Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Szukam przepisow dotyczacych usytuowania serwerowni w miejscu pracy.

Przydazylo mi sie cos bardzo przykrego i przypuszczam, ze moze miec to zwiazek z tym, iz w moim pokoju stoi serwer. Zamiezam przeprowadzic rozmowe z pracodawca jednak najpierw musze sie dowiedziec wszystkiego co mozliwe.

Potrzebna mi jest rowniez wiedza o szkodliwosci promieniowania elekromagnetycznego na ludzi a zwlaszcza na kobiety ciezarne.

Jesli mielibyscie chwilke i cos wpadlo by Wam w oko ... bede wdzieczna za pomoc.

Napisano
Przydazylo mi sie cos bardzo przykrego

:(:(:cry:

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Popytam żony ona szkoliła się na BHP-owca

Bede wdzieczna, moj BHP-owiec, kiedy juz jakis czas temu pytalam Go o to zwinnie zmienil temat. A ja przy tym serwerze plus 3 stacje komputerowe siedze codziennie 8h. Zdaje sie nie bez skutkow ubocznych.

Napisano

Słyszałem coś o 4h na dobe maxymalnie.

Wieczorem powinienej wiedzieć dokładniej

Napisano
Słyszałem coś o 4h

6h - pracy przy komputerze. Mojej żonie po 8h (nie miała możliwości przebywać w pomieszczeniu bez kompa, tak jak i Ty zresztą) robiło się strasznie niedobrze i w końcu poszła na zwolnienie.

Natomiast nie wiem nic o serwerowni...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Znalezione w necie:

Dopuszczalne natężenia pól na stanowiskach pracy określone są w:

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 listopada 2002 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy.(Dz.U. 2002 nr 217 poz. 1833). Data obowiązywania: 2003.06.19

Do tego trzeba posłużyć się normami:

W zakresie terminologii:

PN-T-06580-1:2002 Ochona pracy w polach i promieniowaniu elektromagnetycznym o częstotliwości od 0 Hz do 300 GHz. Część 1.Terminologia.

W zakresie metod pomiaru i oceny pola na stanowisku pracy:

PN-T-06580-3:2002 Ochrona pracy w polach i promieniowaniu elektromagnetycznym o częstotliwości od 0 Hz do 300 GHz. Część 3. Metody pomiaru i oceny pola na stanowisku pracy

Treść projektu tej normy jest tu:

http://www.wypadek.pl/prawo/normy/dane/pn_t06580_3.htm

Natomiast przyrząd pomiarowy powinien spełniać wymagania:

PN-77/T-06581 Ochrona pracy w polach elektromagnetycznych wielkiej częstotliwości w zakresie 0,1 do 300 MHz. Przyrządy do pomiaru natężenia pola elektromagnetycznego.Ogólne wymagania i badania.

Wydaje mi się iż pomiary takie wykonują placówki SAN-EPIDU.

Polecam także artykuły:

http://cygnus.et.put.poznan.pl/~szostka/bhp.htm

http://www.ciop.pl/634.html

http://ise.pl/info/read.php4?pid=74

Ponadto urządzenia informatyczne powinny spełniać wymagania dotyczące emisyjności określone w dyrektywie dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej zawarte w normie:

PN-EN 55022:2000 Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC). Urządzenia informatyczne. Charakterystyki zaburzeń radioelektrycznych. Poziomy dopuszczalne i metody pomiaru.

plus zmiana:

PN-EN 55022:2000/A1:2002 Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC). Urządzenia informatyczne.Charakterystyki zaburzeń radioelektrycznych. Poziomy dopuszczalne i metody

pomiaru (Zmiana A1)

Niestety jednoznacznie nie stwierdzono czy w serwerowni, może wystąpić przekroczenie dopuszczalnych wartości natężeń pól .

Napisano

08/15, wielkie dzieki, mniej wiecej to jest to o co mi chodzilo.

Sporo tego :) troche mi zajmie przegryzienie tematu.

Napisano

4 h przed monitorem (bankowo), pozostałe niepamięta. Wszystko jest napewno w linkach podanych przez Berta