Skocz do zawartości

badania na VAT dla pojazdu zarejestrowanego za granicą

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy mam pytanie (może dla niektórych smieszne), dziś dostałem skierowanie z US na wykonanie badania na VAT dla pojazdu zarejestrowanego za granicą...Troche w szoku jestem bo ja upieram się że niemoge wykonać tego badania...czy mieliście takie przypadki?

Napisano

A dlaczego nie? Pomijając niecodzienność sytuacji, formalno-prawnych przeszkód chyba nie ma.

Napisano
czy mieliście takie przypadki?

Miałem takie przypadki. Kilka takich przeglądów wykonałem. Pojazdy zarejestrowane za granicą są używane do działalności gospodarczej w Polsce. US to uwzględnia.

Napisano

Niby wszystko ładnie pięknie ale jak ustosunkowac się do zapisu art.86 ust.5 Dz.U nr 90, wspomina się tam o dowodzie rejestracyjnym zawierającego adnotację VAT-(1-4) przecież to są wymagania do polskich dowodów rejestracyjnych...jakoś niemogę sobie wyobrazić niemiecki dowód z takim wspisem....

Napisano
przecież to są wymagania do polskich dowodów rejestracyjnych...jakoś niemogę sobie wyobrazić niemiecki dowód z takim wspisem....

Jeśli US takie badanie akceptuje, nie moja działka czy w dowodzie rejestracyjnym jest jakiś wpis czy nie. Na badanie okresowe do mnie nie przyjedzie.

Napisano

Sam już niewiem, w przeprowadzonych rozmowach jest 2:1 aby nierobić takich badań, w jednym urzędzie skarbowym powiedziano że nie, wydz.komunikacji też zabrania ale w innym urzędzie skarbowym niewidzą przeszkód...

Napisano

Wydaje mi się że nie ma przeszkód .

US kieruje pojazd na sprawdzenie warunków VAT , skierowanie zatrzymujemy na stacji , może adnotacja w zaświadczeniu " na zlecenie US ". Wydajemy tylko jedno zaświadczenie które trafi do US (na pewno nie do WK , bo po co )

Podobnie jak z pojazdem zarejestrowanym za granicą a skierowanym na badanie przez policję , po badaniu wydajemy tylko zaświadczenie .

Napisano
US kieruje pojazd na sprawdzenie warunków VAT , skierowanie zatrzymujemy na stacji

Może jakiś skanik takiego skierowania