Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Większośc danych mam, ale makaroniarze na tabliczce umieścili tylko typ i nr ident. :-( Byłbym bardzo dżwięczny ( i nie tylko ) za pomoc. ::hey

Napisano

Dzięki za pomoc :ok punkty poszły.

A wyszło to jak niżej może komuś się kiedyś przyda ::hey

DSCN1340.thumb.JPG.010d9a2fdc81ce8d59c413642eae4a78.JPG

Napisano

Przyczepa bez hamulca 1500kg-prawidłowo.

Nie zgodził bym się z ładownością 20000kg? :?:

DMC wyszła by wtedy 25500kg. :-?

Jako ładowność wpisuję różnicę między DMC a masą własną. Jest to masa sprzętu jaki można zaczepić na ponośnik hydrauliczny.

Napisano

Panowie, dla ciągnika rolniczego podobnie jak dla ciągnika siodłowego nie podaje się ładowności, a jedynie dopuszczalne obciążenie sprzęgu (siodła). Wartości te - powinny być podawane przez producenta - są powiązane z dopuszczalnym naciskiem osi na jezdnię. Oznacza to, że teoretycznie - w/g tego przykładowego DIP-u - sprzęg tylny można obciążyć masą 2600 kg, tj. 25.50 kN. Oczywiście pod warunkiem, że z przodu nie zamontowano łyżki koparki, albo lemiesza spychacza, bo niekóre ciągniki maja taką możliwość, a całość obciążenia nie powinna spowodować przekroczenia DMC ciągnika, czyli 8100 kg. Ładowność mają przyczepy ciągnięte przez ciągnik, a zależy ona albo do tego co podaje producent, albo od mocy silnika.

Nie znam natomiast przepisu, z którego wynika, że ciągnik może ciągnąć przyczepę bez hamulca o masie 1500 kg. Może ktoś bedzie tak dobry i wskaże mi źródło?

Napisano
Nie znam natomiast przepisu, z którego wynika, że ciągnik może ciągnąć przyczepę bez hamulca o masie 1500 kg. Może ktoś bedzie tak dobry i wskaże mi źródło?

Dz. U. nr 32 z 2003 ze zmianami &48 pkt 4

Napisano

Pytanie dodatkowe

skoro w uwagach jest wpis - nie był rejestrowany

to skąd Holandia jako kraj poprzedniej rejestracji

nie powinno być raczej "nie dotyczy" lub xxx

a uwagi : nie był rejestrowany, sprowadzony z ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Ja w polu poprzedniej rejestracji robię "xxx" a w uwagach dopisuję : np. (pojazd sprowadzony z Danii nie rejestrowany za granicą), do tej pory żaden WK tego nie zakwestionował.