smolow Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Panowie zwracam się do was (dla niektórych może i prostym) zapytaniem. Przyjechał do mnie zabytek (wpis do ewidencji zabytków już jest), auto jest sprowadzone z zagranicy. Jest to Triumph Spitfire MK IV z 1981 r, wszystko ładnie piętnie ale niema nigdzie nr ramy, nadwozia(pojazd ramowy). Jest tylko tabliczka znamionowa. Wiem że przepisy dz.u 32 niedotyczą zabytków więc może i niemusi mieć trwale naniesionego numeru ale skolei w prawie o ruchu drogowy jest napisane że pojazd poruszający sie po drodze nr musi mieć...Wstępnie pogoniłem pana po dodatkową opinie rzeczoznawcy...i dzisiaj takową dostaje o treśli że producent tych pojazdów niegdy nienadawał nr identyfokacjyjnego, lecz samą tabliczkę...mieliście podobne przypadki?? moge dopuścić taki pojazd do ruchu? Cytuj
Tomek D Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Wynik badania negatywny i niech się stara o odstępstwo, tak mi się wydaje Cytuj
Wojciech Jania Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Spotkałem kiedyś podobny przypadek (jakieś stare Volvo) - była tylko tabliczka z numerem, nie był to nawet typowy VIN, tylko kilka cyfr - na podstawie opinii rzeczoznawcy i badania wydział komunikacji dopuścił taki pojazd do ruchu. Cytuj
boden Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Jeśli to jest zabytek , to wydaje mi się , że powinien być w takim stanie w jakim go wyprodukowano . Skoro faktycznie nie nabijano numeru nadwozia lecz jest tylko tabliczka , to jako zabytek spełnia swą rolę . Tu przepisy wspominają o oryginalności pojazdu .Jeśli nadamy mu numer z urzędu , to straci swą oryginalność. Cytuj
Tomek D Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Jeśli dostanie odstępstwo to nikt nie będzie nabijał numeru Cytuj
InzRuchu Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 I jak się skończyła ta sprawa ? Jeśli dostanie odstępstwo to nikt nie będzie nabijał numeru Ogólnie pojazd zabytkowy jest rejestrowany na podstawie odrębnych przepisów , może mieć czerwone kierunkowskazy, asymetryczne światła przednie i jego właściciel nie musi się starać o żadne odstępstwo ... Jeśli działasz na podstawie rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego wyposażenia to zauważ , że na samym początku wypisano , że przepisów tego rozporządzenia nie stosuje się do pojazdów zabytkowych. zauważ też na $11 tam jest o numerze identyfikacyjnym - ale to nadal nie dotyczy zabytków ... Cytuj
elliot Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 smolow, reguluje to PORD: Art. 66a. 2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu: 1) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji własnej, którego markę określa się jako „SAM”; 2) (173) w którym dokonano wymiany ramy lub podwozia na odpowiednio ramę lub podwozie bez numeru fabrycznego; 3) odzyskanego po kradzieży, w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu; 4) nabytego na licytacji publicznej lub od podmiotu wykonującego orzeczenie o przepadku pojazdu na rzecz Skarbu Państwa, w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu; 5) w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu, a prawomocnym orzeczeniem sądu zostało ustalone prawo własności pojazdu; 6) w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego albo podczas naprawy. 7) zabytkowego, w którym cecha identyfikacyjna nie została umieszczona. [ Dodano: 05-03-2009, 21:21 ] Nie spojrzałem na datę postu. W owym czasie tej sytuacji PORD nie regulował jednoznacznie jak teraz Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 Witam! Moje pytanie brzmi czy zabytek musi mieć tabliczkę znamionową?Jest to Syrena 103 z 1965r.Ma numer ramy ale nie ma tabliczki. Cytuj
Jacdiag Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 a miała taką ... Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Grzegorz Łódź Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 Dzięki! Czyli musi mieć.Bo znów mój starszy stażem kolega twierdzi że nie musi.Jeden to nawet powiedział że numeru nie musi mieć.OJJJJ w co ja się wpakowałem. Cytuj
adam1501 Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 OJJJJ w co ja się wpakowałem. Bardzo dobrze trafiłeś, nie będziesz polegał na przyzwyczajeniach starszych tylko grzebał w niuansach prawniczych, co pozwoli Ci poznać zagadnienia ze strony prawnej a nie, na zasadzie tak, bo tak mówią starsi. Głowa do góry Cytuj
motonita Napisano 8 Lipiec 2012 Napisano 8 Lipiec 2012 Jeśli to jest zabytek , to wydaje mi się , że powinien być w takim stanie w jakim go wyprodukowano . Skoro faktycznie nie nabijano numeru nadwozia lecz jest tylko tabliczka , to jako zabytek spełnia swą rolę . Tu przepisy wspominają o oryginalności pojazdu .Jeśli nadamy mu numer z urzędu , to straci swą oryginalność. pokaz kolego na to paragraf:) [ Dodano: 08-07-2012, 04:30 ] Grzegorz Łódź, co do syrenek to kazda była wyposazona w tabliczke... ku temu nie ma odstepstwa.... jak bys chciał sprawdzic rocznik z numerem ramy to sloze pomoca.... [ Dodano: 08-07-2012, 04:32 ] od siebie dodam ze wiele pojazdów (głupie jawy 50 mustangi lub skuterki) niemaja numerów bitych nigdzie indziej jak tylko na tabliczkach znaionowych.... a przeciez one nie sa zabytkami a przechodza przeglady co 2 lata legalnie....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi