markes30 Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Jaką dalibyście odpowiedź W samochodzie ciężarowym marki FORD TRANSIT, o nadwoziu Furgon w przestrzeni pasażerskiej zamontowano dodatkowo trzy fotele dla pasażerów. Producent pojazdu nie wyposażył (poza pierwszym rzędem siedzeń dla kierowcy i pasażera) nadwozia w punkty mocowania pasów bezpieczeństwa. W tej sytuacji wynik badania pojazdu jest: A. pozytywny; B. negatywny; C. negatywny z zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego przez diagnostę. Cytuj
SKPAUTOMEX Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Jeżeli była wcześniej dokonana zmiana w tym pojeździe np. z 3 np na 6 miejsc to przy tym badaniu był "pies pogrzebany". Brak mocowania pasów a badanie po dokonanych zmianach przeszło jako pozytyw. Dla mnie negatyw z zatrzymaniem DR lub klient demontuje tylny rząd siedzeń i badanie po dokonanych zmianach - zmniejszamy ilość miejsc do siedzenia np z 6 do 3. Cytuj
TOSPOL Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Cyba najlepszym wyjściwem z tej sytuacji jest wymiana tych foteli na fotele kąpletne z pasami bezpieczeństwa. Cytuj
SKPAUTOMEX Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Jaką dalibyście odpowiedźProducent pojazdu nie wyposażył (poza pierwszym rzędem siedzeń dla kierowcy i pasażera) nadwozia w punkty mocowania pasów bezpieczeństwa. Prawdopodobnie nie wyposażył tego Transita również w punkty mocowania foteli do podłogi. Cytuj
boden Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Odpowiedź -A -pozytywny Punkty kotwiczenia pasów na siedzeniach innych jak przednie , dotyczą tylko pojazdów osobowych , zgodnie z DZ.U. 32 Cytuj
adam1501 Napisano 8 Listopad 2007 Napisano 8 Listopad 2007 Brak mocowania pasów punkty mocowania foteli do podłogi. Czy mógłbyś podać paragrafy na te tematy, bo nie mogę się ich doszukać a szykuje mi się takowe badanie. Cytuj
SKPAUTOMEX Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 DZ.U. 32 poz. 262 par.11 ust. 1 pkt 7 i 8 - przepraszam ze tak późno. Cytuj
adam1501 Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 DZ.U. 32 poz. 262 par.11 ust. 1 pkt 7 i 8 - przepraszam ze tak późno. Zgodnie z tym paragrafem samochód ciężarowy nie musi posiadać punktów kotwiczenia pasów (chyba że pojazd zarejestrowany po 20.10.2007) na siedzeniach innych niż przednie i nic nie wspomina o punktach mocowania foteli do podłogi. Przepraszam, że dociekam ale mój klient jeszcze się nie pojawił a nie bardzo rozumiem dlaczego dałbyś N z takiego badania. Cytuj
SKPAUTOMEX Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Zobacz na pkt 8 lit c) parg 11.ust 1. Cytuj
boden Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Zobacz na pkt 8 lit c) parg 11.ust 1. siedzeń innych niż..........wyposażonych w punkty kotwiczenia. Ciężarowy punktów kotwiczenia nie posiadał , więc go to nie dotyczy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi