bezelek Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Wimta, mam okazje kupić następnego simsona, tym razem problem z papierami wygląda tak (niestety ja to mam szczęście do tego ), simson został sprowaony z niemiec, lecz była wbita prędkosć max 55, ale że kupujący miał prawko a1, to go tak zarejestrował, lecz teraz ja chce kupić ten motorower, a prawa jazdy nie mam, i tutaj moje pytanie, czy można przed przerejetrowaniem zrobić przegląd, na którym wbije się że motorower ma prędkość max 45 i że jest motorowerem a nie motocyklem? (można zmniejszyć prędkość poprzez np. zdławienie na tłumiku czy opuźnieniu zapłonu, w końcu to simson)... Czy jest taka możwliwość? Czekam o rady oraz opinie... PS(co ja bym zrobił bez tego forum ) Cytuj
bohdang Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Zgodnie z prawem, ograniczenie prędkości motoroweru do max. 45km/h musi wynikać z jego cech konstrukcyjnych (musi być konstrukcyjnie ograniczona). To znaczy, że tylko producent może wypowiedzieć się w tej kwestii. W zasadzie nikt inny nie powinien tego robić. Ale.....żyjemy przecież w Polsce, a Polska to dziwny kraj. Zawsze można znaleźć jakigoś rzeczoznawcę, który (za odpowiednią opłatą) coś w tej materii "wymyśli". I oczywiście diagnostę, który w oparciu o opinię rzeczoznawcy przyczyni się do dopuszczenia danego pojazdu do ruchu jako motoroweru. Tylko co będzie jeśli ktoś rozpędzi się na tym wehikule do np. 90 km/h i walnie w "palmę"?. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Tylko co będzie jeśli ktoś rozpędzi się na tym wehikule do np. 90 km/h i walnie w "palmę"?. Beknie diagnosta ? Cytuj
bezelek Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 Ja akurat miałem motorower simson ( myśle że ten post nie trafi na policje), który był po tuningu, śmigałem na nim z prędkościami ponad 90 km/h (sam tuning kosztował mnie ponad 1500zł), i jeszcze żyje :F, a simsony nigdy nie były blokowane, a jakoś trafiały na Polski rynek jako motorowery.... A gdzie można "znaleźć" rzeczoznawce? ile taka bajka kosztuje? Prosze o odpowiedź, chodzi mi ile normalnie kosztuje (to ze trzeba w łape dać nie liczmy...). [ Dodano: 05-09-2007, 13:45 ] Oczywiście mówiac znaleźć chodzi mi o to że nie znaleźć łapuwkarza, ale ogólnie gdzie takich rzeczoznawców sie szuka, bo w sprawach rejestracji jestem laik... Cytuj
blakop Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Oto aktualna lista rzeczoznawców: http://www.mt.gov.pl/viewattach.php/id/0ce3d0b3adbac88c418a055a98034db7 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi