Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

zmiana statusu stacji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich. Chciałbym zapytać szanownych użytkowników forum o swoje doświadczenia w załatwianiu formalności związanych ze zmianą statusu stacji z podstawowej na okręgową. Nie znalazłem w dziennikach ustaw wzorów druków wykorzystywanych w takiej sytuacji, dlatego proszę o rady tych, którzy przeforsowali już ten temat. Gwoli ścisłości dodam, że decyzję TDT-u o zgodności wyposażenia i warunków lokalowych mam już załatwioną. Pozdrawiam gorąco ::hey

Napisano

nie kojarzę aby był do tego jakiś ścisły druk - idziesz do starostwa i po prostu dostajesz zmienioną decyzję poprzedzoną kontrolą urzędu :ok

ja z takim rozwiązaniem się spotkałem :ok

Napisano

Zwróc się do WK z wnioskiem o zmianę zakresu badań (na okręgową) w rejestrze przedsiebiorców prowadzących skp. W załączeniu dołącz ksero decyzji TDT poświadczajacej zgodność wyposażenia i warunków lokalowych. Sprawdź, czy wszyscy diagności mają pełne uprawnienia.

Napisano

Dziękuję "młodym wilkom" (bez obrazy) za podpowiedź a "starym userom" (bez obrazy) życzę miłych wakacji bo chyba je rozpoczęli (sądząc po aktywności). ::hey

Napisano

Myślę, że "status" a zmiana zakresu uprawnień (w tym przypadku rodzaj SKP) to dwie różne sprawy [bez obrazy] :-)

1. złóż wniosek do Starosty o zmianę zakresu uprawnień (wzór własny - przerób ten z Dz.U. lub weź ze Starostwa);

2. dołącz decyzję TDT oraz oświadczenie zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym;

3. opłata 206 zł (zmiana - rozszerzenie uprawnień),

4. oczywiście musisz mieć diagnostów z "pełnym" zakresem uprawnień

Wszelkie powyższe czynności wykonuje właściciel SKP

Napisano
oczywiście musisz mieć diagnostów z "pełnym" zakresem uprawnień

Rozumiem, że jeżeli jeden z diagnostów (jest nas czwórka) nie posiada takiego zakresu to nie eliminuje go to z pracy na SKP tylko z wykonywania konkretnych badań, na które nie ma uprawnień? Dziękuję ABC za głos w imieniu "Starych Wilków" (bez obrazy). Pozdrawiam hejjj!!! ::hey

[ Dodano: 01-07-2007, 11:26 ]

Ciągle mam kłopoty z "cytatem". Przepraszam.

Napisano

Rozumiem, że jeżeli jeden z diagnostów (jest nas czwórka) nie posiada takiego zakresu to nie eliminuje go to z pracy na SKP tylko z wykonywania konkretnych badań, na które nie ma uprawnień?

Eliminuje. Nie może pracować na okręgowej, musi uzupełnić brakujący zakres.

Napisano

Rozumiem, że jeżeli jeden z diagnostów (jest nas czwórka) nie posiada takiego zakresu to nie eliminuje go to z pracy na SKP tylko z wykonywania konkretnych badań, na które nie ma uprawnień?

Eliminuje. Nie może pracować na okręgowej, musi uzupełnić brakujący zakres.

:shock:

nieprawda, jesli jest ich więcej niż 2 to może, nie może oczywiście wykonywać badań innych niż posiada zakres.

Napisano
nieprawda, jesli jest ich więcej niż 2 to może, nie może oczywiście wykonywać badań innych niż posiada zakres.

Powiedz mi jak wykonać pieczątkę identyfikacyjną dla diagnosty pracującego na okręgówce nie posiadającego pełnych uprawnień ?

Wzór Dz.U 249 z 2004 załącznik nr.3 (zmiana do Dz.U 227 z 2003 )

Napisano

kolega nie pyta o pieczatke :D

na zadane pytanie mu odpowiedzialem i mam na to praktyczne przykłady

Napisano
kolega nie pyta o pieczatke :D

na zadane pytanie mu odpowiedzialem i mam na to praktyczne przykłady

Proszę podać . :shock:

Ja nadal twierdze że ustawodawca nie przewidział możliwości pracy diagnosty z niepełnymi uprawnieniami na Okręgówce. (chyba że w roli pomocnika diagnosty bez możliwości stemplowania )

Może jeszcze ktoś zabierze głos w tej sprawie.

• 2 weeks later...
Napisano

Stacja musi zatrudniać diagnostę z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie ze statusem SKP. Wówczas taki diagnosta dostaje pieczątkę z przynależnością do danej stacji.

Wprawdzie każdy z nas ma swój numer ogólnopolski , ale pracować może tam i tak na ile pozwalają mu uprawnienia.

Nie wyobrażam sobie aby mieć niepełny zakres uprawnień , a podpisywać się pod pieczątką okręgówki.

