Skocz do zawartości

Ubezpieczenie a oględziny pojazdu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

MAM Bardzo wazne pytanie, przynajmniej dla mnie jest waże. Wiec tak glupio bo glupio ale jak odbieralem swoj skuter z tomaszowa lub 300km od warszawy po drodze zgubilem od niego dw rej i oc. wydanie zaswiadczenia o fakcie rej z WK w tomaszowie jest na dobrej drodze i powinno dojsc juz we wtorek. Z tym zas. umowa kupna-sprzedazy i starymi,polskimi blachami mam sie zglosic do WK. Teraz pytanie czy do wykupienia ubezpieczenia ktos bedzie ogladal mi rame???bo nie moge odszykac nr VIN a nawet gorzej wydaje mi sie ze jest starty. Da sie jakos to ominac??Dzieki za wszystkie inf. :?

Napisano

Do ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej (obowiązkowe) - tzw.OC, ubezpieczyciel nie ogląda pojazdu. Robi to kiedy jest zawierane AC (Auto Casco).

Napisano
bo nie moge odszykac nr VIN a nawet gorzej wydaje mi sie ze jest starty. Da sie jakos to ominac

to jak oglądaółeś go przed kupnem - kupiłeś kota w worku ?

życzę powodzenia przy OBT :-D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Tak. Przy zawieraniu OC, ubezpieczyciel wpisuje VIN do polisy. Spisuje go jednak z dokumentów, a nie z "natury". Oczywiście inaczej wygląda sprawa w momencie tzw. "oględzin poszkodowych" (np. po kolizji, przed wypłatą odszkodowania). Wówczas likwidator sprawdzi VIN.

Napisano
życzę powodzenia przy OBT

Jesli ten "skuter" to motorower to nie uświadczysz go na OBT, a na kupowaniu to się wogóle nie znasz ;) - kto to widział sprawdzać takie rzeczy jak numeracja!? Sprawdza sie kolor/lakier, czy dobrze pali, czy jest odblokowany, a nie jakies smieszne numery ;)