Skocz do zawartości

Zabytkowy Fiat 126p

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem, że na pewno są wśród kolegów rózni pasjonaci motoyzacji tej najnowszej i tej starszej dlatego mam takie pytanie ciekawostkę - co myslicie o nadaniu statusu pojazdu zabytkowego dla fiata 126p z 1979 roku. Czy w Waszej ocenie taki maluszek rzeczywiście słusznie może być uznany przez konserwatora zabytków za pojazd zabytkowy na dzień dzisiejszy?

Napisano

samochod powyzej 25 roku zycia moze byc zabytkiem , warunek wszytko co znajduje sie w samochodzie musi byc oryginalne

1. ocena rzeczonawcy

2.konsrewator zabytkow

3.oskp badanie techniczne ,ze zabytek badanie robione tylko raz

4. wydział komunikacji

w maju będę to cwiczył ;)

Napisano

Ja to wszystko wiem kolego, z ta poprawka, że nie wszystkie częsci musza byc oryginalne - jest procentowo okreslony udział części oryginalnych które muszą mieć udział w konstrukcji auta (nie pamietam dokaładnie ile ale na pewno powyżej 75%) a dodoatkowym warunkiem jest nieprodukowanie modelu od 15 lat - pytanie czy ten pojazd to spełnia?

No i wogóle czy Waszym zdaniem maluch powinien sie juz łapać do grupy zabytkowych?

Napisano

Niezabardzo pamiętam kiedy zakończono produkcje maluszków, ale jeśli się załapuje to czemu nie. Z roku na rok jest ich coraz miej.

Kilka lat temu widziałem garbusy zarejestrowane na zabytki mimo że jeszcze były produkowane (w meksyku) i to dla mnie było dziwne.

Napisano

Ostatnie egzemplarze zjechały z taśmy we wrześniu 2000 roku.

Napisano
wrześniu 2000 roku.

To jeszcze mają czas stać się zabytkami, ale napewno warto takiego mieć zwłaszcza z pierwszych lat produkcji.

Jest tu jeden w okolicy chyba z 1978 roku pierwszy właściciel

Napisano

No własnie - więc co z warunkiem nieprodukowania modelu od 15 lat? A poza tym nie czarujmy się - model 126p to nie jest pojazd nawet unikalny na dzień dzisiejszy (a co dopiero zabytkowy) - nawet ten ze srebrnymi zderzakami - moim zdaniem decyzja konserwatora o wpisaniu go do rejestru dóbr kultury była... niewłaściwa...