lala17 Napisano 26 Czerwiec 2007 Share Napisano 26 Czerwiec 2007 Witam Wszystkich. Chciałbym zapytać szanownych użytkowników forum o swoje doświadczenia w załatwianiu formalności związanych ze zmianą statusu stacji z podstawowej na okręgową. Nie znalazłem w dziennikach ustaw wzorów druków wykorzystywanych w takiej sytuacji, dlatego proszę o rady tych, którzy przeforsowali już ten temat. Gwoli ścisłości dodam, że decyzję TDT-u o zgodności wyposażenia i warunków lokalowych mam już załatwioną. Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebalodz Napisano 27 Czerwiec 2007 Share Napisano 27 Czerwiec 2007 nie kojarzę aby był do tego jakiś ścisły druk - idziesz do starostwa i po prostu dostajesz zmienioną decyzję poprzedzoną kontrolą urzędu ja z takim rozwiązaniem się spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aty2004 Napisano 27 Czerwiec 2007 Share Napisano 27 Czerwiec 2007 Zwróc się do WK z wnioskiem o zmianę zakresu badań (na okręgową) w rejestrze przedsiebiorców prowadzących skp. W załączeniu dołącz ksero decyzji TDT poświadczajacej zgodność wyposażenia i warunków lokalowych. Sprawdź, czy wszyscy diagności mają pełne uprawnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lala17 Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Dziękuję "młodym wilkom" (bez obrazy) za podpowiedź a "starym userom" (bez obrazy) życzę miłych wakacji bo chyba je rozpoczęli (sądząc po aktywności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Myślę, że "status" a zmiana zakresu uprawnień (w tym przypadku rodzaj SKP) to dwie różne sprawy [bez obrazy] 1. złóż wniosek do Starosty o zmianę zakresu uprawnień (wzór własny - przerób ten z Dz.U. lub weź ze Starostwa); 2. dołącz decyzję TDT oraz oświadczenie zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym; 3. opłata 206 zł (zmiana - rozszerzenie uprawnień), 4. oczywiście musisz mieć diagnostów z "pełnym" zakresem uprawnień Wszelkie powyższe czynności wykonuje właściciel SKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lala17 Napisano 1 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2007 oczywiście musisz mieć diagnostów z "pełnym" zakresem uprawnień Rozumiem, że jeżeli jeden z diagnostów (jest nas czwórka) nie posiada takiego zakresu to nie eliminuje go to z pracy na SKP tylko z wykonywania konkretnych badań, na które nie ma uprawnień? Dziękuję ABC za głos w imieniu "Starych Wilków" (bez obrazy). Pozdrawiam hejjj!!! [ Dodano: 01-07-2007, 11:26 ] Ciągle mam kłopoty z "cytatem". Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Rozumiem, że jeżeli jeden z diagnostów (jest nas czwórka) nie posiada takiego zakresu to nie eliminuje go to z pracy na SKP tylko z wykonywania konkretnych badań, na które nie ma uprawnień? Eliminuje. Nie może pracować na okręgowej, musi uzupełnić brakujący zakres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebalodz Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Rozumiem, że jeżeli jeden z diagnostów (jest nas czwórka) nie posiada takiego zakresu to nie eliminuje go to z pracy na SKP tylko z wykonywania konkretnych badań, na które nie ma uprawnień? Eliminuje. Nie może pracować na okręgowej, musi uzupełnić brakujący zakres. nieprawda, jesli jest ich więcej niż 2 to może, nie może oczywiście wykonywać badań innych niż posiada zakres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 nieprawda, jesli jest ich więcej niż 2 to może, nie może oczywiście wykonywać badań innych niż posiada zakres. Powiedz mi jak wykonać pieczątkę identyfikacyjną dla diagnosty pracującego na okręgówce nie posiadającego pełnych uprawnień ? Wzór Dz.U 249 z 2004 załącznik nr.3 (zmiana do Dz.U 227 z 2003 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebalodz Napisano 6 Lipiec 2007 Share Napisano 6 Lipiec 2007 kolega nie pyta o pieczatke na zadane pytanie mu odpowiedzialem i mam na to praktyczne przykłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 7 Lipiec 2007 Share Napisano 7 Lipiec 2007 kolega nie pyta o pieczatke na zadane pytanie mu odpowiedzialem i mam na to praktyczne przykłady Proszę podać . Ja nadal twierdze że ustawodawca nie przewidział możliwości pracy diagnosty z niepełnymi uprawnieniami na Okręgówce. (chyba że w roli pomocnika diagnosty bez możliwości stemplowania ) Może jeszcze ktoś zabierze głos w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 17 Lipiec 2007 Share Napisano 17 Lipiec 2007 Stacja musi zatrudniać diagnostę z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie ze statusem SKP. Wówczas taki diagnosta dostaje pieczątkę z przynależnością do danej stacji. Wprawdzie każdy z nas ma swój numer ogólnopolski , ale pracować może tam i tak na ile pozwalają mu uprawnienia. Nie wyobrażam sobie aby mieć niepełny zakres uprawnień , a podpisywać się pod pieczątką okręgówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy.Jedynak Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 ustawodawca nie przewidział możliwości pracy diagnosty z niepełnymi uprawnieniami na Okręgówce Stacja musi zatrudniać diagnostę z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie ze statusem SKPPrzepisy nie zabraniają zatrudniania diagnostów z mniejszymi uprawnieniami niż stacja. Mogą wykonywać badania i wystawiać zaświadczenia, byle nie wykraczali poza zakres swoich uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Przepisy nie zabraniają zatrudniania diagnostów z mniejszymi uprawnieniami niż stacja. Mogą wykonywać badania i wystawiać zaświadczenia, byle nie wykraczali poza zakres swoich uprawnień. Na podstawowej z rozszerzeniami tak na okręgowej nie. Ponawiam pytanie jak wykonać pieczątkę identyfikacyjną, dla diagnosty z niepełnymi uprawnieniami pracującego na okręgówce???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Jest dokładnie tak jak pisze markes 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lala17 Napisano 19 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2007 Witam. Przepraszam za nieobecność w wywołanym przeze mnie temacie, ale właśnie skończyłem realizację urlopu. Po analizie, przychylam się do zdania Markesa30 i Berecika choć nie jest mi ono na rękę. Cóż trzeba będzie koledze rzucić się w wir nauki i egzaminów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Pozwole sie nie zgodzic z "Markesem 30" pieczatke wykonujemy jak na wzorze w DU.227. pkt.3 w objasnieniach: jak wyżej numer kolejny uprawnionego diagnosty wymienionego w zezwoleniu do dokonywania badań technicznych pojazdów. po mojemu - pieczatka informuje że diagnosta o numerze wymienionym w zezwoleniu(a w nim mamy jakie pojazdy moze tenże diagnosta badać),pracuje(wykonał badanie) na stacji okregowej. jeżeli nie ma zezwolania na "materiały niebezpieczne" to nie moze takich samochodów kontrolować".Co stoi na przeszkodzie ,aby w okregówce robił wszystkie inne? może się mylę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Pozwole sie nie zgodzic z "Markesem 30" pieczatke wykonujemy jak na wzorze w DU.227. pkt.3 w objasnieniach: jak wyżej numer kolejny uprawnionego diagnosty wymienionego w zezwoleniu do dokonywania badań technicznych pojazdów. Ja nie zgadzam się z tobą , bo Markas 30 ma rację, gdyż w przytaczanym przez ciebie DZ.U.227 zał . 13 jest wzór pieczątki uprawnionego diagnosty w pkt 1] w okręgowej stacji kontroli pojazdów. Z tej pieczątki wynika że ma on pełen zakres czynności Dopiero pkt 2 wskazuje że diagnosta z niepełnymi uprawnieniami może być na pozostałych SKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Z tej pieczątki wynika że ma on pełen zakres czynności z pieczatki wynika na jakiej stacji pracuje(z jakimi uprawnieniami skp) a zakres uprawnień diagnosty wynika z "uprawnienie diagnosty o numerze........do wykonywania badań "..acd.......i numer ten jest na pieczątce tak kumam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Zerknij na wzór pieczątki Napis jest - okręgowa Nie ma ABECC...czy a.... To o czymś świadczy ABE ... a..... jest przy pozostałych SKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 ja mam "d" -stacja nie ma pozwolenia na pierwsze co mam na pieczatce "moje"uprawnienia czy "stacji" ? na pieczatce identyfikacyjnej mam pozwolenie na badania "stacji" -cef np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boden Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Z większymi uprawnieniami na mniejszej możesz , ale nie na odwrót , bo wykonywać musisz to co ma zapisane stacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Po analizie, przychylam się do zdania Markesa30 i Berecika choć nie jest mi ono na rękę. Mi też, więc każde racjonalne argumenty są w stanie mnie przekonać. SKP Poznań jeszcze mnie nie przekonał choć bardzo sobie cenie jego profesjonalizm (ale się podlizałem ) Proponuje tel. z zapytaniem do starosty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 SKP Poznań jeszcze mnie nie przekonał choć bardzo sobie cenie jego profesjonalizm (ale się podlizałem ) staram sie jak moge Na pewno dojdziemy do wspólnych wniosków A przy doszlibyśmy do jednomyślności juz dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy.Jedynak Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Powiedz mi jak wykonać pieczątkę identyfikacyjną dla diagnosty pracującego na okręgówce nie posiadającego pełnych uprawnień ? Wzór Dz.U 249 z 2004 załącznik nr.3 (zmiana do Dz.U 227 z 2003 ) Z powodu urlopu nie było mnie na forum kilka dni. Markes30 sam dałeś sobie odpowiedź, jaką pieczątkę zrobić. Przepisy nie zabraniają diagnoście z mniejszymi uprawnieniami pracować na OSKP(chyba, że się mylę - wskaż mi taki przepis!). Wzór pieczątki diagnoty na OSKP oznacza tylko, że nie uwidacznia się na niej indywidualnych uprawnień. To wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi