Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Jak zrobic z kupionym LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiec problem wyglada tak jak napisalem w temacie. Co musze zrobic zeby miec normlanie wbity w dowod gaz. Jakie sa tego koszty i jak to mam zrobic?? :)

Napisano

To raczej ciężki temat. Podstawa wbicia adnotacji "GAZ" do dowodu jest wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji i faktura za taki montaż. A więc takiej przekładki może dokonać tylko wyspecjalizowany zakład montujący LPG działający w ramach konkretnej sieci instalatorskiej posiadającej na dany sposób montażu homologację.

W homologacji tej jest wyraźnie określone jakie elementy układu w jakich konfiguracjach mogą ze sobą razem funkcjonować i w tym stanie rzeczy raczej trudno będzie znaleźć Ci instalatora, który zgodzi złożyć się i podpisać pod instalacją z elementów z innego pojazdu. Oczywiście pewne elementy instalacji być może uda Ci się przepchnąć - np. zbiornik... Tak czy inaczej najlepiej byłoby zapytać co do możliwości użycia zamontowanych już gdzie indziej elementów u instalatora, który pierwotnie montował LPG. Być może jego sieć dealerska pozwoli mu na wykonanie nowej instalacji z wykorzystaniem używanych elementów i dadzą na to homologację.

Trudno tu cokolwiek mówić o kosztach. Nie można bowiem tego w żaden sposób przyrównać do kosztu montażu nowej instalacji od podstaw - o wszystkim zdecyduje punkt montażu i tam musisz pytać.

Kosztów "administracyjnych" związanych z wbiciem tej adnotacji do dowodu nie ma.

Napisano

Dla przypomienia

DZ.U. 201 z 2005 r załącznik - wykaz przedmiotów wyposażenia i części których ponownie zabrania się używać .

poz . 14 - instalacje zasilania gazem silników

Z tego wynika , że nie można instalacji przekładać do innego pojazdu.

Napisano
o wszystkim zdecyduje punkt montażu i tam musisz pytać.

o tym zdecydował minister

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 28 września 2005 r.

w sprawie wykazu przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko

Dz. U. nr 201 poz. 1666

§ 1. Rozporządzenie określa wykaz przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

14 Instalacje zasilania gazem silników

Napisano

Jeśli zainstaluje się nową instalację gazową , to do 30 dni należy to zgłosić do Wydziału Komunikacji , przedstawiając tam homologację na instalację .

Na tej podstawie WK wbije gaz do DR

Napisano

czyli ogólnie rzecz biorąc jest to niemożliwe zeby bylo zgodne z prawem?? :sad:

Napisano
niemożliwe zeby bylo zgodne z prawem

Tak. Zgodnie z prawem nie da rady. Co do niezgodnych z prawem sposobów to u nas niestety informacji nie znajdziesz.

Pozdrawiam.

Napisano

No tak Psuj - masz rację - zapomniałem o tym wykazie... Ale tak nadal mocno myślę... czy sam zbiornik, którego legalizacja i badanie tak naprawdę podlega osobnym procedurom też do tego zaliczać?

Znam przypadek, gdzie facet założył instalację w nowym aucie. po tygodniu mały wypadek i kasacja pojazdu. Instalator zgodził się na zamontowanie instalacji w nowym aucie z wykorzystaniem butli (robionej na zamówienie - miała jakieś nietypowe wymiary) do nowego auta - nie wiem - rzekomo wszystko w zgodzie z prawem, z nową homologacja itd. Sprawę prowadził osobiście właściciel sieci posiadający homologację...

boden - pamiętaj o fakturze lub rachunku za montaż - to tez jest niezbędne.

Napisano
boden - pamiętaj o fakturze lub rachunku za montaż - to tez jest niezbędne.

Osobiście nie jestem zwolennikiem instalacji gazowej.

Ale cóż, każdy ma prawo do własnego zdania czy kalkulacji.

Napisano

Czy ja wiem... W życiu miałem i jeździłem różnymi autami - LPG również. Na dzień dzisiejszy wolę dobrego diesla niż LPG, choć przy jakościach dzisijszego paliwa układy wtryskowe comon rail sprawiają w obsłudze tyle samo kłopotu i są tak samo jak nie droższe w naprawie jak instalacja LPG... Trudno wtedy mówić o trwałości silnika itd... (przynajmniej w krótszym okresie czasu - mówię to z perspektywy użytkownika pojazdu starajacego się nie jeździć autem dłużej niż parę lat maksymalnie, przy średnich przebiegach rocznych...