Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy podstawowa SKP moze przeprowadzac badanie autobusu do 3,5tDMC i nie przekraczających 100km/g ???

Napisano

W Vademecum Diagnosty jest pytanie :

Badanie okresowe autobusu o liczbie miejsc 22 ( łącznie z kierowcą ) i dmc równej 3,5t może wykonać stacja kontroli pojazdów o uprawnieniach?

Odpowiedź ABE

B- pojazdy samochodowe o dmc do 3,5 tony , z wyłączeniem motocykli i motorowerów

Napisano
nie przekraczających 100km/g ???

Żaden autobus nie powinien przekroczyć 100 km/h

pewnie chodzi o warunki dodatkowe do 100 to jeśli SKP ma w rozszerzeniu "a" to tak

[ Dodano: 19-05-2007, 09:41 ]

tylko który autobus do 3,5 t DMC spełni te warunki np. retarder, stabilność toru jazdy ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
moze przeprowadzac badanie autobusu do 3,5tDMC

Robiłem. chyba z miesiąc temu 16 miejsc z kierowcą, zapłacił 199 + cepik i dostał na pół roku. Aż musiałem zajrzeć do DZ.U żeby sobie przypomnieć warunki techniczne :-P

[ Dodano: 19-05-2007, 09:53 ]

A pracuję na ABTE

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

• 2 weeks later...
Napisano

Panowie podpowiedzcie ,zwątpiłem jaki należy dać termin następnego badania w dowodzie rejestracyjnym AUTOBUS ilość miejsc siedzących wraz zkierowcą 15 DMC 3,5 T , Ja muślę iż 6 mc. Dzieki.

Napisano
AUTOBUS ilość miejsc siedzących wraz z kierowcą 15 DMC 3,5 T

Rok. Na pół roku dajesz na autobus powyżej 15 miejsc łącznie z kierowcą.

Podstawa prawna Pord art81 ust 3

Okresowe badanie techniczne pojazdu jest przeprowadzane corocznie, z zastrzeżeniem ust 4-7

w ust 4-7 nie ma wymienionego autobusu do 15 miejsc więc podlega corocznie i nie obowiązuje go również zasada 3-2-1

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
autobusu do 15 miejsc więc podlega corocznie i nie obowiązuje go również zasada 3-2-1

Dokładnie tak

• 5 months later...
Napisano

A kto sprawdzi ten autobus

Jest o 6 metrów dłuższy od przegubowych autobusów kursujących obecnie w Krakowie. Ma bowiem aż 24 metry długości i jednorazowo może przewieźć ponad 200 osób. Prawdopodobnie w przyszłym roku taki właśnie pojazd będzie przewoził pasażerów na jednej z miejskich linii. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne chce bowiem przetestować ten autobus na krakowskich drogach.

Dużymi zaletami tego długiego pojazdu jest nowoczesny i ekologiczny napęd. Hybrydowe rozwiązanie, łączące silnik Diesla i napęd elektryczny sprawia, że autobus wytwarza niewielką ilość spalin a tym samym jest przyjazny dla środowiska. W dodatku zastosowanie tego rodzaju napędu umożliwia znaczną oszczędność energii, nawet do 35 procent.

Mimo wielkości pojazd przyspiesza bez szarpnięć i charakteryzuje się wysoką dynamiką hamowania.

Autobus jest przystosowany do przewozu osób niepełnosprawnych. Dzięki niskiej podłodze będą oni mogli łatwo do niego wsiąść oraz wysiąść. Konstruktor zadbał również o bezpieczeństwo pasażerów. W pojeździe są bowiem zamontowane kamery.

Parametry hybrydowego autobusu:

Szybkość do 80 km/h

Ciężar całkowity 39 t

Przyspieszenie 1,4 m/s2

Silnik trakcyjny silnik asynchroniczny

Moc 2 X 160 kW, z możliwością przeciążenia

Max. moment obrotowy 2 X 1335* Nm

Generator z napedem Diesla ok. 200 kW

Źródło: www.mpk.krakow.pl

[ Dodano: 15-11-2007, 17:32 ]

mały jamnik

Napisano
A kto sprawdzi ten autobus

:lol:

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne
na krakowskich drogach.

I to wystarczy :P

Napisano
A kto sprawdza tramwaje i trolejbusy

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne

choć nie jestem tego pewien. :cry::P:?

Swoją drogą , to ta hybryda ma strasznie mało kół .

Ciekawe jak oni to rozwiązali , że on się nie załamie [ oceniam to na podstawie zdjęcia ]

[ Dodano: 15-11-2007, 19:04 ]

Ciężar całkowity 39 t

może ma jakieś koła ukryte pod pojazdem ?

Napisano

Wszystkie dopuszczalne parametry przekroczone - długość ,masa ,naciski osi - czyżby miały zmienić się warunki techniczne - o to chodziło w moim pytaniu

Napisano

Osiemnasto metrowe przegubowce juz duzo zamiataja tylami, a co dopiero 24m. Pewnie beda przerabiac petle autobusowe :D .

Napisano
Osiemnasto metrowe przegubowce juz duzo zamiataja tylami, a co dopiero 24m. Pewnie beda przerabiac petle autobusowe :D

Pętle niech przerabiaja ale gożej będzie jak Okręgówką każą wydłużać kanał z 18 do 24m. :razz:

Napisano

(...)

Ciekawe jak oni to rozwiązali , że on się nie załamie [ oceniam to na podstawie zdjęcia ]

może ma jakieś koła ukryte pod pojazdem ?

W środku w specjanych stanowiskach po drodze idą pasażerowie, którzy za poręcze niosąc autobus aby się nie złamał. :mrgreen:

Napisano

Na miniaturce tego nie widać, ale po otworzeniu fotki widać, że ma 4 osie - równomiernie rozłożone. Pętla to pół biedy, ale nie wejdzie w większość uliczek i rond pewnie ;)

Napisano
ale nie wejdzie w większość uliczek i rond pewnie ;)

A może on ma być na euro2012 i ma jeździć tylko po nowo wybudowanych autostradach.

Ciągle do przodu. Gorzej chyba by było z cofaniem.

Napisano

na tylnej tablicy zamiast long vehicle powinien mieć XXXL ... :D

po drodze idą pasażerowie, którzy za poręcze niosąc autobus aby się nie złamał.

coś jak u Flinstonów

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Jackow napisał/a:

po drodze idą pasażerowie, którzy za poręcze niosąc autobus aby się nie złamał.

coś jak u Flinstonów

a z tyłu napis "STONOGA" ::D