można, a czytam teraz forum i już nic nie wiem. Jak to jest można czy nie można?

Napisano

Można.

Ok. Dzięki bo już się gubię wtym wszystkim.