wolf Napisano 6 Luty 2007 Napisano 6 Luty 2007 Potrzebuję instrukcję lub firmę, która potrafi zdjąć z dymomierza Radiotechniki DO9500 wyłączanie się po 6 miesiącach. Cytuj
Robert OSKP Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 nie wiem do czego ci to potrzebne ? ale możesz zastosować myk ze zmianą daty (dymomierz się nie wyłączy tylko na wydrukach będzie ci wychodziła zmieniona data) Cytuj
prezes100 Napisano 7 Luty 2007 Napisano 7 Luty 2007 dobrze kombinujesz, jak większość obywateli tego kraju Cytuj
wolf Napisano 7 Luty 2007 Autor Napisano 7 Luty 2007 Nie chodzi mi o zmianę daty tylko o to, aby urządzenie nie blokowało sie co 6 miesięcy. Cytuj
Robert OSKP Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 ale jeżeli nawet się nie zablokuje to nie możesz go używać na stacji bo masz nieważne świadectwo kalibracji Cytuj
wolf Napisano 8 Luty 2007 Autor Napisano 8 Luty 2007 Zgadzam sie z Kiki i dlatego szukam pomocy. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 9 Luty 2007 Napisano 9 Luty 2007 Na dymomierz nie trzeba świadectwa kalibracji, A jak postąpisz jak klient zakwestionuje wiarygodność twoich pomiarów? Wszelkie usługi dla klienta związane z "jakimś "pomiarem (waga,ciśnienie,temp.)musza być wiarygodne. Byłem niedawno z analizatorem ,dymomierzem,miernikiem dżwięku, w akredytowanym lab.pomiarowym -cena za wszystko niecałe 1000 zł i spoko. Mam wieści (niesprawdzone) że warszawka szykuje sie do kontroli stacji benzynowych ,a konkretnie manometrów do pompowania kół (muszą mieć legalizacje) Mamy wagę do mieszania lakierów -obowiązkowo musi mieć legalizacje . Mając na przyrządy pomiarowe legalizacje ,kalibracje choćby producenta -unikamy wielu problemów i chronimy swoją "panią" Cytuj
wolf Napisano 9 Luty 2007 Autor Napisano 9 Luty 2007 SKP Poznań masz rację odnośnie legalizacji, ale odnośnie kalibracji nie. Czy mniej ważny jest pomiar urządzeniem kalibrowanym co 6m-cy od kalibrowanego co np. 8 m-cy. Myślę, że nie, a wszystko zależy od klasy urządzenia. A myślę, że dymomierz należy do tak wysokiej klasy urządzeń że wystarczy mu rzadsza kalibracja niż co 6 m-cy. Zresztą potwierdzają to przepisy, które nie regulują kwestii kalibracji dymomierza. Tak na marginesie czy ktoś chciałby aby jego auto przestało jeździćę w chwili gdy trzeba mu zrobić serwis - myślę, że nikt. To samo jest z maszynami, jak chcę to zrobię kalibrację, jak nie chcę to nie, a nie zmuszanie klienta do płacenia następnego haraczu. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Zresztą potwierdzają to przepisy, które nie regulują kwestii kalibracji dymomierza. Nie chodzi tu tylko o dymomierz ,ale wszystkie urzadzenia pomiarowe.To producent i odpowiednie przepisy określają kiedy zrobić kalibracje ,legalizacje ponowną itp. Np. mam w papierach że nastepna kalibracja dymomierza 01.10.2007.w razie sporu z klientem pokazuje papier i ok.A miałem juz takie przypadki że klient podważał wyniki analizatora i hamulcomierza Nie twierdzę że "trzeba " ,ale lepiej mieć "podkładkę" np. na MICROLINE 4600 robię co roku i mam "świadectwo kalibracji i przeglądu" urzadzenia. "Zrobisz jak uważasz, ale uważaj jak robisz" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi