kowal Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Panowie może czegoś nie wiem i proszę o pomoc .Samochód Tarpan po remoncie w zakładzie SPEC-MOT. Sp.z.oo we Wrocławiu upoważnił nie wiem jakim sposobem jednostkę do wykonania sobie samej przeglądu gwaracyjnego i ja zostałem zmuszony aby na stacji wykonać ten przegląd -stwierdziłem brak hamulca na tylnej osi oraz głośną pracę skrzynii biegów, po wysłaniu dokumentu reklamacji powróciło pismo jak nizej załączam . Hamulec osobiście musiałem naprawić na stacji ale nie wiem jak zmierzyć hałas skrzyni biegów w/g zaleceń panów z wrocławia -może ktoś wie jak jest jej wielkość - dla mnie jest to następny absurd jak niektóre zakłady ściągają pieniądze z wojska oraz wiedza pana który to podpisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Nie wiem co powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 15 Luty 2007 Autor Share Napisano 15 Luty 2007 http://www.specmot.com.pl/certyfikaty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 A jaka jest norma hałasu skrzyni biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 15 Luty 2007 Autor Share Napisano 15 Luty 2007 Właśnie koledzy jak jest ta norma - bo zapomniałem dodać ,że mnie dzisiaj moi przełożeni już zwalniali z pracy bo tego niewiem -jaka norma hałasu skrzyni biegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 15 Luty 2007 Share Napisano 15 Luty 2007 Moze tak: każde auto ma określony poziom hałasu jaki wytwarza na postoju i w czasie jazdy. Jeśli masz zajrzyj do instrukcji obsługi zobacz ile ma być w czasie jazy, sonopan w dłoń i zmierz podczas jazdy (tylko jednocześnie nie prowadź). Może to i głupie ale tylko to mi się nasuwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 Na tym forum ktoś z kolegów przedstawiał fragment przepisów z których to wynika że w sprawach nie okreslonych dokładnie w przepisach to diagnosta podejmuje decyzje,na podstawie swojej wiedzy i doswiadczenia.Niestety nie wiem ,nie moge tego znaleźc.Zawsze też można zwrócic sie o opinie do rzeczoznawcy na poparcie swojej decyzji,jesli juz sprawa idzie tak na "noże" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 jaka norma hałasu skrzyni biegów Ma siedzieć cicho bez słyszalnych trzasków, świzdów i gwizdów. Może to i głupie ale tylko to mi się nasuwa...Psuj- masz prawidłowe podejście do problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 16 Luty 2007 Autor Share Napisano 16 Luty 2007 SPOSÓB OCENY STANU TECHNICZNEGO UKŁADU WYDECHOWEGO l POMIARU POZIOMU HAŁASU ZEWNĘTRZNEGO PODCZAS POSTOJU POJAZDU ORAZ SPOSÓB KONTROLI STANU TECHNICZNEGO SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO PODCZAS PRZEPROWADZANIA BADANIA TECHNICZNEGO I. Kontrola stanu technicznego układu wydechowego i poziomu hałasu zewnętrznego podczas postoju pojazdu Zakres kontroli § 1. Pełny zakres kontroli obejmuje dwa etapy: 1) kontrolę organoleptyczną (l etap), 2) pomiar poziomu hałasu miernikiem poziomu dźwięku (II etap), przy czym przeprowadzenie II etapu jest uzależnione od wyników l etapu. Kontrola organoleptyczna - l etap § 2. 1. Kontrola polega na organoleptycznych oględzinach układu wydechowego pojazdu i ocenie jego stanu technicznego. 2. Niedopuszczalne są: 1) wyraźnie zauważalne nieszczelności układu wydechowego; 2) niekompletność układu wydechowego; 3) uszkodzenia mechaniczne układu wydechowego mające wpływ na swobodny przepływ spalin. Mowa tylko i wyłącznie o układzie wydechowym -ustawodawca chyba tego nie przewidział bo tak jak pisze kolega kontroler2 podzespoły sprawne pracują cicho ,jeżeli głośno to proszę przeczytać załączone pismo - zużycie podzespołow i koło się zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek :-) Napisano 17 Luty 2007 Share Napisano 17 Luty 2007 Ta firma za dużo ma certyfikatów i referencji. Na dobra sprawę brak słów z głupoty i niekompetencji pracowników tejże firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 Nietypową pracę podzespołów ocenić można tylko na podstawie nienaturalnych [oczywiście dla poj.] odgłosów , czy nietypowej pracy , a nie przekraczającego hałasu.Do tego typu ustalenia usterek jest czynność organoleptyczna. Przecież np. stuki w silniku nie stwierdza się na podstawie hałasu , tylko na jego nietypowej pracy.W takich wypadkach umiejscowienie tego hałasu przybliża nam ocenę przyczyny niesprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Barczuk Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 Przepraszam ale: "na Twój post jest niezgodny z zasadami - popraw, co masz do poprawienia - inaczej dostajesz ostrzeżenie ! i, Twój post jest niezgodny z zasadami - popraw, co masz do poprawienia - inaczej dostajesz ostrzeżenie ! ne sposoby" Włoż z 10 razy 3 bieg bez sprzegła a potem odpisz ze "głosna praca skrzyni biegów zachodzi tylko w przypadku włączania trzeciego biegu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Jania Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 Włoż z 10 razy 3 bieg bez sprzegła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 3 Marzec 2007 Autor Share Napisano 3 Marzec 2007 Wojsko jest taką instytucją na której niektóre firmy robią kolosalną kasę ,przykład tej skrzyni biegów o tym świadczy .Jest jeszcze przykładowo taka firma w Bielsku Podlaskim gdzie wychodzące samochody po remontach wymagają remontów w jednostkach. Ktoś tak tworzy umowy ,że jednostki same wykonują przeglądy gwarancyjne ,a jeżeli coś wyjdzie to są takie głupie pisma - ale niektórzy przełożeni nie mają o niczym pojęcia i karzą wykonywać tak bzdurne zadania. Wojsko ma dużo pieniędzy ,ale dużo jest marnotrawione na głupie decyzje , a już transport to kilometry wożenia powietrza . a tu następny przykład Do Afganistanu pojadą wadliwe transportery "Dziennik": Polscy żołnierze w Afganistanie mogą być narażeni na śmiertelne niebezpieczeństwo. Pancerze transporterów Rosomak są za słabe na warunki regularnej wojny. Do Afganistanu wkrótce mają popłynąć 24 Rosomaki. Transportery, w których mieści się 11 żołnierzy, mają za słabe pancerze boczne. Brak w nich także tzw. pancerzy reaktywnych, które chronią pojazd przed wystrzałem z popularnego wśród talibów ręcznego granatnika RPG7. MON dopiero jesienią zorientowało się, że wozy sa słabo przygotowane do wojny. - Jesienią przeprowadzono testy balistyczne polegające na ostrzelaniu całego pojazdu - przyznaje Maciej Wnuk, szef biura ds. procedur antykorupcyjnych MON. Próby wypadły niepomyślnie. MON zaczęło w pośpiechu szukać firmy, która przygotuje lepsze opancerzenie dla Rosomaków. To oznacza, że do Afganistanu pojadą źle zabezpieczone transportery i takich przez pierwsze tygodnie będą używali nasi żołnierze. Dopiero gdy próby się powiodą, nowe pancerze trafią do naszych baz w Afganistanie. Mają być zamontowane na pojazdy wojskowe na miejscu - zapowiada "Dziennik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek :-) Napisano 3 Marzec 2007 Share Napisano 3 Marzec 2007 Gdzie się kończy logika zaczyna się wojsko - ale dlaczego za nasze pieniądze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 5 Marzec 2007 Autor Share Napisano 5 Marzec 2007 http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3963326.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 12 Maj 2007 Share Napisano 12 Maj 2007 Właśnie koledzy jak jest ta norma - bo zapomniałem dodać ,że mnie dzisiaj moi przełożeni już zwalniali z pracy bo tego niewiem -jaka norma hałasu skrzyni biegów Niech ta firma poda ile powinno byc i jak to zmierzyć? Miałem podobną sytuację z ostrówkiem. Poszedł do remontu lepszy jak wrócił. Reklamację nie dały rezultatu więc zabrałem dowód bo zaagrażał ten pojazd zdrowiu i życiu. Też mnie chcieli zwalniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi