Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fiat Seicento Van 1.1 sprowadzony z Hiszpani rok 2005 jako Van z kratką produkcja Polska,w dowodzie ma zapis -dmc 1210 kg masa własna 760 kg ,czy w tym wypadku ładowność 450 kg wystarczy żeby był ciężarowym i spełniał wymogi dla VAT

Napisano

A skąd wiecie czy był homologowany jako VAN czy FURGON uniwersalny? ;)

Napisano

ok ,tylko to jest pierwsze badanie po sprowadzeniu z Hiszpani i w dowodzie Hiszpańskim są te dane i czy przy ładownosci 450 kg zaliczyć go mozna do cięzarówki ,być może pojechał do Hiszpani jako normalna osobówka i tam ktoś go przerobił na ciężarowy?

Napisano
A skąd wiecie czy był homologowany jako VAN czy FURGON uniwersalny?

Może być vanem lub wielozadaniowym. Furgon to pojazd o oddzielnej kabinie, a on ma jedną bryłę.

Napisano

Jest jeszcze pojęcie furgonu zintegrowanego. Większośc samochodów ciężarowych (pseudo - czyli w nadwoziu osobówki z kratka) była do ok.2004 roku homologowana jako podrodzaj furgon. Trudno taki zapis w dokumentach homologacyjnych podważyć badaniem z SKP.

Napisano
była do ok.2004 roku homologowana jako podrodzaj furgon.

To się zgadza . Ale przy pierwszej rejestracji to my opisujemy pojazd na podstawie wizualnej , z natury - chyba że właściciel ma wyciąg ze świadectwa homologacji, w co watpię.

Napisano
Ale przy pierwszej rejestracji to my opisujemy pojazd na podstawie wizualnej , z natury

Jestem za - choć w temacie o VAT pojawiła się nie tak całkiem bezsensowna opinia, że określenie takiego parametru (podrodzaj) tak naprawdę możliwe jest tylko na podstawie danych od producenta (z homologacji) - tym bardziej w sytuacjach, gdzie ten sam pojazd posiada różne homologacje w tym względzie (a to właśnie jest ten pojazd)

Napisano

ok ,ale czy 450 kg ładowności wystarczy żeby był cięzarowy?

Napisano

Zaglądnij do Dz.U. 238 poz.2010 z 2005r./rozporządzenie w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych i przyczep/ .

ZAŁĄCZNIK NR 1

A.DEFINICJE KATEGORII POJAZDÓW.

pkt.2 podpunkt 1/ - N1- pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu ładunków majace maksymalna mase nieprzekracajaca 3,5 tony ,

oraz ;

C. DEFINICJE RODZAJU NADWOZIA

pkt.3 kod BB I OKREŚLONE W NIM WARUNKI /wzorek/.

Napisano

witam

fiat seicento był homologowany w Polsce jako VAN. widziałem świadectwo homologacji i kartę pojazdu.

pozdrawiam

Napisano
określenie takiego parametru (podrodzaj) tak naprawdę możliwe jest tylko na podstawie danych od producenta (z homologacji) - tym bardziej w sytuacjach, gdzie ten sam pojazd posiada różne homologacje

Spotkałem się na kursie uzupełniającym dla diagnostów z podanym przykładem ustalenia podrodzaju pojazdu .

Przyjmując teoretycznie , że nasz żuk został 15 lat temu wyeksportowany do Czechosłowacji , wtedy był furgonem. Obecnie wraca do Polski i jest robiona pierwsza rejestracja gdzie trzeba ustalić podrodzaj. Od kilku lat , zaistniał podział na pojazd wielozadaniowy [ pojazd w jednej bryle] , a furgon to pojazd z oddzielną kabiną . Co mamy wybrać ? .Po nowemu powinien być wielozadaniowym , bo określenie to ustalamy obecnie jako pierwsza rejestracja w Polsce.

Napisano
fiat seicento był homologowany w Polsce jako VAN. widziałem świadectwo homologacji i kartę pojazdu.

pozdrawiam

Owszem - nie twierdzę, że nie, ale pod tym samym nr homologacji - ba nawet o tym samym wariancie i wersji było homologowany również jako FURGON! W temacie o VAT podałem dokładnie o jaki nr homologacji chodzi - i dotyczy to właśnie pojazdu o tych danych technicznych (DMC)

Napisano

witam

ale o ile dobrze pamiętam do potwierdzenia pojazdu na VAT ma być homologacja jako VAN lub FURGON i to wystarczy

pozdrawiam

Napisano
ale o ile dobrze pamiętam do potwierdzenia pojazdu na VAT ma być homologacja jako VAN lub FURGON i to wystarczy

Z laty z tą pamięcią nie bardzo - VAN lub Wielozadaniowy . Furgon odpada.

Napisano

Mam przed sobą wyciąg homo:

-rok produkcji-2004

0.2.1 nazwa handlowa -Seicento Van

04. kategoria /rodzaj -N1/samochód cięzarowy

....

12.2 masa własna -755kg

14.1DMC -1260kg

....

37.rodzaj nadwozia -Furgon

....

50. uwagi -dop. ładownośc ---505kg

-Samochód nie jest przeznaczony do ciagnięcia przyczepy

Napisano
Seicento Van
rodzaj nadwozia -Furgon

;D i 50000 dla producenta za poświadczenie nieprawdy ;D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs