Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Transporter T5 z zabudową jaki VAT?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam na przeglądzie VAT VW transporter T5 który został homologowany jako pojazd niekompletny ( do zabudowy). Została na nim dokonana zabudowa izotermiczna, ale w ten sposób, że z zewnątrz tylko wtajemniczona osoba będzie widziała różnicę pomiedzy oryginalnym VAN-em a tym samochodem. Dobudowane nadwozie jest z laminatu i ma swoją ścianę czołową, ale mimo wszystko laminat jest zamocowany do tylnej części kabiny VW, a szczelina została zasilikowana. Aktualnie są 2 ściany oddzielające: nadwizia VW i zabudowy. Co wy na to? VAT 4?

5ae1a331166c6_Obraz092.jpg.1eda759f6c6e9a21fba285a38b2e8634.jpg

5ae1a33250273_Obraz091.thumb.jpg.06ab86f2c64a0a679f9b277c72bc3a41.jpg

5ae1a33281368_Obraz093.jpg.b59e0b6387f62c6d3c4523eb062389d1.jpg

Napisano
Co wy na to? VAT 4?

No przestań... :lol:

Jak już to vat 1 - jeśli wielozadaniowy lub van i jeden rząd siedzeń, bo na fotkach wyraźnie nie widać

Napisano
Miałem podobnego, dałem VAT-4.

:shock:

chyba żartujesz... a widzisz tutaj żeby kabina kierowcy i paka stanowiły rozdzielność konstrukcyjną???

dwa rzędy siedzeń

Tylko vat-2 i oczywiście nie spełnia

Napisano

Jeden rzad siedzen i przestrzen ladunkowa oddzielona to oczywiscie VAT -1 :)

Napisano

Z dwoma rzędami siedzeń to VAT-2, a on napewno dwoma rzędami siedzeń nie spełnił

by warunków dla VAT -2. (wymiary). A jęśli ma jeden rząd siedzeń to VAT -1.

Napisano
Miałem podobnego, dałem VAT-4.

ja też bym dał VAT-4, z takiego powodu że pojadz ten był homologowany jako BA, czyli podwozie samochodu ciężarowego z kabiną,a że zostało to podwozie zabudowane

w taki sposób ze z zewnątrz nie widać wyraźnej różnicy,

a jeżeli chcecie pooglądać podobne zabudowy to prosze http://www.bautex.pl/

Napisano
ja też bym dał VAT-4,

ponawiam pytanie

widzisz tutaj żeby kabina kierowcy i paka stanowiły rozdzielność konstrukcyjną?

:D warto to wyjaśnić. Przy vat1 warto zażądać homo (wielozadaniowy, van), przy vat2 miarka w dłoń, ale przy vat3 i vat4 widzisz co stoi przed tobą i... klops

Napisano

ale wlasnie o to chodzi wchodzisz do kanału i od spodu widzisz że kabina i zabudowa są fizycznie oddzielone konstrukcje, wychodzisz z kanału i widzisz całość, a w zasadzie wystarczyło by zerwać silikon łączący kabine i zabudowę i od góry tez byś miał oddzielone konstrukcję

Napisano
od spodu widzisz że kabina i zabudowa są fizycznie oddzielone konstrukcje,

Jest to bardzo ciekawa sytuacja i to wiele tłumaczy.

Zdjęcia to jednak nie wszystko. W takiej sytuacji... zwracam honor i przyznaje rację - vat4

:D

Napisano

Ja również obstaje przy VAT 4. To, że klient ma fantazję i zamiast zabudować ramę pojazdu "standardowym" pojemnikiem od razu rzucającym się w oczy jako "dostawiona" konstrukcja, tylko z fantazją pobawił się laminatem imitując jednolitą zabudowę nadwozia poprzez kontynuację na niej linii nadwozia kabiny i szczelnie ją do niej montując nie zmienia faktu, iż z założenia jest to osobna konstrukcja powstała w kolejnym etapie zabudowy pojazdu, co z pewnością widać przy bliższych oględzinach, a już na pewno po sposobie "obdukcji" o którym mówi Robert.

Napisano

Też dałem VAT 4. To są oddzielne konstrukcje. Są dwie ściany grodziowe. Ale ludzie robią wszystko, aby obejść przepisy. Trzeba przyznać - fajny pomysł