Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami, kamizelka powinna być używana

przez prowadzącego pojazd bądź pasażera w przypadku wyjścia z pojazdu (np. podczas awarii) w terenie niezabudowanym, na autostradach i drogach szybkiego ruchu.

Czy ktoś zna ten przepis który publikują Motofakty ?

Napisano

Dokładnego przepisu nie pamiętam, ale jest w przepisach, że osoba przebywająca na drodze musi mieć elementy odblaskowe. Ale nas to i tak nie interere dopóki kamizelka nie jest wyposażeniem wymaganym.

Zawsze klientom mówię, że warto mieć (ja mam w aucie 3 sztuki) :D

Napisano

PoRD

Art. 41. Osoba wykonujaca roboty lub inne czynnosci na drodze jest obowiazana używać w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu elementów odblaskowych odpowiadajacych własciwym warunkom technicznym.

:idea:

Napisano

Kamizelki odblaskowe w Polsce nie są obowiązkowe. Ustawa Prawo o ruchu drogowym zobowiązuje: "Art. 41. Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze jest obowiązana używać w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu elementów odblaskowych odpowiadających właściwym warunkom technicznym." Artykuł ten pochodzi z rozdziału 5 "Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach" w/w ustawy.

Kamizelka odblaskowa winna odpowiadać normie ÖNORM EN 471 (Dyrektywa 89/686/EEC). Tak więc aktualnie kamizelkę muszą posiadać jedynie pewne grupy transportowe jak np. kierowcy przewożący materiały niebezpieczne.

Za: "Prawo drogowe news"

Napisano
Dokładnego przepisu nie pamiętam, ale jest w przepisach, że osoba przebywająca na drodze musi mieć elementy odblaskowe.

Art. 41 Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze jest obowiązana używać w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu elementów odblaskowych odpowiadających właściwym warunkom technicznym :?

Napisano
Kamizelki odblaskowe w Polsce nie są obowiązkowe. Ustawa Prawo o ruchu drogowym zobowiązuje: "Art. 41. Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze
Tak więc aktualnie kamizelkę muszą posiadać jedynie pewne grupy transportowe jak np. kierowcy przewożący materiały niebezpieczne.

Za: "Prawo drogowe news"

Właśnie tak to rozumiałem , ale Motofakty przedstawiły to inaczej. No cóż - bez komentarza

Osobiście też mam kamizelkę żeby w razie czego być lepiej widocznym.

[ Dodano: 20-11-2007, 18:46 ]

Dzięki Psuj i 08/15 za wyczerpującą odpowiedź

Napisano

Panowie w projekcie o dopuszczeniu pojazdów do ruchu jest rozdział 10 - Zmiany w przepisach obowiązujących

Art.40.1 Kierujący motocyklem lub motorowerem oraz osoba przewożona takim pojazdem

są obowiazane używać wczasie jazdy hełmy ochronne i kamizelki odblaskowe

odpowiadające właściwym warunkom technicznym

40.3Kierujący rowerem oraz osoba praewożona takim pojazdem są obowiązane

1 .................... kask ochronny

2 używać kamizelek odblaskowych odpowiadającym właściwym warunkom

technicznym ,podczas jazdy poza obszarem zabudowanym po poboczu lub

lub jezdni

41.1 Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze jest obowiązana

używać w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu kamizelek

odblaskowych odpowiadających właściwym war.tech

2. Przepisy ust.1 stosuje się poza obszarem zabudowanym do kierującego

pojazdem i innych osób znajdujących się na poboczu lub jezdni po

opuszczeniu pojazdu

Napisano

Skąd masz ust 2 do art 41 ? , bo w wersji którą posiadam na dzień 10.10.2007 nie ma tej pozycji.

Napisano

Pod tym adresem jest projekt , a my mówimy o aktualnych przepisach

Napisano
Skąd masz ust 2 do art 41

Jest to projekt ustawy Pord który nie wiądomo czy zostanie zaakceptowany przez "nową władze",i czy w całosci pójdzie do kosza???

za wolno pisze :D

Napisano

Przepis przepisem, a używanie kamizelek odblaskowych jest jak najbardziej godne polecenia. Ale pewnie bedzie z tym tak, jak z oświetleniem rowerów - niby jest obowiązkowe, ale przejedźcie się po jakiejs podrzędnej wioskowej drodze - tam mało kto ma choćby sprawny odblask

Napisano
Przepis przepisem, a używanie kamizelek odblaskowych jest jak najbardziej godne polecenia.

Jak pisałem powyżej , też mam kamizelkę.

Chciałem tylko wyjaśnić artykuł ,, fachowego '' pisma Motofakty

Napisano
Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze jest obowiązana używać

Jest to po prostu tak, że w aucie być nie musi ale jak kierowca chce zmienić kapcia (ina czynność na drodze) to musi ją mieć na grzbiecie.

Taka malutka niezgodność (no cóż mamy prawo jakie mamy) - jako ciekawostkę powiem wam, że w austrii dostajemy mandat za "niemanie" kamizelki, ale również ,jak mamy ją w bagażniku, za to że nie jest w kabinie auta. Człowiek wysiadając już ma mieć ją ubraną.

Napisano

Zaznaczyłem ,że jest to projekt ,ale pismaki tak czytają te przepisy ,że robią ludziom mętlik

w głowach ,jak ze wszystkim co się wydarzy .Rano w pracy słucham radia w wiadomościach podali ,że wywróciła sie ciężarówka na jakiejś polskiej autostradzie która przewoziła 300 krów , dosłownie 300 - to jaka była wielka ,albo ktoś popełnił lapsusa językowego .

Napisano
sie ciężarówka na jakiejś polskiej autostradzie która przewoziła 300 krów

Może to była ciężarówka z Polmosu Białystok przewożąca 300 butelek wódki 0,75 L?

Napisano

Czytajcie dalej projekty - w obu omawianych jest pomysł wyposażania w nich motocyklistów - co Wy na to?

Napisano

Kierowca pojazdu samochodowego ma możliwość włączenia świateł awaryjnych, ustawienia trójkąta odblaskowego, a co ma wożnica jak w furmance złapie kapcia albo koń nawali :D

Napisano
wyposażania w nich motocyklistów

Totalna porażka jak z kaskami dla rowerzystów

Napisano
:-D Juz widze gosci na ich harleyach jak zakladaja kamizelki :D , albo Dziewulskiego na swoim przecinaku, chociaz on juz chyba nie jezdzi.
Napisano
albo koń nawali

samochód jak nawali to stoi

a koń jak nawali to idzie dali ...

:D:D:D

Napisano
w obu omawianych jest pomysł wyposażania w nich motocyklistów - co Wy na to

Uważam ten pomysł za, nietrafiony.

Choć osobiście jeżdże w takiej kamizelce, ale z wyboru a nie z musu.

Ale nie wyobrażam sobie zakładać kamizelkę gdy chcę podjechać 500m do monopolowego(wystarczająco się nagimnasytkuje z kaskiem).

Co innego w trasie...na zlot forumowy :mrgreen::cool:

Napisano
z wyboru a nie z musu.

160km/h po mieście na pewno lepiej jechać w kamizelce :)

Napisano
Juz widze gosci na ich harleyach jak zakladaja kamizelki

Jeden taki do mnie przyjeżdża. Na sobie ma piękną skórę , a na niej kamizelka.

Ale na kilkunastu zmotoryzowanych, których rejestrujemy , jest on rodzynkiem.