Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów, mam pytanie: czy kazda przyczepa powinna mieć dodatkowe połączenie (łańcuch,linka) ktróre zapobiega dotykaniu do jezdni dyszla i zapewnia kierowalność przyczepy.Z gory dziekuje za przeczytanie mojego tematu.

Napisano

przyczepa lekka bez hamulca TAK

natomiast pozostałe muszą mieć tak wykonany układ hamulcowy, że po odczepieniu/oderwaniu od pojazdu ciągnącego nastąpiło automatyczne zahamowanie przyczepy

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Według mojej wiedzy przyczepa, która nie ma hamulców pneumatycznych, które

w chwili rozłączenia się z pojazdem automatycznie blokują koła musi mieć dodatkowe

zabezpieczenie w postaci łańsucha lub linki stalowej odpowiedniej wytrzymałości

aby w chwili odłączenia się od pojazdu utrzmała za nim sterowność do momentu

zatrzymania.

Napisano
przyczepa, która nie ma hamulców pneumatycznych

przyczepy (do 3,5t DMC ) z hamulcem najazdowym są tak zbudowane że po odpięciu od pojazdu następuje zahamowanie przyczepy a linka ulega zerwaniu

( cienka linka jest przymocowana do dźwigni hamulca )

przyczepa bez hamulca musi mieć linkę która nie powinna ulec zerwaniu

5ae1a336e0752_zaczepzh.thumb.jpg.7ca5591935e12ad7674fd81c69fce81e.jpg

5ae1a336ee60e_zaczepbh.jpg.bd870c20e0c1c07480646c34b93720bf.jpg

... trumny

Napisano

A do czego te linki mocować jak nie widać zaczepów na tych hakach teraz :-(

Napisano

Dz.ust.32 .poz.262\2003 w sprawie warunków technicznych rozdział 4 hamulce

5. Przyczepa powinna być wyposażona w następujące rodzaje hamulców:

1) hamulec roboczy:

a) spełniający wymagania określone w ust. 1 pkt 1,

b) uruchamiany z miejsca kierowcy jednym ruchem łącznie z hamulcem roboczym pojazdu ciągnącego, z zastrzeżeniem przepisu ust. 7,

c) zapewniający samoczynne zatrzymanie przyczepy w razie zerwania podczas jazdy połączenia z pojazdem ciągnącym;

2) hamulec postojowy:

a) działający również, gdy przyczepa jest odłączona od pojazdu ciągnącego,

b) uruchamiany z zewnątrz, a w odniesieniu do przyczepy przystosowanej do przewozu osób - uruchamiany również z wnętrza przyczepy; przez uruchamianie rozumie się również zwalnianie hamulca.

6. Przepisu ust. 5 nie stosuje się do:

1) przyczepy lekkiej, pod warunkiem że niezależnie od urządzenia łączącego przyczepa ta ma dodatkowe połączenie

(łańcuch, linka)
, które w razie zerwania głównego urządzenia łączącego będzie zapobiegało dotykaniu jezdni przez dyszel i zapewniało niezbędną kierowalność przyczepy; jeżeli jednak dopuszczalna masa całkowita takiej przyczepy jest większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego, powinna ona spełniać wymagania określone w ust. 7;
Napisano

Może ktoś mi odpowie jaka ta "linka lub łańcuch" musi mieć właściwości ::? Gruba, cienka,plecionka, pętla zakończona karabinczykiem ... itd. :(

Napisano

Powinna być taka aby wytrzymała cięzar tej przyczepy.

A zrobiona tak aby można ją łatwo ale odpowiednio pewnie aby się nie wypieła

zaczepić do samochodu.

Napisano

Czyli brak jakichkolwiek umocowań prawnych i z tego wynika, że każdy może zamontować tam co chce "co nie jest zabronione jest dozwolone "

Napisano
każdy może zamontować tam co chce

łańcuch od kotwicy raczej odpada :D:D:D

... trumny

Napisano

Nie tak do końca. Producent przyczep aby otrzymać homologacię musiał przedstawić

atest wytrzymałości linki. Mnatomiast na stacji możemy tylko orengoleptycznie sprawdzić

czy jest i tak na chobski rozum określic czy nadaje się do danego pojazdu i czy istnieje

wogóle możliwość jej zapięcia do pojazdu.

Napisano

Dopuszcz do ruchu diadnosta.

Może zarzadać opinji rzeczoznawcy.

Napisano
Może zarzadać opinji rzeczoznawcy.

Szkoda zachodu bo "beknie" i tak diagnosta a rzeczoznawcy piszą i tak wszystko jak sobie życzy klient, :o

• 3 weeks later...
Napisano

Koledzy a co powiecie na taką sytuację. Otóż mam starą przyczepę kempingową i po zdemontowaniu "pomieszczenia mieszkalnego" chciałbym na ramie zbudować skrzynię i zrobić z tego przyczepkę lekką. Chciałbym przeczytać Wasze opinie czy taka zmiana jest możliwa. Mam na myśli wykonanie badania dotyczące zmian.

Napisano

Jeżeli chodzi o "forse" to sie nie opłaca .Oczywiście cię czeka opis rzeczoznzwcy i tego nie odpuszczę!

Napisano

zmiana rodzaju pojazdu - kemping = specjalny na lekką (lub ciężarową jeżeli DMC było powyżej 750 kg) czyli przebudowe musi wykonać przedsiębiorca.

... trumny

• 10 months later...
Napisano

Witam!!!

pytanko, czy jest okreslona jakas data od ktorej obowiazuje hamulec ręczny, chodzi mi konkretnie o przyczepe ciężarową do przewozu pojazdów (laweta) D.M.C. 2000kg

Pozdr.

Napisano

Wymagany jest hamulec postojowy

a/działający również gdy przyczepa jest odłączona od pojazdu ciągnącego

b/uruchamiany z zewnątrz a w odniesieniu do przyczep przystosowanych do przewozu osób - uruchamiany również z wnętrza przyczepy; przez uruchamianie rozumie się również zwalnianie hamulca.

Nie znalazłem przypisu mówiącego o dacie od której jest ten hamulc wymagany.

Napisano

Witam!!!!!!!!!!

Moje pytanie stad sie wzielo, ze mialem klienta z taka przyczepa, zarejestrowana jako SAM w 1990 roku, bez takiego hamulca i twardo twierdzil ze nie musi w tym roczniku miec bo sprawdzil w przepisach, to teraz jeszcze bardziej bede sie zastanawial w jakich przepisach sprawdzal :)

dzieki za odpowiedz.

Napisano

Wymagania w zakresie hamulców dla przyczep masz zapisane w DZ.U. nr 232 poz 262 z 2003 r par.14 ust 5 nie ma tam wyłączenia co do daty rejestracji pierwszej rejestracji .

Napisano
bo sprawdzil w przepisach

To niech podrzuci Ci te przepisy to i my się dokształcimy przy okazji.