Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie zwracam się do was (dla niektórych może i prostym) zapytaniem. Przyjechał do mnie zabytek (wpis do ewidencji zabytków już jest), auto jest sprowadzone z zagranicy. Jest to Triumph Spitfire MK IV z 1981 r, wszystko ładnie piętnie ale niema nigdzie nr ramy, nadwozia(pojazd ramowy). Jest tylko tabliczka znamionowa. Wiem że przepisy dz.u 32 niedotyczą zabytków więc może i niemusi mieć trwale naniesionego numeru ale skolei w prawie o ruchu drogowy jest napisane że pojazd poruszający sie po drodze nr musi mieć...Wstępnie pogoniłem pana po dodatkową opinie rzeczoznawcy...i dzisiaj takową dostaje o treśli że producent tych pojazdów niegdy nienadawał nr identyfokacjyjnego, lecz samą tabliczkę...mieliście podobne przypadki?? moge dopuścić taki pojazd do ruchu?

Napisano

Wynik badania negatywny i niech się stara o odstępstwo, tak mi się wydaje

Napisano

Spotkałem kiedyś podobny przypadek (jakieś stare Volvo) - była tylko tabliczka z numerem, nie był to nawet typowy VIN, tylko kilka cyfr - na podstawie opinii rzeczoznawcy i badania wydział komunikacji dopuścił taki pojazd do ruchu.

Napisano

Jeśli to jest zabytek , to wydaje mi się , że powinien być w takim stanie w jakim go wyprodukowano . Skoro faktycznie nie nabijano numeru nadwozia lecz jest tylko tabliczka , to jako zabytek spełnia swą rolę . Tu przepisy wspominają o oryginalności pojazdu .Jeśli nadamy mu numer z urzędu , to straci swą oryginalność.

Napisano

Jeśli dostanie odstępstwo to nikt nie będzie nabijał numeru

• 1 year later...
Napisano

I jak się skończyła ta sprawa ?

Jeśli dostanie odstępstwo to nikt nie będzie nabijał numeru

Ogólnie pojazd zabytkowy jest rejestrowany na podstawie odrębnych przepisów , może mieć czerwone kierunkowskazy, asymetryczne światła przednie i jego właściciel nie musi się starać o żadne odstępstwo ...

Jeśli działasz na podstawie rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego wyposażenia to zauważ , że na samym początku wypisano , że przepisów tego rozporządzenia nie stosuje się do pojazdów zabytkowych.

zauważ też na $11

tam jest o numerze identyfikacyjnym - ale to nadal nie dotyczy zabytków ...

Napisano

smolow, reguluje to PORD:

Art. 66a.

2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu:

1) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji własnej, którego markę określa się jako „SAM”;

2) (173) w którym dokonano wymiany ramy lub podwozia na odpowiednio ramę lub podwozie bez numeru fabrycznego;

3) odzyskanego po kradzieży, w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu;

4) nabytego na licytacji publicznej lub od podmiotu wykonującego orzeczenie o przepadku pojazdu na rzecz Skarbu Państwa, w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu;

5) w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu, a prawomocnym orzeczeniem sądu zostało ustalone prawo własności pojazdu;

6) w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego albo podczas naprawy.

7) zabytkowego, w którym cecha identyfikacyjna nie została umieszczona.

[ Dodano: 05-03-2009, 21:21 ]

Nie spojrzałem na datę postu.

W owym czasie tej sytuacji PORD nie regulował jednoznacznie jak teraz ;)

• 3 years later...
Napisano

Witam!

Moje pytanie brzmi czy zabytek musi mieć tabliczkę znamionową?Jest to Syrena 103 z 1965r.Ma numer ramy ale nie ma tabliczki.

Napisano

a miała taką ...

syrena103.jpg

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Dzięki! Czyli musi mieć.Bo znów mój starszy stażem kolega twierdzi że nie musi.Jeden to nawet powiedział że numeru nie musi mieć.OJJJJ w co ja się wpakowałem.

Napisano
OJJJJ w co ja się wpakowałem.

Bardzo dobrze trafiłeś, nie będziesz polegał na przyzwyczajeniach starszych tylko grzebał w niuansach prawniczych, co pozwoli Ci poznać zagadnienia ze strony prawnej a nie, na zasadzie tak, bo tak mówią starsi. Głowa do góry :papa:

• 1 month later...
Napisano
Jeśli to jest zabytek , to wydaje mi się , że powinien być w takim stanie w jakim go wyprodukowano . Skoro faktycznie nie nabijano numeru nadwozia lecz jest tylko tabliczka , to jako zabytek spełnia swą rolę . Tu przepisy wspominają o oryginalności pojazdu .Jeśli nadamy mu numer z urzędu , to straci swą oryginalność.

pokaz kolego na to paragraf:)

[ Dodano: 08-07-2012, 04:30 ]

Grzegorz Łódź, co do syrenek to kazda była wyposazona w tabliczke... ku temu nie ma odstepstwa....

jak bys chciał sprawdzic rocznik z numerem ramy to sloze pomoca....

[ Dodano: 08-07-2012, 04:32 ]

od siebie dodam ze wiele pojazdów (głupie jawy 50 mustangi lub skuterki) niemaja numerów bitych nigdzie indziej jak tylko na tabliczkach znaionowych....:) a przeciez one nie sa zabytkami a przechodza przeglady co 2 lata legalnie....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!