Napisano
ustawodawca nie przewidział możliwości pracy diagnosty z niepełnymi uprawnieniami na Okręgówce

Stacja musi zatrudniać diagnostę z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie ze statusem SKP
Przepisy nie zabraniają zatrudniania diagnostów z mniejszymi uprawnieniami niż stacja. Mogą wykonywać badania i wystawiać zaświadczenia, byle nie wykraczali poza zakres swoich uprawnień.
Napisano
Przepisy nie zabraniają zatrudniania diagnostów z mniejszymi uprawnieniami niż stacja. Mogą wykonywać badania i wystawiać zaświadczenia, byle nie wykraczali poza zakres swoich uprawnień.

Na podstawowej z rozszerzeniami tak na okręgowej nie.

Ponawiam pytanie jak wykonać pieczątkę identyfikacyjną, dla diagnosty z niepełnymi uprawnieniami pracującego na okręgówce????

Napisano

Witam. Przepraszam za nieobecność w wywołanym przeze mnie temacie, ale właśnie skończyłem realizację urlopu. Po analizie, przychylam się do zdania Markesa30 i Berecika choć nie jest mi ono na rękę. Cóż trzeba będzie koledze rzucić się w wir nauki i egzaminów. Pozdro ::hey

Napisano

Pozwole sie nie zgodzic z "Markesem 30"

pieczatke wykonujemy jak na wzorze w DU.227.

pkt.3 w objasnieniach:

jak wyżej numer kolejny uprawnionego diagnosty wymienionego w zezwoleniu do dokonywania badań technicznych pojazdów.

po mojemu :-D - pieczatka informuje że diagnosta o numerze wymienionym w zezwoleniu(a w nim mamy jakie pojazdy moze tenże diagnosta badać),pracuje(wykonał

badanie) na stacji okregowej.

jeżeli nie ma zezwolania na "materiały niebezpieczne" to nie moze takich samochodów kontrolować".Co stoi na przeszkodzie ,aby w okregówce robił wszystkie inne?

może się mylę..... :?:

Napisano
Pozwole sie nie zgodzic z "Markesem 30"

pieczatke wykonujemy jak na wzorze w DU.227.

pkt.3 w objasnieniach:

jak wyżej numer kolejny uprawnionego diagnosty wymienionego w zezwoleniu do dokonywania badań technicznych pojazdów.

Ja nie zgadzam się z tobą , bo Markas 30 ma rację, gdyż w przytaczanym przez ciebie DZ.U.227 zał . 13 jest wzór pieczątki uprawnionego diagnosty

w pkt 1] w okręgowej stacji kontroli pojazdów.

Z tej pieczątki wynika że ma on pełen zakres czynności

Dopiero pkt 2 wskazuje że diagnosta z niepełnymi uprawnieniami może być na pozostałych SKP

Napisano
Z tej pieczątki wynika że ma on pełen zakres czynności

z pieczatki wynika na jakiej stacji pracuje(z jakimi uprawnieniami skp) a zakres uprawnień diagnosty wynika z "uprawnienie diagnosty o numerze........do wykonywania badań "..acd.......i numer ten jest na pieczątce

tak kumam......

Napisano

Zerknij na wzór pieczątki

Napis jest - okręgowa

Nie ma ABECC...czy a....

To o czymś świadczy

ABE ... a..... jest przy pozostałych SKP

Napisano

ja mam "d" -stacja nie ma pozwolenia na pierwsze co mam na pieczatce "moje"uprawnienia czy "stacji" ?

na pieczatce identyfikacyjnej mam pozwolenie na badania "stacji" -cef np.

Napisano

Z większymi uprawnieniami na mniejszej możesz , ale nie na odwrót ,

bo wykonywać musisz to co ma zapisane stacja.

Napisano
Po analizie, przychylam się do zdania Markesa30 i Berecika choć nie jest mi ono na rękę.

Mi też, więc każde racjonalne argumenty są w stanie mnie przekonać.

SKP Poznań jeszcze mnie nie przekonał choć bardzo sobie cenie jego profesjonalizm (ale się podlizałem :-D )

Proponuje tel. z zapytaniem do starosty .

Napisano
SKP Poznań jeszcze mnie nie przekonał choć bardzo sobie cenie jego profesjonalizm (ale się podlizałem :-D )

staram sie jak moge :D

Na pewno dojdziemy do wspólnych wniosków :ok

A przy :piwo doszlibyśmy do jednomyślności juz dziś :D

Napisano
Powiedz mi jak wykonać pieczątkę identyfikacyjną dla diagnosty pracującego na okręgówce nie posiadającego pełnych uprawnień ?

Wzór Dz.U 249 z 2004 załącznik nr.3 (zmiana do Dz.U 227 z 2003 )

Z powodu urlopu nie było mnie na forum kilka dni. Markes30 sam dałeś sobie odpowiedź, jaką pieczątkę zrobić. Przepisy nie zabraniają diagnoście z mniejszymi uprawnieniami pracować na OSKP(chyba, że się mylę - wskaż mi taki przepis!). Wzór pieczątki diagnoty na OSKP oznacza tylko, że nie uwidacznia się na niej indywidualnych uprawnień. To wszystko!